Χριστόφιας: Να μην παίξουμε το παιγνίδι της Αγκυρας


Διαβάστε επίσης, “Στρατιωτικούς ακόλουθους θα διορίσει ο Μαλάς” και “Oettinger: Όχι σε βοήθεια Κύπρου από Ρωσία/Κίνα”.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε ότι δεν πρέπει να παίξουμε το παιχνίδι της Τουρκίας, «είτε απελευθερώνοντας την από τις δεσμεύσεις έναντι του Συμβουλίου Ασφαλείας για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, είτε ενδίδοντας στις τουρκικές απαιτήσεις για αλλαγή της διαδικασίας και για λύση ουσιαστικά δύο οντοτήτων με μια χαλαρή ομοσπονδιακή, ενδεχόμενα και συνομοσπονδιακή, σύνδεση».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι προσπάθειες για να βρεθεί μια σωστή λύση στο εθνικό θέμα υπήρξαν αδιάκοπες, αλλά δεν τελεσφόρησαν λόγω της αδιαλλαξίας της Αγκυρας και των επεκτατικών της στόχων.« Η αλαζονεία της τουρκικής ηγεσίας ενισχύεται επειδή θεωρεί ότι στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην περιοχή μας η Τουρκία μπορεί να συνεχίσει ανενόχλητη να προκαλεί τη διεθνή κοινότητα, αρνούμενη επίμονα να εφαρμόσει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο, καθώς και τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Πρόεδρος.

Συνέχισε λέγοντας ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Κυβέρνηση έδωσε και δίνει σκληρές μάχες και στη διάρκεια της πενταετίας έχει αποτρέψει με επιτυχία όλες τις προσπάθειες και στρατηγικές για αναβάθμιση του ψευδοκράτους, ακόμη και αυτές που ξεκίνησαν πριν το 2008 όπως η περιβόητη προσπάθεια για επιβολή του λεγόμενου «κανονισμού για το απευθείας εμπόριο» των κατεχομένων με χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθύμισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε προτάσεις για επιστροφή της Αμμοχώστου, άνοιγμα κεφαλαίων της Τουρκίας, καθώς και άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε γιατί με την εφαρμογή τους θα αποφευγόταν η αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

«Δεν λυγίσαμε σε πιέσεις και μηχανορραφίες για αλλαγή της συμφωνημένης διαδικασίας για το Κυπριακό κάτι που θα οδηγούσε μοιραία σε μια νέα μορφή επιδιαιτησίας, σε  τεχνητά χρονοδιαγράμματα και τελικά βέβαια σε ένα νέο ολοκληρωτικό αδιέξοδο, αυτή τη φορά ίσως το τελευταίο», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Πρόσθεσε ακόμη ότι «αναστρέψαμε το αρνητικό και τιμωρητικό κλίμα που υπήρχε διεθνώς μέχρι το 2008, πείθοντας ότι η αδιάλλακτη πλευρά είναι η Τουρκία και όχι η Κυπριακή Δημοκρατία».

«Το σημαντικότερο ίσως, είναι το γεγονός ότι διατηρήσαμε την ελπίδα για μια λύση του Κυπριακού, αποτρέποντας το βάθεμα της κατοχής και της διχοτόμησης, που θα προκαλείτο με μια ενδεχόμενη αναβάθμιση του ψευδοκράτους», συνέχισε ο Πρόεδρος υποδεικνύοντας ότι “για να αποτρέψουμε την καταστροφική διχοτόμηση και να διατηρήσουμε την προοπτική λύσης του Κυπριακού, την προοπτική της απελευθέρωσης και της επανένωσης, οφείλουμε να είμαστε και στο άμεσο μέλλον ιδιαίτερα προσεκτικοί”.

«Να μην παίξουμε το παιχνίδι της Τουρκίας. Είτε απελευθερώνοντας την από τις δεσμεύσεις έναντι του Συμβουλίου Ασφαλείας για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, είτε ενδίδοντας στις τουρκικές απαιτήσεις για αλλαγή της διαδικασίας και για λύση ουσιαστικά δύο οντοτήτων με μια χαλαρή ομοσπονδιακή, ενδεχόμενα και συνομοσπονδιακή, σύνδεση», προειδοποίησε ο Πρόεδρος.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε εξάλλου ότι και ως Πρόεδρος της Βουλής και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έθεσε πάνω απ’ όλα την υπηρεσία του στον κυπριακό λαό και ιδιαίτερα, στον προσφυγικό κόσμο, προσθέτοντας ότι στις πολύ δύσκολες στιγμές που διέρχεται η πατρίδα μας σε περίοδο κρίσης και για 38 χρόνια υπό ημικατοχή, «σε πείσμα των καιρών εξακολουθούμε να εγκαινιάζουμε νέες υποδομές».

Είπε ότι το «Σπίτι της Κοντεάς» που εγκαινιάζει σήμερα θα αποτελέσει το χώρο δραστηριοποίησης της κοινότητας και το χώρο συνεύρεσης των προσφύγων Κοντεατών, μέχρι την μέρα της επιστροφής. Ο Πρόεδρος έκανε εξάλλου μια ιστορική αναδρομή στην κατεχόμενη Κοντέα, στην πολιτιστική, καλλιτεχνική και πνευματική της ανάπτυξη, λέγοντας ότι άξια τέκνα της Κοντέας είναι μεταξύ άλλων ο Τεύκρος Ανθίας, ο Χαράλαμπος Δημοσθένους, ο Αντώνης Χωμετένος, ο Λάρκος Λάρκου, ο Χαμπής Τσαγγάρης και ο Θωμάς Συμεού.

Πηγή ΚΥΠΕ