Χριστόφιας και κομματάρχες παίζουν με την φλόγα!


 

Έχοντας μπροστά μας 28 ημέρες μέχρι το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου – ημερομηνία ορόσημο για την κυπριακή οικονομία – κυβέρνηση και κόμματα δεν τα βρήκαν στα καίρια θέματα της μείωσης μισθών και των φορολογιών. 

Αν μάλιστα, ακούσουμε τα λόγια που Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, ότι έχουμε ένα δεκαήμερο μπροστά μας να συμφωνήσουμε με την Τρόικα, καταλαβαίνει κανείς ότι η Κύπρος μπαίνει σ` ένα Τούνελ όπου το ξέφωτο είναι πολύ μακριά.

Στην σκακιέρα σήμερα τα κόμματα έριξαν τα αρεστά όπλα που έχουν ώστε η κοινωνία να δει ότι ενδιαφέρονται για δίκαια μέτρα. Από την άλλη η κυβέρνηση, μ` ένα πακέτο μέτρων γεμάτο ασάφειες, ουσιαστικά περιορίζεται σε τίτλους όπως: «Όχι στην κατάργηση του 13ου, όχι στην κατάργηση της ΑΤΑ, δίκαιη κατανομή βαρών». 

Την  ίδια ώρα, η Τρόικα βρίσκεται στο ακουστικό και περιμένει την ημερομηνία που θα κληθεί να έρθει στην Κύπρο για διαπραγματεύσεις. Αλλά φτάνει ένα 10ήμερο (έφυγε η σημερινή ημέρα άρα 9 έμειναν), για να συμφωνήσουμε στο μνημόνιο; Στην Ελλάδα συζητούν εδώ και 2 μήνες για τις περικοπές που πρέπει να γίνουν. Εμείς, είμαστε τόσο «τέλειοι» διαπραγματευτές που στο «τσακ μπαμ» θα «κλειδώσουμε» το σωτήριο μνημόνιο;

Τα όρια διαπραγμάτευσης είναι μηδαμινά, οι Συντεχνίες και οι εργοδοτικές οργανώσεις ουσιαστικά τα έχουν χαμένα καθώς δεν ξέρουν πως πρέπει να αντιδράσουν και ο απλός πολίτης έχει μείνει αβοήθητος και απροστάτευτος στην λαίλαπα που έρχεται.

Δυστυχώς, το τελικό μνημόνιο θα είναι σκληρό. Και ο λόγος είναι διότι, είμαστε με την πλάτη στον τοίχο. Δεν έχουμε πια κανένα διαπραγματευτικό χαρτί. Και το Δεκέμβριο χωρίς την πρώτη δόση του μνημονίου, λεφτά γιοκ.