Της Αλεξίας Καφετζή
Σε πειθαρχική διερεύνηση του θέματος, όπου ιατρικό προσωπικό διέκοψε στη μέση διαδικασία τερματισμού κύησης, δεσμεύθηκαν ότι θα προχωρήσουν οι Διευθύνσεις του ΟΚΥπΥ και του Μακάρειου Νοσοκομείου.
Το όλο θέμα αναδείχθηκε ακόμη μια φορά χθες στη συνεδρία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής με αφορμή τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης ομάδας ακτινολόγων να μη συμμετέχουν σε ιατρικές πράξεις όταν αυτές αφορούν διακοπή κύησης λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων. Ωστόσο, και παρά το γεγονός ότι τα μέλη της Επιτροπής είχαν ενημερωθεί από πλευράς Διεύθυνσης του Μακάρειου ότι το θέμα είχε διευθετηθεί και είχαν βρεθεί αντικαταστάτες αναισθησιολόγοι για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, εντούτοις υπήρξαν γεγονότα που δεν παραπέμπουν σε ένα σύγχρονο κράτος.
Σύμφωνα με τον διάλογο, όπως επεσήμανε η βουλευτής του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, το ένα γεγονός αφορά μαρτύριο γυναίκας που εισήχθη στο Μακάρειο προκειμένου να τερματιστεί η κύηση για ιατρικούς λόγους. «Ενώ ξεκίνησε η διαδικασία τερματισμού της κύησης, διεκόπη και ξαναξεκίνησε δύο τουλάχιστον φορές λόγω προσωπικών απόψεων και πεποιθήσεων για το θέμα των αμβλώσεων του αρμόδιου ιατρικού προσωπικού. Στην προκειμένη περίπτωση κατά παράβαση του νόμου. Θλιβερό και το γεγονός ότι η προϊστάμενη του Μακάρειου Νοσοκομείου δεν ζήτησε έκθεση γεγονότων, ούτε κίνησε πειθαρχικές διαδικασίες, ούτε καν ενημέρωσε τον ΟΚΥπΥ, ο οποίος μπορεί να έχει να αντιμετωπίσει και δικαστικές διαδικασίες. Το προσπέρασαν ως να μην είχε συμβεί κάτι. Το Μακάρειο Νοσοκομείο δεν είχε προχωρήσει σε πειθαρχική διερεύνηση, με την αιτιολογία ότι δεν είχε υποβληθεί καταγγελία από την επηρεαζόμενη ασθενή. Περίμεναν οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου από μια τραυματισμένη ψυχολογικά γυναίκα να τους υποβάλει καταγγελία, ενώ είχαν υποχρέωση να κινηθούν αυτεπάγγελτα σε πειθαρχική διερεύνηση και να ενημερώσουν τον ΟΚΥπΥ. Αναγκάστηκαν σήμερα οι αρμόδιοι να παραδεχτούν την αδράνειά τους, να εκφράσουν τις απολογίες τους και να δηλώσουν την πρόθεσή τους για πειθαρχική διερεύνηση».
Η όλη εμπειρία της καταγγέλλουσας, όπως κατατέθηκε στην Επιτροπή, συνιστά ένα αχρείαστο ψυχικό και σωματικό μαρτύριο, αφού αναγκάστηκε να υποβληθεί σε μια διαδικασία που διήρκησε 5 μέρες, επειδή ένας αναισθησιολόγος διέκοπτε τη διαδικασία λόγω άρνησης, ο επόμενος αναισθησιολόγος την άρχιζε ξανά, ο επόμενος την διέκοπτε και πάλι για να έρθει ένας άλλος να την ολοκληρώσει, πρόσθεσε η Ειρήνη Χαραλαμπίδου.