Χρέη στο Φόρο: Πρόταση από Βουλή για επαναφορά δόσεων & έκπτωσης – Αντιδρά το ΥΠΟΙΚ

Βλέπουν την ανάγκη για δόσεις και βουλευτές άλλων κομμάτων – Τι ισχύει σήμερα

Επαναφορά διευκολύνσεων με διακανονισμό για την καταβολή ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών επιχειρεί η Βουλή με δύο προτάσεις που κατατέθηκαν από τον Βουλευτή της ΕΔΕΚ Ηλία Μυριάνθους και από τους Βουλευτές του ΕΛΑΜ. Οι προτάσεις συζητήθηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής την Δευτέρα.

Τι προνοεί η πρόταση Μυριάνθους

Ουσιαστικά η πρώτη πρόταση νόμου, του βουλευτή της ΕΔΕΚ Ηλία Μυριάνθους, προνοεί επαναφορά  του σχεδίου το οποίο έδινε τη δυνατότητα σε όσους είχαν ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές προς το Τμήμα Φορολογίας πριν το 2015, να κάνουν διακανονισμό και να πληρώνουν το χρέος τους στο φόρο με δόσεις. Παράλληλα, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων (έως 54 δόσεις για ποσά μέχρι €100.000 και έως 60 δόσεις για ποσά άνω των €100.000),  προσφερόταν έκπτωση από 50% μέχρι 95% στους τόκους και τις επιβαρύνσεις. Το σχέδιο πήρε αρκετές παρατάσεις και η διορία της τελευταίας παράτασης έληξη τον Νοέμβριο του 2020. Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των φορολογούμενων που είχαν οφειλές, αξιοποίησαν τις πρόνοιες του σχεδίου και πλήρωσαν εφάπαξ τις οφειλές τους επωφελούμενοι την έκπτωση του 95%.

Η πρόταση του κ. Μυριάνθους προνοεί ότι θα πρέπει οι  φορολογούμενοι για να μπορέσουν να ενταχθούν στο σχέδιο, να υποβάλουν τις όλες τους τις φορολογικές τους δηλώσεις μέχρι την 30ή Ιουνίου 2023.

Τι ισχύει τώρα

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι σε ισχύ και σήμερα αλλά μπορούν να κάνουν αίτηση για να ενταχθούν στο σχέδιο ΜΟΝΟ όσοι έχουν υποβάλει ΟΛΕΣ τους τις φορολογικές δηλώσεις μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2020. Εάν εκκαθαρίστηκε τώρα μία φορολογική δήλωση για φορολογικό έτος πριν το 2015, έχει 6 μήνες περιθώριο κάθε πολίτης ή επιχείρηση από την ημέρα που εκδίδεται η βεβαίωση για να κάνει αίτηση για να ενταχθεί στο σχέδιο αποπληρωμής με δόσεις. 

Τονίζεται ότι πέραν από αυτή την δυνατότητα, δεν υπάρχει καμία άλλη ρύθμιση και όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές πρέπει να πληρώσουν κανονικά. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να γίνουν κάποιοι διακανονισμοί μεταξύ των φορολογουμένων και των εισπρακτόρων των οφειλών.

Τι λέει η πρόταση του ΕΛΑΜ

Η δεύτερη πρόταση νόμου, από τους βουλευτές του ΕΛΑΜ Χρίστο Χρίστου, Λίνο Παπαγιάννη, και Σωτήρη Ιωάννου και τον ανεξάρτητο βουλευτή Ανδρέα Θεμιστοκλέους, ζητεί ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση εργοδοτών και αυτοτελώς εργαζόμενων για την εξόφληση των καθυστερημένων οφειλών τους το αργότερο σε 120 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Αφού δηλαδή περάσει η πρόταση Μυριάνθους για επαναφορά του σχεδίου, το ΕΛΑΜ εισηγείται αντί να είναι 120 οι δόσεις αντί 54 ή 60.

Μυριάνθους στην Brief: Να συμφωνηθεί μια ρύθμιση για να βοηθήσουμε τον κόσμο

Ο κ. Μυριάνθους, μιλώντας στην Brief ανέφερε: «Η πρόταση προνοεί να επανέλθει η ρύθμιση πληρωμής με δόσεις των φορολογικών οφειλών ώστε να μπορέσουν όσοι έχουν φορολογίες μέχρι το 2015 να ενταχθούν σε ρύθμιση με αυτό το σχέδιο. Θα πρέπει όμως να καταθέσουν όλες τις φορολογικές τους δηλώσεις για όλες τις χρονιές μέχρι και το 31/6/2023. Έτσι θα μπορούν να ρυθμιστούν οι  φορολογικές οφειλές μέχρι το 2015 και να γίνει γίνουν με δόσεις και να πάρουν και έκπτωση σε τόκους και επιβαρύνσεις».

Ο κ. Μυριθάνθους μας επισήμανε όμως ότι, όπως ανέφερε και στη Βουλή, είναι ανοιχτοί για συζήτηση για να γίνουν αλλαγές στην πρόταση ούτως ώστε να βρεθεί μια λύση που να γίνεται αποδεκτή και από το Υπουργείο Οικονομικών. Για παράδειγμα, όπως μας ανέφερε, θα μπορούσε να είναι μικρότερη η έκπτωση που θα παραχωρείται ενώ θα μπορούσε να οριστεί και ανώτατο όριο ποσού των ληξιπρόθεσμων οφειλών. 

«Ζητούμε να δοθεί ξανά αυτό το δικαίωμα σε όσους έχουν οφειλές για να μπουν ξανά σε αυτά τα σχέδια. Υπάρχει κόσμος που ήταν στην προηγούμενη ρύθμιση αλλά δεν μπορούσε λόγω της κρίσης που έφερε η πανδημία να πληρώνει τις δόσεις του. Αρκετές ρυθμίσεις ακυρώθηκαν. Αυτές οι ρυθμίσεις είναι μετέωρες σε εκκρεμότητα. Εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον κόσμο να μπει ξανα σε ρυθμίσεις.  Γι’ αυτό επαναφέραμε το σχεδιο ξανά. Τονίζω ότι είμαστε ανοιχτοί σε συζήτηση για να βρεθεί μια λύση να βοηθηθούν όσοι πρέπει. Θέλουμε να προωθηθεί  μια νομοθεσία σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για να μην υπάρξει πρόβλημα. Έχουμε διάφορες προτάσεις για να καμφθούν οι επιφυλάξεις του Υπουργείου Οικονομικών. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα αλλά να βοηθήσουμε τον κόσμο που πρέπει».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι όπως πληροφορείται η Brief, βλέπουν την ανάγκη για την δυνατότητα διακανονισμου με δόσεις και βουλευτές άλλων κομμάτων κάτι που επιβεβαίωσε και ο κ. Μυριάνθους. «Υπάρχει ομογνωμία στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για να μπει σε ρύθμιση το θέμα . Δεν θέλουμε να έρθουμε σε κόντρα με το Υπουργείο αλλά να βρεθεί μια λύση»

Ερωτοκρίτου: Να συμφωνηθεί η λύση από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου μιλώντας για το θέμα στην Βrief ανέφερε: «Οποιαδήποτε πρόταση θα μπορούσε να βοηθήσει στην ομαλά εξόφληση οφειλομένων προς το κράτος διατηρώντας αυτοεργοδοτούμενους και μικρομεσαίες εν ζωή και βοηθώντας την ρευστότητα τους, είναι καλοδεχούμενο προς συζήτηση, νοουμένου ότι υπάρχει και η σύμφωνη του Εφόρου Φορολογίας και του Υπουργείου Οικονομικών όπως έγινε και τις προηγούμενες φορές. Στόχος είναι να συμφωνηθεί η λύση που θα προωθηθεί από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές . Τις επόμενες εβδομάδες είναι πιθανό να συζητηθεί εκ νέου στην Επιτροπή Οικονομικών αφού προηγηθούν και κάποιες διαβουλεύσεις για το θέμα».

Αντιδράσεις από ΥΠΟΙΚ και Επίτροπο Φορολογίας

Εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών και του Επιτρόπου Φορολογίας που βρίσκονταν στην Βουλή την Δευτέρα εξέφρασαν την διαφωνία τους με τις προτασεις που προωθούνται αφού θεωρούν ότι δόθηκαν αρκετές παρατάσεις ενώ μίλησαν και για κακή εντύπωση που θα δοθεί στους καλοπληρωτές.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, Νάγια Συμεωνίδου ανέφερε ότι έχει δοθεί ήδη αρκετές φορές παράταση σε αυτό το στάδιο, είχε δοθεί η ευκαιρία ρύθμισης με δόσεις, ενώ τυχόν περαιτέρω παράταση δημιουργεί προβλήματα εισπραξιμότητας στο κράτος, καθώς και δικαστικά προβλήματα λόγω του χρόνου που έχει παρέλθει. Πρόσθεσε επίσης ότι το Υπουργείο θεωρεί ότι το χρονικό διάστημα που δόθηκε μέχρι τώρα είναι αρκετό.

Ο εκπρόσωπος του Εφόρου Φορολογίας, Ιωάννης Ζεβλάρης είπε ότι το να συνεχίζουμε να δίνουμε συνέχεια παρατάσεις αποτελεί κακό προηγούμενο, σημειώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο δημιουργείται κακό αίσθημα στους καλοπληρωτές που πληρώνουν έγκαιρα. Σημείωσε ότι η συζήτηση αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές από το 2015 και πριν και επομένως δόθηκε επαρκής χρόνος για να γίνει σχετική ρύθμιση.

πηγή: Brief (Του Σωτήρη Νικηφόρου)