Χριστοφίδης: Ο κυπριακός λαός διεξάγει αγώνα επιβίωσης

 


Διαβάστε επίσης γιατί ο Σιαρλή δεν πάει στο Eurogroup. Διαβάστε ακόμα για τη ληστεία σε κοσμηματοπωλείο στη Λευκωσία, μπουκάροντας από την οροφή.


“Η ιστορία μπορεί να μην γράψει στο μέλλον για τις οικονομικές δυσκολίες των Κυπρίων στα χρόνια που έρχονται, αλλά σίγουρα θα καταγράψει μια ενδεχόμενη οριστική απώλεια της μισής μας πατρίδας και την υποθήκευση του μέλλοντος της άλλης μισής. Ενωμένοι λοιπόν, με ενότητα στόχων και κοινή προσπάθεια, ας δώσουμε τον αγώνα για να επιβιώσουμε στη γη των προγόνων μας”, είπε ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους της Ένωσης Κατεχόμενων Δήμων, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Μονής Κύκκου, ο κ. Χριστοφίδης αναφέρθηκε στην τουρκική εισβολή, λέγοντας ότι στη μακραίωνη ιστορία της Κύπρου, κατά την οποία πέρασαν κατακτητές που άφησαν τα αποτυπώματά τους, αυτή είναι “η πρώτη φορά που βρισκόμαστε μπροστά σε μιαν προσπάθεια πλήρους ανατροπής των δημογραφικών δεδομένων στην Κύπρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται”.

“Ως ακόμη ένα βήμα για οριστικοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής και κατοχής, η Τουρκία και η εθνικιστική ηγεσία των Τουρκοκυπρίων ανακήρυξαν το παράνομο ψευδοκράτος των κατεχομένων. Οι προσπάθειες για αναβάθμιση του ψευδοκράτους εδώ και 29 χρόνια αποτελούν απόδειξη της άρνησης της Τουρκίας να συνεργαστεί εποικοδομητικά για μια σωστή λύση του προβλήματος”, είπε.

Ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά έχει διαπράξει λάθη και παραλείψεις στη διάρκεια των 38 χρόνων κατοχής, αλλά επεσήμανε ότι “ουδέποτε αυτά τα λάθη υπήρξαν ο καθοριστικός παράγοντας για τη μη επίτευξη λύσης”.

“Ο καθοριστικός παράγοντας ήταν και παραμένει η απαράδεκτη στάση της κατοχικής Τουρκίας να μην συνεργάζεται για μια σωστή λύση, με τη στήριξη δυστυχώς ισχυρών κρατών και κυβερνήσεων, με άξονα το ΝΑΤΟ”, είπε.

Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι “αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε ένα αδιέξοδο σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, αδιέξοδο το οποίο έχει προκληθεί με αποκλειστική ευθύνη της κατοχικής Τουρκίας και του κ. Έρογλου με αφορμή την ανάληψη της Ευρωπαϊκής Προεδρίας από την Κυπριακή Δημοκρατία”.

Στη συνέχεια, είπε ότι η ε/κ πλευρά πέτυχε πολλά τα τελευταία πέντε χρόνια, όπως συγκλίσεις στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, ανατροπή του απαράδεκτου τιμωρητικού κλίματος που οικοδομήθηκε διεθνώς και ιδιαίτερα στην Ευρώπη μετά τα δημοψηφίσματα και μετά την ορθή τοποθέτηση του κυπριακού λαού, και απόδειξη της αδιαλλαξίας της Τουρκίας και της καλής θέλησης της ε/κ πλευράς.

“Καταφέραμε με αποφασιστικότητα και σοβαρότητα να δημιουργήσουμε τη σημαντικότερη προοπτική για τον τόπο σε στρατηγικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο από καταβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, την υπογραφή συμβολαίων, την εξεύρεση φυσικού αερίου εν μέσω τουρκικών πλοίων και αεροπλάνων, και τον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων. Φτάσαμε σε αυτό το επίτευγμα, έχοντας δίπλα μας, σε μια κρίσιμη καμπή για το μέλλον του τόπου, ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα”, είπε.

Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι “το ίδιο ισχύει σήμερα για την άσκηση από την Κυπριακή Δημοκρατία της πολύ επιτυχημένης Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Είπε, επίσης, ότι η ε/κ πλευρά δεν ενέδωσε σε προτάσεις και πιέσεις για αλλαγή της διαδικασίας και υιοθέτηση μιας άκαιρης διεθνούς διάσκεψης, η οποία θα οδηγούσε σε επιδιαιτησία και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, και εξέφρασε την ελπίδα “η ίδια αποφασιστικότητα να επιδειχθεί και στο μέλλον, διαφορετικά μοιραία θα οδηγηθούμε σε μια κακή διευθέτηση του προβλήματος”.

Ο κ. Χριστοφίδης αναφέρθηκε και στο θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, λέγοντας ότι επανήλθε στο προσκήνιο με την πρόταση «τρίπτυχο» της ε/κ πλευράς.

“Για να αποτρέψουμε την καταστροφική διχοτόμηση, για να ανατρέψουμε τη μεγαλύτερη εθνική καταστροφή σε αυτό τον τόπο ανά τους αιώνες, για να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα επιβίωσής μας στη γη που μας γέννησε, δεν χρειάζονται μεγαλοστομίες και ανέξοδες ρητορείες. Χρειάζεται σκληρή δουλειά, χρειάζεται αποφασιστικότητα και εμμονή σε αρχές. Να μην διευκολύνουμε την Τουρκία με αθέτηση στρατηγικών δεσμεύσεων της δικής μας πλευράς, αλλά ούτε και να συναντούμε θέσεις της τουρκικής πλευράς με καινοφανείς προσεγγίσεις `χαλαρής ομοσπονδίας` και αποδοχής κατ’ ουσίαν των διχοτομικών δεδομένων. Πρέπει να πω ότι δεν συμφωνώ με την ισοπεδωτική προσέγγιση ότι η πολιτική μας τόσα χρόνια δεν έχει αποδώσει τίποτα”, είπε.

Ανέφερε ότι, “μπορεί να μην έχει αποδώσει το μείζον, που είναι η λύση του Κυπριακού, όχι όμως με υπαιτιότητα δική μας, αλλά με υπαιτιότητα της Τουρκίας”.

“Υπάρχουν κίνδυνοι; Ασφαλώς υπάρχουν κίνδυνοι. Ο πλούτος των λαών, για παράδειγμα, συχνά μπορεί να μετατραπεί από ευλογία σε κατάρα, αφού συχνά πυκνά γίνεται στόχος μεθοδεύσεων και σχεδιασμών για να καρπωθούν αυτό τον πλούτο ξένοι και μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Οι πιεστικές ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ανακεφαλαιοποίηση κυπριακών τραπεζών μέσα από μια συμφωνία με την Τρόικα δεν πρέπει να οδηγήσουν σε περιστολή εθνικής κυριαρχίας και ακύρωση των πολύ θετικών προοπτικών μας σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο για το μέλλον”, είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ