Χριστούγεννα με δώρο τρίτη δόση εμβολίου για όλους

Νέα έκκληση προς τους πολίτες, και ιδιαίτερα σε νοσηλευτές και σε όσους διαμένουν σε οίκους ευγηρίας, για εμβολιασμό απηύθυνε χθες ο υπουργός Υγείας. Την ίδια στιγμή που σε ευρωπαϊκό επίπεδο φουντώνει η συζήτηση για τις θεραπείες κατά του κορωνοϊού, οι οποίες αναμένεται να εγκριθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά και όσον αφορά τη χορήγηση της τρίτης δόσης. Η μία μετά την άλλη οι χώρες αποφασίζουν τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης σε πολίτες 18 ετών και άνω που ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους σχήμα πριν από έξι μήνες, σε μια προσπάθεια αποτροπής της περαιτέρω έξαρσης των κρουσμάτων ανάμεσα στους εμβολιασμένους. Η χορήγηση της τρίτης δόσης σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό βρίσκεται υπό συζήτηση και στην Κύπρο, με τους επιστήμονες να είναι διστακτικοί. Η παραδοχή ωστόσο ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο υψηλού κινδύνου και με την αύξηση σε κρούσματα και νοσηλείες να συνεχίζεται, επιβάλλουν τη λήψη μέτρων.

Πριν τα Χριστούγεννα

Χθες το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας δρ Μαρία Κολιού, τόνισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία σκέψη για εμβολιασμό όλων των ενηλικών. Ωστόσο, όπως πληροφορείται ο «Π» το συγκεκριμένο ζήτημα έχει συζητηθεί ανάμεσα στους ειδικούς, τη γνώμη των οποίων έχει ζητήσει και ο υπουργός Υγείας. Ενδεχομένως, η απόφαση για χορήγηση της τρίτης δόσης σε όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών να ληφθεί στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, πριν από τις 2 Δεκεμβρίου, ημέρα λήξης του υφιστάμενου διατάγματος, μιας και τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή θα συμπληρώνονται και οι έξι μήνες από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του εμβολιαστικού μας προγράμματος. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι επιδημιολόγοι στις μέχρι τώρα εισηγήσεις τους, η αναμνηστική δόση θα πρέπει να χορηγείται ένα εξάμηνο μετά την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού προγράμματος, και δεδομένου ότι στα μέσα Ιουνίου είχε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του το 60% των ενηλίκων, αυτό συνεπάγεται ότι δεν αποκλείεται η χορήγηση της τρίτης δόσης σε όλους να αρχίσει πριν από τα Χριστούγεννα. Σημαντικό ρόλο στο να παρθεί μια τέτοια απόφαση θα είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία, μιας και αυτή την περίοδο μπορεί να παρατηρείται αύξηση των νοσηλευόμενων σε πολίτες που έχουν εμβολιαστεί, ωστόσο η πλειοψηφία των πολιτών αυτών είναι άνω των 60 ετών.

Λάθος μήνυμα

Την πεποίθηση ότι εκτός από τον εμβολιασμό, δεδομένων των συνθηκών είναι απαραίτητη η επαναφορά μέτρων, όπως είναι ο τακτικός έλεγχος των εμβολιασμένων και όσων έχουν νοσήσει, εξέφρασε ο επικεφαλής της επιδημιολογικής ομάδας δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης σημειώνοντας ότι οι χειμερινοί μήνες ευνοούν τη μετάδοση του ιού. Ο ίδιος τόνισε ότι το φετινό «πρόσωπο» της πανδημίας δεν έχει καμία σχέση με το περσινό, επισημαίνοντας παράλληλα ότι λανθασμένα πέρασε στους πολίτες το μήνυμα ότι η πανδημία τελείωσε. Το λανθασμένο αυτό μήνυμα προέκυψε από την αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων, με τους πολίτες να επαναπαύονται και να θεωρούν ότι λόγω του ότι έχουν εμβολιαστεί είναι ασφαλείς, αλλά και από την αισθητή μείωση σε κρούσματα και νοσηλείες. Ο δρ Τσίουτης, επεσήμανε ότι οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν ότι η ανοσία που παρέχει το εμβόλιο, όσο καιρό διαρκεί, προστατεύει από τη σοβαρή νόσηση, όχι όμως από τη μετάδοση του ιού, γεγονός που συνεπάγεται ότι και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να ελέγχονται. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι αρκετοί πολίτες νόσησαν ξανά, επισημαίνοντας ότι αυτό έχει να κάνει τόσο με την τήρηση των μέτρων και τη συνεργασία των πολιτών, όσο και με τα αντισώματα που ανέπτυξαν ή δεν ανέπτυξαν μετά τη νόσηση. Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει ενώπιόν της η ομάδα ιχνηλάτησης, από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι και σήμερα, έχουν καταγραφεί 386 περιπτώσεις που νόσησαν ξανά, εκ των οποίων οι 372 αφορούν την περίοδο από 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Οκτωβρίου. Οι περισσότερες περιπτώσεις που νόσησαν ξανά, αφορούν νεαρά άτομα τα οποία εμπίπτουν στην ηλικιακή ομάδα 20 μέχρι 29 ετών. Ακολουθούν τα άτομα ηλικίας 10 μέχρι 19 ετών.

Καλύτερη η πρόληψη 

Δύο τουλάχιστον χάπια τα οποία ρίχνονται στη μάχη για τη θεραπεία του κορωνοϊού θα είναι πλέον διαθέσιμα μετά την έγκρισή τους από τις αρμόδιες αρχές. Ωστόσο, τα χάπια και γενικότερα οι θεραπείες, δεν μπορούν να αποτελέσουν υποκατάστατο του εμβολίου, τόνισε χθες το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας δρ Πέτρος Καραγιάννης. Τα εμβόλια, ανέφερε, αφορούν την πρόληψη του κορωνοϊού, ενώ τα φάρμακα, τη θεραπεία του. Τα εν λόγω φάρμακα έγιναν με σκοπό να λαμβάνονται στα πρώιμα στάδια της λοίμωξης ώστε να αποφεύγεται η χειρότερη νόσηση. Το φάρμακο της εταιρείας Merck εξήγησε, αποτελείται από το κλεοσιδικό ανάλογο, που είναι ένα από τα μόρια τα οποία χρησιμοποιούνται για να συνθέσει ο ιός το γενετικό του υλικό, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο φάρμακο είναι αποτελεσματικό κατά 50% απέναντι στον κορωνοϊό. Σε ό,τι αφορά το φάρμακο της Pfizer, ο κ. Καραγιάννης εξήγησε ότι αποτελεί τον αναστολέα της πρωτεάσης ενός ενζύμου του ιού επομένως είναι πιο ειδικό για τον κορωνοϊό, με την αποτελεσματικότητά του να ακουμπά το 85%. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο δρ Καραγιάννης, οι συγκεκριμένες θεραπείες είναι αρκετά δαπανηρές επομένως η χρήση των φαρμάκων αυτών θα γίνεται όπου πρέπει.

πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ