Το Child Bullying μέσα από τέσσερα συγκλονιστικά βίντεο


Διαβάστε επίσης και δείτε videos για το κοριτσάκι που κλείδωσε η μάνα του σε κλουβί και για το δημόσιο ακρωτηριασμό στο Ιράν.


Σχολικός Εκφοβισμός:Μία παλιά ιστορία με νέο όνομα. Έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κανείς το συγκεκριμένο φαινόμενο, καθώς η ύπαρξή του μετρά δεκαετίες ενώ η ορολογία έχει μόλις λίγα χρόνια ζωής.

Το Child Bullying, όπως είναι ο διεθνής όρος, μπορεί να μπήκε στη ζωή μας τον τελευταίο καιρό είναι όμως κάτι που υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει αν ο φόβος συνεχίσει να αποτελεί τροχοπέδη για όσους το βιώνουν ή είναι μάρτυρες.

Η σιωπή είναι το μεγαλύτερο λάθος αλλά και το δυσκολότερο εμπόδιο που τα θύματα θα πρέπει να υπερβούν για να καταφέρουν να απαλλαγούν από το βασανιστήριο του εκφοβισμού. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες θύματα έβαλαν τέλος στη ζωή τους για να γλιτώσουν και να λυτρωθούν.



Ο σχολικός εκφοβισμός μπορεί να πάρει πολλές μορφές, εξίσου επώδυνες για τα θύματα. Από τη χρήση σωματικής βίας και το λεκτικό εκφοβισμό, μέχρι τον κοινωνικό και τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό όλες οι εκφάνσεις έχουν ως στόχο την πρόκληση αναστάτωσης και περιθωριοποίησης.

Χτυπήματα, κοροϊδίες, διακρίσεις, σπρωξίματα, υποτιμητικά σχόλια, απομόνωση από την ομάδα, διάδοση φημών, καταστροφή προσωπικών αντικειμένων και απειλητικά μηνύματα μέσω κινητού τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού υπολογιστή είναι κάποιες από τις πρακτικές που χρησιμοποιούν οι δράστες του εκφοβισμού, κάνοντας τα θύματά τους να υποφέρουν και να μην ξέρουν πώς να δράσουν για να βγουν από το φαύλο κύκλο της βίας.

Το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια με αρκετές προσωπικές ιστορίες να έρχονται στο φως για να υπενθυμίσουν πως πάντα ένα παιδί έχει ανάγκη από βοήθεια και υποστήριξη.



Οι ειδικοί και όσοι παρακολουθούν το θέμα του child bullying από κοντά λένε πως είναι ένα φαινόμενο που αγγίζει πάρα πολλούς, επισημαίνοντας πως η αλληλεξάρτηση των μερών που συνθέτουν το παζλ είναι και η λύση του.

Η ύπαρξη συνέργειας είναι το κομβικό σημείο και η αρχή του τέλους. Μαθητές, καθηγητές, γονείς και ψυχολόγοι θα πρέπει να συνεργαστούν στενά. Η ενημέρωση παίζει βασικό ρόλο για αυτό όλο και περισσότερες καμπάνιες κατά του φαινομένου δημιουργούνται για να ευαισθητοποιήσουν και να κινητοποιήσουν.

Χωρίς μεταμέλεια

Τα αγόρια είναι πιο συχνά θύτες και θύματα εκφοβιστικής συμπεριφοράς, που εμφανίζεται κυρίως στο σχολικό περιβάλλον σε χώρους χωρίς επίβλεψη από τους εκπαιδευτικούς, όπως η αυλή, ο διάδρομος και η τάξη κατά τη διάρκεια του διαλείμματος.

Η κατάσταση αυτή μπορεί να επηρεάσει την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και τη διαδικασία της μάθησης.

Ενδεικτικό είναι το παρακάτω βίντεο που παρουσιάζει τη σύγκρουση δύο παιδιών και της ψυχολογικής πίεσης που δέχθηκαν όταν τον καυγά τους κατέγραψε η κάμερα.

Το παιδί που δέχεται την επίθεση, δεν μένει απαθές, αλλά αποφασίζει να αντιδράσει και να χτυπήσει με τη σειρά του.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, τα δύο παιδιά βρέθηκαν να αλληλοκατηγορούνται παρουσιάζοντας δύο διαφορετικές εκδοχές για το ίδιο περιστατικό.



Τα παιδιά που γίνονται θύματα σχολικού εκφοβισμού αρχικά νοιώθουν φόβο, απόγνωση και παρουσιάζουν τάσεις φυγής. Αισθάνονται ότι απειλούνται, τρομάζουν, αρνούνται να πάνε σχολείο και παρουσιάζουν συμπτώματα σχολικής φοβίας.

Μπορεί επίσης να γίνουν επιθετικά και νευρικά, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου τα ίδια τα παιδιά-θύματα μπορούν να γίνουν θύτες σε άλλα παιδιά ή στα αδέρφια τους στο σπίτι. Από την άλλη μεριά οι γονείς συνήθως δεν αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και δηλώνουν άγνοια.

Τα στοιχεία της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου για τον σχολικό εκφοβισμό σοκάρουν και οι αριθμοί αποδεικνύουν πως δεν είναι ”προνόμιο” για λίγους σα να πρόκειται για ένα καψώνι που πρέπει όλοι να περάσουν.

Η ιστορία του αγοριού, που επέστρεψε από την κόλαση

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, που ένα παιδί καταφέρνει να επιβιώσει, όχι μέσα από τη σιωπή, αλλά μέσα από την επικοινωνία και τη στήριξη από την οικογένεια και τους φίλους του.

Μια τέτοια περίπτωση, είναι η ιστορία του Ζακ, ο οποίος είχε σκεφθεί μέχρι και την αυτοκτονία, λόγω του ότι οι συμμαθητές του τον πείραζαν για ένα πρόβλημα που είχε στα πόδια.

Τα συνεχή αστεία έγιναν, διαρκή πειράγματα και η ψυχολογική κατάσταση του παιδιού χειροτέρευε μέρα με τη μέρα.

Ο Ζακ όμως στάθηκε όρθιος. Βρήκε νέους φίλους και κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημά του. Σπάνια όμως τέτοιες περιπέτειες, έχουν αίσιο τέλος.


 

Για περισσότερες διεθνείς ειδήσεις διαβάστε στο news247.gr επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.