Χριστόφιας: “Η ευθύνη είναι στις τράπεζες…”


Διαβάστε επίσης αγωνία και θολούρα για το Κυπριακό μνημόνιο. Διαβάστε ακόμα για τις προκλητικές αυξήσεις Κυπρίων Αξιωματούχων. 


Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος δεν οφείλονται στο δημόσιο χρέος, αλλά στην έκθεση των Κυπριακών τραπεζών στα Ελληνικά ομόλογα, επανέλαβε την Παρασκευή (14/12) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Απαντώντας σε ερώτηση στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης στις Βρυξέλλες μετά το πέρας του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επί Κυπριακής Προεδρίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε παράλληλα ότι το τελικό ποσό που χρειάζεται για ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών θα γίνει γνωστό περί τα μέσα Ιανουαρίου.

«Εχουμε καταλήξει σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία με την Τρόικα, η οποία θα υπογραφεί αφού έχουμε τα τελικά αποτελέσματα της εταιρείας Pimco που έχει αναλάβει να διερευνήσει το ακριβές ποσό που χρειάζονται οι τράπεζες για ανακεφαλαιοποίηση και αυτό θα γίνει περί τα μέσα Ιανουαρίου. Αναμένουμε τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας για να δούμε πώς προχωρούμε πάρα κάτω», είπε.

Σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση με την Τρόικα ήταν δύσκολη «και αγγίζει πολλές κοινωνικές κατακτήσεις των Κυπρίων εργαζομένων και ευρύτερα του λαού για ένα θέμα για το οποίο η Κυβέρνηση δεν φέρει ευθύνη».

«Η ευθύνη βρίσκεται στις τράπεζες, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την εποπτική αρχή, η οποία ούτε προειδοποίησε, ούτε μας έδωσε κανένα σήμα κινδύνου και βρεθήκαμε μπροστά σε αυτήν την απαράδεκτη απόφαση», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ακόμη ότι ένας από τους λόγους ήταν και η ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για κούρεμα του Ελληνικού χρέους.

Οι Κυπριακές τράπεζες, συνέχισε, έχουν εκτεθεί στα Ελληνικά ομόλογα και το κούρεμα μας στοίχισε 4,5 δις ευρώ και ορισμένες άλλες αποφάσεις της εποπτικής αρχής της Κύπρου και της Ελλάδας, που μας στοίχισαν άλλα 4,5 δις ευρώ.

«Αρα το πρόβλημά μας για ένταξη στον μηχανισμό δεν ήταν πρόβλημα δημόσιου χρέους ή δημοσιονομικού ελλείμματος, αυτά θα μπορούσαμε χωρίς σκληρά μέτρα και χωρίς ένταξη στον μηχανισμό να τα ξεπεράσουμε», κατέληξε. 

Η Κύπρος διεξήγαγε μια κατά γενική ομολογία επιτυχημένη Προεδρία 

Η Κύπρος έχει αποδείξει ότι παρά το μέγεθός της και παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κατάφερε να διεξαγάγει μια κατά γενική ομολογία επιτυχημένη Προεδρία, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

«Θεωρώ επιτυχία το γεγονός ότι η Κύπρος έχει αποδείξει ότι μια μικρή χώρα που ταλανίζεται από οικονομικά προβλήματα και που βασανίζεται από την οικονομική κρίση – όπως και πολλές άλλες χώρες της ΕΕ – ότι μπορεί να διεξαγάγει μια αρκετά επιτυχημένη κατά γενική ομολογία Προεδρία», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ στη διάρκεια διάσκεψης Τύπου μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επί Κυπριακής Προεδρίας στις Βρυξέλλες.

«Εχει αποδειχθεί ότι με σκληρή δουλειά με ευφάνταστες τοποθετήσεις και κινήσεις μπορούμε να πετύχουμε. Δεν υπάρχουν μικρές και μεγάλες προεδρίες αλλά επιτυχημένες και μη επιτυχημένες προεδρίες. Εμείς νοιώθουμε περήφανοι γιατί η προεδρία μας είναι επιτυχημένη κατά γενική ομολογία και αυτό το θεωρώ το μεγαλύτερο επίτευγμα», τόνισε.

Στην αρχική του τοποθέτηση στη διάσκεψη Τύπου, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, λέγοντας ότι μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα ακόμη βήμα στην πορεία για συμπλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης.

Εξέφρασε τη θέση ότι οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί και οι κατευθύνσεις που έχουν δοθεί, θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα επόμενα χρόνια.

Σημείωσε ακόμη ότι η μεταρρύθμιση που συντελείται με στόχο την αποτελεσματικότερη οικονομική και χρηματοπιστωτική διακυβέρνηση, βοηθά επίσης στην ταχύτερη αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει την Ενωση.

«Πιστεύω πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι απολύτως αναγκαία η περαιτέρω εμβάθυνση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ζώνη του Ευρώ. Είναι δρόμος χωρίς επιστροφή», τόνισε.

Ταυτόχρονα, συνέχισε, πρέπει να επιδιωχθούν στοχευμένες και ισορροπημένες προσεγγίσεις και εξήγησε ότι  οι οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να διαμορφώνονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να αντιμετωπίζονται ουσιαστικά η ανεργία και η φτώχεια και να καταπολεμάται ο κοινωνικός αποκλεισμός.

«Τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης επιβάλλεται να συνδυάζονται με μέτρα που προάγουν την κοινωνική συνοχή και ευημερία», επισήμανε.

Αναφερόμενος στην Κυπριακή Προεδρία, είπε ότι έδωσε έμφαση στην κοινωνική διάσταση των διάφορων πολιτικών.

Ταυτόχρονα, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες για προώθηση σημαντικών νομοθετικών φακέλων στο πλαίσιο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, με άμεσο στόχο την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Στη συνέχεια, ανέφερε ενδεικτικά μερικές από τις πολιτικές που προώθησε η Προεδρία όπως ήταν η πρωτοβουλία για επανενεργοποίηση της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής.

«Με τη Διακήρυξη της Λεμεσού έχει δοθεί μια νέα δυναμική στην αξιοποίηση των τεράστιων δυνατοτήτων που απορρέουν από τις θαλάσσιες και ναυτιλιακές δραστηριότητες για δημιουργία ανάπτυξης και νέων θέσεων εργασίας», είπε ο Πρόεδρος.

Μια άλλη επιτυχία της Κυπριακής Προεδρίας, είπε, θεωρείται η έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον προϋπολογισμό της Ένωσης για το 2013.

Εξέφρασε παράλληλα τη μεγάλη ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στο έκτακτο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων στις 12 Δεκεμβρίου επετεύχθη ο στόχος της γενικής προσέγγισης για τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό και εδόθη η εντολή για σχετικές διαπραγματεύσεις με το Ευρωκοινοβούλιο. «Αναμφίβολα έχουμε κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την οικοδόμηση της Τραπεζικής Ένωσης», τόνισε.

Αναφέρθηκε ακόμη σε έναν από τους κύριους στόχους της την ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, λέγοντας ότι η Προεδρία κληρονόμησε και τις τέσσερις σχετικές νομοθετικές προτάσεις που εκκρεμούσαν. «Κατόπιν εντατικής εργασίας, μπορώ να πω πως είμαστε πολύ κοντά στην ουσιαστική εκπλήρωση αυτού του στόχου», συνέχισε.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε και στην Πράξη για την Ενιαία Αγορά, υπογραμμίζοντας ότι η Κυπριακή Προεδρία πέτυχε συμφωνία με το Ευρωκοινοβούλιο στα ακόλουθα πολύ σημαντικά ζητήματα όπως το Ενιαίο Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας, ένα θέμα που συζητείτο στην ΕΕ τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια, τις Διευρωπαϊκές Ενεργειακές Υποδομές, τα κεφάλαια Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, τα επιχειρηματικά Κεφάλαια και την Εναλλακτική Επίλυση Διαφορών και την Ηλεκτρονική Επίλυση Διαφορών.

Σε ό,τι αφορά στις Δημόσιες Συμβάσεις, σημείωσε ότι η Κυπριακή Προεδρία έχει επιτύχει την επίτευξη Γενικής Προσέγγισης στο Συμβούλιο.

Ολοκληρώνοντας, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στα κράτη μέλη και σε όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αμέριστη συνεργασία τους κατά το τρέχον εξάμηνο.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ρομπέι καθώς και στον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Μπαρόζο και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σουλτς.

Τέλος, ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην επικείμενη Ιρλανδική Προεδρία, σημειώνοντας ότι έχει, επίσης να αντιμετωπίσει πολύ σημαντικά ζητήματα τους επόμενους έξι μήνες.

Πηγή: ΚΥΠΕ