Δ. Παπαδάκης: “Όσο πιο δυνατό το μήνυμα προς την Τουρκία, τόσο το καλύτερο”

{loadposition ba_textlink}

Ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης μιλάει αποκλειστικά στο 24h για την έκθεση προόδου της Τουρκίας που θα συζητηθεί ενώπιον του ΕΚ και για τα θετικά και τα αρνητικά σημεία που εντοπίζει.

Διαβάστε επίσης:

– Λ. Χριστοφόρου στο 24Η: “Η Κύπρος δεν έχει προοπτική και μέλλον με άλυτο το Κυπριακό”

24h: Πώς αποτιμάτε συνολικά την έκθεση προόδου της Τουρκίας;

“Οι διαβουλεύσεις και το παρασκήνιο είναι ακόμα εν εξελίξει. Έχουν υποβληθεί τροποποιήσεις από διάφορες ομάδες αναφορικά με την έκθεση. Στη δική μας ομάδα καταφέραμε και περάσαμε τροπολογία που αφορά στο σεβασμό των αποφάσεων του ΕΔΑΔ από Τουρκία, και αυτό αποτελεί σίγουρα μία σημαντική εξέλιξη. Σημαντικό είναι να αναφέρω ότι οι τροποποιήσεις που υποβάλαμε από κοινού με τον κ. Κώστα Μαυρίδη από την Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, για το θέμα των αγνοουμένων αλλά και για το ότι η λύση θα πρέπει να είναι συμβατή με τις αρχές και αξίες της ΕΕ, έγιναν δεκτές και θα συζητηθούν στην συνεδρία της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.”

24h: Ποιά σημεία συγκαταλέγονται στα θετικά και ποιά στα αρνητικά;

“Ως προς τα θετικά έχω να πω ότι καταρχήν ότι καταφέραμε να καταψηφιστούν αρνητικές τροπολογίες που καλούσαν την ΕΕ να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σε ότι αφορά την “απομόνωση της βόρειας Κύπρου”, όπως επίσης και για την παρουσία τ/κ παρατηρητών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ως προς τα αρνητικά νομίζω το πιο σημαντικό είναι το άνοιγμα των κεφαλαίων, το οποίο όπως προείπα εμείς δεν επιθυμούμε, με βάση την παρούσα κατάσταση στην Κύπρο.

Επίσης εγώ προσωπικά διαφωνώ ως προς την τροπολογία που αναφέρει τον τρόπο λύσης του Κυπριακού, με βάση τις αρχές και αξίες της ΕΕ και στη βάση μίας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Εγώ αυτό το καταψήφισα στην Επιτροπή Εξωτερικών, υποστηρίζοντας ότι το πλαίσιο λύσης δεν πρέπει να αναφέρεται σε ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου. Το τι λύση θα βρούμε για το Κυπριακό είναι δικό μας θέμα και δεν πρέπει να εγκλωβιζόμαστε σε ψηφίσματα.”

24h: Κάποιοι έκαναν λόγο ότι η έκθεση ήταν δυσμενής για την Κύπρο, εσείς τι γνώμη έχετε επ’ αυτού;

“Η έκθεση ήταν αρχικά δυσμενής, ωστόσο βελτιώθηκε κατά πολύ. Βεβαίως υπάρχουν αναφορές που δεν μας ικανοποιούν, όπως είναι το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το οποίο πέρασε, αλλά δεν μας ικανοποιεί. Εμείς δεν θέλουμε να ανοίξει κανένα κεφάλαιο, αν η Τουρκία δεν προχωρήσει στην εφαρμογή των υποχρεώσεών της επί τη βάση του πρωτοκόλλου της Άγκυρας. Επίσης δεν μπορούν να παραλείπονται κάποια πράγματα από την έκθεση, τα οποία είναι σημαντικά. Όσο πιο δυνατό και ξεκάθαρο το μήνυμα που θα στείλουμε στην Άγκυρα, τόσο το καλύτερο για την Τουρκία. Εμείς θέλουμε την Τουρκία εντός της ΕΕ, αλλά θέλουμε μία Τουρκία που θα σέβεται κανόνες, αρχές και αξίες της ΕΕ. Δεν είναι δυνατόν να υποχωρήσει από τις αρχές και τις αξίες της η ίδια η ΕΕ, για χάρη της Τουρκίας.”