ΔΕΑ: Εκταφές σε 3 περιοχές μόλις το επιτρέψει ο Τουρκικός Στρατός

 

Αυτό δήλωσε ο Αριστος Αριστοτέλους, ο αποχωρών εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ.

Ο κ. Αριστοτέλους, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με την ευκαιρία της αποχώρησης του από τη θέση του Ε/κ εκπροσώπου στη ΔΕΑ, αναφέρθηκε στη συμφωνία που επιτεύχθηκε πρόσφατα μεταξύ των μελών της Επιτροπής, σχετικά με την αίτηση για παραχώρηση άδειας για εκταφή σε συγκεκριμένες στρατιωτικές περιοχές, εντός του 2013, οι οποίες έχουν ιεραρχηθεί στη βάση καταλόγου που ετοιμάστηκε. Το αίτημα αυτό, είπε, συμφωνήθηκε να υποβληθεί προς τις τουρκικές αρχές, ως επίσημο αίτημα της ΔΕΑ, ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί δημόσια, ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Αναμένουμε πια ανταπόκριση από την άλλη πλευρά», είπε ο κ. Αριστοτέλους και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει πρόοδος στον τομέα αυτό.
Ο κ. Αριστοτέλους σημείωσε περαιτέρω ότι η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού, καθώς αποτελεί το μόνο εργαλείο που διαθέτει η ε/κ και τ/κ πλευρά για τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων.

Η Διερευνητική Επιτροπή, είπε, «πρέπει να τύχει της συμπαράστασης και της στήριξης όλων, μακριά από κομματικές διεργασίες και σκοπιμότητες».
Ως προς το συνολικό αριθμό των ταυτοποιήσεων, ο κ. Αριστοτέλους είπε ότι από το 2006 μέχρι σήμερα, έχουν εντοπιστεί λείψανα που αναλογούν περίπου σε 950 άτομα, από ένα σύνολο 2001 αγνοουμένων, 1508 Ε/κ και 493 Τ/κ. Μέχρις στιγμής, συνέχισε, έχουν ταυτοποιηθεί 419 άτομα και έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να φτάσουν τα 470.

Είπε παράλληλα ότι χρειάζεται ενίσχυση στο ζωτικό τομέα των πληροφοριών για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, και αναφέρθηκε στην μη ανανέωση των συμβολαίων δύο ειδικών ερευνητών του γραφείου, που όπως είπε «έχουν προκαλέσει τεράστιες δυσκολίες στο όλο ερευνητικό μας έργο».
Συνδέοντας το θέμα των πληροφοριών με τους ρυθμούς και τα αποτελέσματα των εκταφών, ο κ. Αριστοτέλους είπε ότι «παρά το γεγονός ότι η ΔΕΑ εργάζεται σήμερα, επιτυγχάνοντας τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα», εντούτοις «υπάρχει αρκετά μεγάλος δρόμος ακόμη να διανύσει μέχρι την τελική επίτευξη των στόχων της, που η πραγμάτωσή τους φαίνεται σαφώς να ξεπερνά τη δεκαετία».

Έκανε, επίσης, λόγο για συμφωνία που επιτεύχθηκε πρόσφατα μεταξύ των μελών της Επιτροπής, σχετικά με την αίτηση για παραχώρηση άδειας για εκταφή σε συγκεκριμένες στρατιωτικές περιοχές, εντός του 2013, οι οποίες έχουν ιεραρχηθεί στη βάση καταλόγου που ετοιμάστηκε. Το αίτημα αυτό, είπε, συμφωνήθηκε να υποβληθεί προς τις τουρκικές αρχές, ως επίσημο αίτημα της ΔΕΑ, ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί δημόσια, ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που ο τουρκικός στρατός δώσει το πράσινο φως, η ΔΕΑ είναι έτοιμη να προχωρήσει άμεσα στις εκταφές, σε τρεις συγκεκριμένες περιοχές. «Αναμένουμε πια ανταπόκριση από την άλλη πλευρά», είπε ο κ. Αριστοτέλους και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει πρόοδος στον τομέα αυτό.

Αναφέρθηκε εξάλλου σε ζητήματα που χρήζουν επίλυσης στην οργάνωση και λειτουργία της ΔΕΑ, λέγοντας ότι «καθίσταται αναγκαία η διασαφήνιση των ρόλων, αρμοδιοτήτων, ευθυνών, και εξουσιών των σημαντικότερων φορέων του δημοσίου που εμπλέκονται».
Είπε ότι «πρέπει να πάψει να υφίσταται η ασάφεια» για το ποια είναι η αρμόδια αρχή και εξέφρασε την άποψη ότι «πέραν του Προέδρου της Δημοκρατίας, την κύρια ευθύνη παρακολούθησης του θέματος αυτού, ως ανθρωπιστικό ζήτημα, πρέπει να έχει η Επίτροπος Προεδρίας και Ανθρωπιστικών Θεμάτων».

Απηύθυνε επίσης έκκληση προς τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για τις υπηρεσίες που προσφέρει το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής προς την Κυβέρνηση και κατ’ επέκταση στην ε/κ πλευρά, στο θέμα των αγνοουμένων, ώστε να υπάρξει και έγγραφη διασαφήνιση των σχέσεων μεταξύ των δύο μερών.
«Με την ευκαιρία εκφράζω την ευχή να δημιουργηθούν σύντομα οι κατάλληλες συνθήκες ώστε το πρόγραμμα των γενετικών αναλύσεων, που τώρα γίνονται στο εξωτερικό, να επαναπατρισθεί», είπε.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι η απαίτηση για πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού θα πρέπει να τύχει ακόμη καλύτερης επεξεργασίας και στοχευμένων χειρισμών για να είναι αποτελεσματική.
Για την κατηγορία των «πεσόντων», των προσώπων δηλαδή που σκοτώθηκαν στις μάχες του 1974 και οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των αγνοουμένων, ο κ. Αριστοτέλους είπε ότι οι αρμόδιες αρχές πρέπει να εγκύψουν στο θέμα με τη δέουσα προσοχή «και πιθανόν ακόμη να προωθήσουν την επίλυσή του σε επίπεδο ηγετών των δύο κοινοτήτων».

Ανέφερε ότι με βάση τα έγγραφα που κατατέθηκαν στη ΔΕΑ, πρόκειται συνολικά για 589 άτομα, 555 Ε/κ και 34 Τ/κ, ενώ υπάρχουν και 126 Ε/κ που ήταν στον αρχικό κατάλογο των αγνοουμένων και ακολούθως αφαιρέθηκαν, διότι θεωρήθηκε ότι δεν άνηκαν στην κατηγορία αυτή.
Αναφορικά με τις εκσκαφές σε στρατιωτικές ζώνες, ο κ. Αριστοτέλους είπε ότι εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας ανεύρεσης οστών αγνοουμένων. Με βάση τα στοιχεία, συνέχισε, «τα ποσοστά επιτυχίας είναι 50%, σε σύγκριση με 35% στις ‘πολιτικές’ περιοχές».

Είπε επίσης ότι για κάθε εκταφή στις ‘πολιτικές’ περιοχές αναλογούν οστά για 1,2 αγνοούμενους, ενώ στις στρατιωτικές περιοχές η αναλογία είναι 3,2 αγνοούμενοι ανά εκταφή. «Οι εκσκαφές σε στρατιωτικές περιοχές είναι πιο αποδοτικές και πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα στο όλο πρόγραμμα της ΔΕΑ», ανέφερε.
Ο κ. Αριστοτέλους πρόσθεσε επίσης ότι επιβάλλεται να συνεχιστεί η προσπάθεια για πληροφόρηση, από όσους είναι σε θέση να γνωρίζουν, για την μετακίνηση οστών και την επέμβαση σε χώρους ταφής.

Αναφέρθηκε τέλος στην ανάγκη ενός συνολικού, κοινού προγραμματισμού όλων των εμπλεκομένων, με σαφείς προσανατολισμούς και συντονισμό ενεργειών. Παρέπεμψε σε σχετική μελέτη που εκπονήθηκε, εκφράζοντας την ευχή ότι θα αποτελέσει έναυσμα για καθορισμό, εκ μέρους των αρμοδίων, των στόχων και της στρατηγικής, που θα βοηθήσουν τη ΔΕΑ να φέρει εις πέρας την «ιερή αποστολή» της.
Ο κ. Αριστοτέλους ευχαρίστησε, κλείνοντας, όλους τους κρατικούς φορείς, οργανώσεις και άτομα με τα οποία συνεργάστηκε, καθώς και το προσωπικό του γραφείου

Πηγή: ΚΥΠΕ