Χρ. Χριστόφιας : Εξαιρετικής σημασίας ο Στρατηγικός Σχεδιασμός για τα δημόσια πανεπιστήμια

Της Αλεξίας Καφετζή

Συνεχίσαμε χθες στην Επιτροπή Παιδείας τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου για το 2024. Πρέπει να αναφέρουμε ότι δηλώνουμε την ικανοποίηση μας για την πολυσέλιδη απάντηση στις πάρα πολλές ερωτήσεις που έχουμε καταθέσει οι βουλευτές της Επιτροπής Παιδείας προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου την περασμένη εβδομάδα. Έχουμε πάρει απαντήσεις οι οποίες, τουλάχιστον ως ΑΚΕΛ, μας αφήνουν ικανοποιημένους ως προς το περιεχόμενο τους.

Στα συγκεκριμένα ζητήματα, αυτό που απασχολεί πρωτίστως το ΑΚΕΛ είναι ο καταρτισμός ενός Στρατηγικού Σχεδιασμού από το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και κυρίως, σε διαβούλευση με τα τρία δημόσια πανεπιστήμια του τόπου.

Είναι εξαιρετικής σημασίας ο καταρτισμός αυτού του Στρατηγικού Σχεδιασμού, για να μπορούμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα σε ότι αφορά τα πανεπιστήμια και τους κλάδους σπουδών που είναι αναγκαίοι για τον τόπο μας. Ουσιαστικά είναι κομμάτι του δημόσιου χαρακτήρα των πανεπιστημίων να καλύψουν όλους τους κλάδους σπουδών, με τρόπο που να μην αναγκάζονται νέοι άνθρωποι εν έτη 2024 να πηγαίνουν στο εξωτερικό για να φοιτήσουν σε συγκεκριμένους κλάδους.

Έλλειψη πολιτικής βούλησης από την κυβέρνηση για ενίσχυση του ΟΝΕΚ

Συζητήσαμε επίσης τον προϋπολογισμό του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου για το 2024. Αυτό στο οποίο θέλουμε να εστιάσουμε ως ΑΚΕΛ είναι ότι ο προϋπολογισμός για ακόμα μια φορά, έστω και αν παρουσιάζεται λίγο αυξημένος, δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των οργανωμένων συνόλων νεολαίας και της νέας γενιάς του τόπου, ώστε να μπορεί να ξεδιπλώσει τη δράση που χρειάζεται και να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις που κάνουμε όλοι για ενεργό πολιτότητα των νέων ώστε να είναι δραστήριοι, να έχουν κοινωνική, πολιτική και άλλη δράση.

Για ακόμα μια φορά ψέξαμε την έλλειψη πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη να στηρίξει τον αρμόδιο ημικρατικό οργανισμό για τη νέα γενιά, με τρόπο που να αναπτυχθεί και να μην παραμένει στάσιμος στα ίδια προγράμματα και υπηρεσίες που προσφέρει.