Προειδοποεί για ακόμη μια φορά ο γνωστός καιρικός αναλυτής, κύριος Τάσος Ιεροδιακόνου για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν την Κύπρο από το σαββατοκύριακο και θα αρχίσουν από την Κυριακή.
Αναλυτικά όσα ανέφερε στο Weather forecast:
Αποκομμένη ψυχρή λίμνη αναμένεται να αλλάξει τον καιρό σε Βαλκάνια και Κεντρική Μεσόγειο κάτι που θα ευνοήσει και την δική μας περιοχή με δημιουργία αβαθές χαμηλού βαρομετρικού νότια της Κύπρου
Χρειάζεται Προσοχή
Πεδίο χαμηλών πιέσεων σε Ισλανδία προς Γροιλανδία με χαμηλά βαρομετρικά. Από εκεί θα παρατηρηθεί αποκοπή δηλαδή αποκομμένη ψυχρή λίμνη θα κινηθεί βόρεια λόγω του Αντικυκλώνα που θα βρίσκεται σε Σκανδιναβία και ακολούθως μόλις περάσει την Σκανδιναβία θα ακολουθήσει μια νότια πορεία και από το ύψος της Μαύρης θάλασσας θα κινηθεί δυτικά-νοτιοδυτικά προς Βαλκάνια και Ελλάδα μέχρι το Σάββατο 9 Νοεμβρίου.
Αυτή η αποκομμένη ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα επειδή θα συναντηθεί με τα θερμά νερά της Μεσογείου θα αποκτήσει αρκετή δυναμική με δημιουργία χαμηλών βαρομετρικών σε κεντρική Μεσόγειο που συνεπάγεται με άστατο καιρό, βροχές και καταιγίδες σε Ιταλία και Ελλάδα.
Θα ευνοηθεί και η Κύπρος από Κυριακή 10 Νοεμβρίου και μετά με βροχές, καταιγίδες και τοπικά ισχυρά φαινόμενα με έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και αρκετή ποσότητα βροχής.
Μια ατμοσφαιρική διαταραχή που χρειάζεται προσοχή για αυτό εγώ θα παρακολουθώ και θα ενημερώνω. Να δημιουργηθεί το χαμηλό νότια της Κύπρου στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου αύριο Σάββατο και με βάση την πορεία και συμπεριφορά του θα σας κρατάω ενήμερους για το πως θε εξελιχθεί η Κυριακή. Σας δίνω πληροφορίες μέσα από το δελτίο και αν θα υπάρξουν αλλαγές θα ενημερωθείτε.
Σάββατο 9 Νοεμβρίου
Καιρικές συνθήκες ξημερώματα με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα αλλά από ορεινά προς δυτικά-νοτιοδυτικά νεφώσεις μεσαίου ύψους ενώ στα ορεινά και χαμηλού ύψους. Από το μεσημέρι και προς απόγευμα-βράδυ θα παρατηρούνται νεφώσεις σε μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα που θα είναι πιο αυξημένες σε ορεινά-ημιορεινά που εκεί μπορεί να πέσουν λασποψιχάλες χωρίς όμως το κάτι ιδιαίτερο από θέμα βροχής. Ασθενής υψηλή Ατμοσφαιρική πίεση μεταξύ 1016-1018hpa.
Μέγιστες θερμοκρασίες χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή και θα είμαστε έως ελαφρώς πάνω της κανονικής θερμοκρασίες σε κάποιες περιοχές και θα κυμαίνονται μεταξύ 25-26 βαθμούς στο εσωτερικό και προς παράλιες περιοχές αναλόγως περιοχής ενώ προς νότια και ανατολικά τοπικά και έως 27 βαθμούς. Στα ορεινά μεταξύ 15-20 βαθμούς(από τα 1000 μέτρα και πάνω) και έως 13 βαθμούς στον Όλυμπο. Σε ημιορεινά μεταξύ 20-24 βαθμούς. Λευκωσία, Παραλίμνι, Λάρνακα στους 26 βαθμούς, Λεμεσός στους 27 βαθμούς, και Πάφος στους 25 βαθμούς.
Βόρειος-Βορειοανατολικός ο άνεμος από τα ξημερώματα και μετά μέχρι και απογευματινές ώρες μεταξύ των ωρών 09:00-18:00 αλλά στα νοτιοδυτικά μεσημέρι προς απόγευμα θα γυρίζει σε Βορειοδυτικός-Νοτιοδυτικός. Ασθενές έως σχεδόν μέτριο ρεύμα αέρα με ένταση 3 έως 4 μποφόρ. Βραδινές ώρες Βόρειος-Βορειοανατολικός 2 έως 3 μποφόρ αλλά στα βόρεια και ανατολικά παραθαλάσσια και έως 4 μποφόρ.
Ύψος κυμάτων κατά την διάρκεια της ημέρας και νύχτας μεταξύ 0.25-0.75μέτρο. Κατάσταση θάλασσας λίγο ταραγμένη.
Κυριακή 10 Νοεμβρίου
Καιρικές συνθήκες ξημερώματα με πρωινές ώρες ηλιοφάνεια με νεφώσεις σε ανώτερη ατμόσφαιρα(υψηλές νεφώσεις) αλλά και μεσαίου ύψους σε αρκετές περιοχές του νησιού και πιο τοπικά και χαμηλού ύψους. Βροχές στο θαλάσσιο χώρο. Υπάρχει κάποιο ενδεχόμενο βροχής-λασποβροχής γύρω στις 10:00-10:30 το πρωί τοπικά σε ορεινά-ημιορεινά και προς νότια σε περιοχές επαρχίας Λεμεσού και προς βορειοδυτικά τμήματα της επαρχίας Πάφου. Σταδιακά όμως μετά τις 12:00-13:00 ο καιρός θα αρχίσει να γίνεται πιο άστατος με περάσματα βροχών από τα νότια-νοτιοδυτικά μας προς βόρεια-βορειοανατολικά. Επίσης αναμένεται τοπικά να εκδηλωθούν και καταιγίδες που κάποιες καταιγίδες θα είναι ισχυρές με έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, χαλαζόπτωση και αρκετή ποσότητα βροχής που πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα. Αναμένονται μετωπικές υφέσεις με τοπικά ισχυρά φαινόμενα που θέλουν προσοχή.
Βροχές που θα επηρεάσουν όλο το νησί ή πέραν του 80% της έκτασης του. Με βάση και τα σημερινά δεδομένα πιο ισχυρά φαινόμενα μπορεί να εκδηλωθούν σε περιοχές επαρχίας Λάρνακας, Αμμοχώστου και βορειοανατολικά. Παρακολουθώ την κατάσταση και θα συνεχίσω την ενημέρωση και θα δω αν θα έχει αλλαγές μέχρι και αύριο Σάββατο για την Κυριακή που θα αφορά ώρες και περιοχές με πιο ισχυρά φαινόμενα.
Λόγω των συγκλίσεων ανέμων που αναμένονται στην ευρύτερη περιοχή εκεί που θα παρατηρούνται συγκλίσεις θα εκδηλώνονται ισχυρές καταιγίδες με σημαντική ενίσχυση στο πεδίο ανέμων αλλά και έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα. Στη θάλασσα θα παρατηρούνται συγκλίσεις που με βάση τα δεδομένα μπορεί να επηρεαστούν και περιοχές του νησιού μας. Είναι κάτι που θέλει παρακολούθηση όμως στο που θα παρατηρηθούν ακριβώς οι συγκλίσεις ανέμων. Βραδινές ώρες το διάστημα μεταξύ των ωρών 18:00-00:00 φαίνεται μια ηρεμία στα φαινόμενα σε αρκετές περιοχές με τις βροχές, καταιγίδες και ηλεκτρική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου που θα επηρεάζονται και παράλιες περιοχές του νησιού μας.
Μέγιστες θερμοκρασίες θα πέσουν λίγο αλλά χωρίς να έχουμε μεγάλη διαφορά και θα είμαστε σε κανονικές έως πολύ ελαφρώς πάνω της κανονικής θερμοκρασίες σε κάποιες περιοχές και θα κυμαίνονται μεταξύ 24-26 βαθμούς στο εσωτερικό και προς παράλιες περιοχές αναλόγως περιοχής. Στα ορεινά μεταξύ 14-18 βαθμούς(από τα 1000 μέτρα και πάνω) και έως 12 βαθμούς στον Όλυμπο. Σε ημιορεινά μεταξύ 18-22 βαθμούς. Λευκωσία, Παραλίμνι, Λάρνακα και Λεμεσός στους 25 βαθμούς και Πάφος στους 24 βαθμούς.
Ανατολικός-Βορειοανατολικός ενισχυμένος ο άνεμος από το ξημέρωμα μέχρι και απόγευμα με ένταση 3 έως 4 μποφόρ και έως μέτριο ρεύμα αέρα στα 5 μποφόρ μεταξύ των ωρών 09:00-19:00. Όμως λόγω και των συγκλίσεων με άστατο καιρό ο άνεμος θα μεταβάλλεται σε ένταση και διεύθυνση. Βραδινές ώρες Ανατολικός-Νοτιοανατολικός άνεμος 2 έως 3 μποφόρ. Ύψος κυμάτων κατά την διάρκεια της ημέρας μεταξύ 0.40-1μέτρο αλλά στα βορειοδυτικά, βόρεια και βορειοανατολικά θα ξεπερνά και 1.5 μέτρο. Κατάσταση θάλασσας λίγο ταραγμένη έως ταραγμένη.
MX











