Χωρίς εισοδήματα για μήνες δικαιούχοι επιδομάτων

Δικαιούχοι κοινωνικών επιδομάτων παραμένουν για μήνες χωρίς εισοδήματα, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης, η οποία παρατηρείται στην εξέταση των αιτήσεών τους.

 

Στοιχεία των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων δείχνουν ότι η κατάσταση χειροτερεύει μήνα με μήνα, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για επίλυση των προβλημάτων. Ενδεικτικά είναι τα ακόλουθα στοιχεία:

ΕΕΕ: Χρειάζονται περίπου έξι μήνες για εξέταση της αίτησης, ενώ πολλές φορές «χάνονται» έγγραφα και καλούνται οι αιτητές να προσκομίσουν ξανά και ξανά τα ίδια χαρτιά. Μάλιστα, για τα έγγραφα από τις τράπεζες υπάρχουν χρεώσεις, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι δυσβάστακτες για τους αιτητές.

Επίδομα ανεργίας: Χρειάζονται τέσσερις μήνες. Ενδεικτικά σήμερα εξετάζονται οι αιτήσεις όσων η περίοδος της ανεργίας τους άρχισε στις αρχές Σεπτεμβρίου 2021.

Επίδομα ασθενείας: Χρειάζονται τρεις μήνες. Σήμερα εξετάζονται οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου 2021.

Επίδομα σωματικής βλάβης: Χρειάζονται δύο μήνες.

Σύνταξη αναπηρίας: Χρειάζονται πέντε μήνες και υπό την προϋπόθεση ότι έχουν σταλεί σε Ιατρικό Συμβούλιο.

Σύνταξη ανικανότητας: Χρειάζονται έξι μήνες και υπό την προϋπόθεση ότι έχουν σταλεί σε Ιατρικό Συμβούλιο.

Θεσμοθετημένη σύνταξη: Χρειάζονται έξι μήνες, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες αιτήσεις υποβάλλονται από τους αιτητές πριν τη συνταξιοδότησή τους.

Κοινωνική σύνταξη: Χρειάζονται επτά μήνες, παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν σχεδόν όλα τα στοιχεία πριν ακόμη υποβληθεί η αίτηση.

Σύνταξη χηρείας: Χρειάζονται τέσσερις μήνες. Σημειώνεται ότι εκκρεμούν ακόμη αιτήσεις από άνδρες του 2020.

Βοήθημα κηδείας: Στην καλύτερη περίπτωση δίδεται στο τριμηνιαίο μνημόσυνο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις χρειάζονται μέχρι και έξι μήνες.

Επίδομα ορφάνιας: Χρειάζονται τρεις μήνες.

Βοήθημα τοκετού: Χρειάζονται τρεις μήνες.

Επίδομα μητρότητας: Το πρώτο έμβασμα γίνεται περίπου στους τρεις μήνες.

Επίδομα πατρότητας: Χρειάζονται τέσσερις μήνες.

 

Κλειστές πόρτες και σπασμένα τηλέφωνα

Λόγω της πολύ μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται στην εξέταση των αιτήσεων, καθώς και των πιεστικών αναγκών που αντιμετωπίζουν, οι αιτητές κοινωνικών επιδομάτων επιχειρούν πολλές φορές να επικοινωνήσουν με τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων προκειμένου να ρωτήσουν πού βρίσκεται η αίτησή τους. Παρά ταύτα, συναντούν κλειστές πόρτες και σπασμένα τηλέφωνα.

Η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής πραγματοποίησε πολυάριθμες συνεδρίες, ασκώντας πιέσεις για επίλυση των προβλημάτων. Παρά ταύτα, δεν υπήρξε ανταπόκριση από το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο εκτιμά ότι μόνο μέσα από την ψηφιοποίηση της διαδικασίας και την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων μπορεί να λυθεί το πρόβλημα.
Τα πρώτα επιδόματα για τα οποία θα δοθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων είναι της ανεργίας, ασθενείας και μητρότητας.

πηγή: διάλογος