Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόσθετων μειώσεων στο κρατικό μισθολόγιο

Του Παναγιώτη Χατζηαποστόλου
Ο κ. Δημητριάδης, εξήγησε παράλληλα πως πρέπει να υπάρξει σωστή επεξεργασία, πριν από τη λήψη της οποιασδήποτε απόφασης τονίζοντας πως ένα νομοθετικό πλαφό το οποίο ενδεχομένως να γινόταν αύριο χωρίς διαβούλευση με την τρόικα και τις τράπεζες, εμπερικλείει πολλούς κινδύνους.
Η ψαλίδα, μεταξύ των καταθετικών και των δανειστικών επιτοκίων στο συνεργατισμό είναι κατά μέσο όρο 2,7 ποσοστιαίες μονάδες γεγονός που επιτρέπει στο συνεργατισμό να είναι βιώσιμος. Εξήγησε ότι η ψαλίδα του 2,7% περιέχει πολύ λίγα περιθώρια για περαιτέρω μείωσης ώστε να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συνεργατικού κινήματος, ανέφερε ο κ. Δημητριάδης.
Εξέφρασε την άποψη ότι για να παραμείνει βιώσιμος ο συνεργατισμός θα πρέπει να επιβάλλονται πιο ψηλά δανειστικά επιτόκια σε σχέση με τα καταθετικά, τονίζοντας πως θα πρέπει να μειωθούν οι λειτουργικές τους δαπάνες για να δημιουργηθεί η προοπτική περαιτέρω μείωσης.

Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον
Κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόσθετες μειώσεις στο κρατικό μισθολόγιο, πέραν αυτών που έχουν προϋπολογιστεί, άνοιξε σήμερα ο υπουργός οικονομικών πλην όμως, έκανε λόγω και για ενδιαφέρον ξένων επενδυτών στην Κύπρο.
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών ο υπουργός σημείωσε πως προβλέπουν συνέχιση των πρόωρων αφυπηρετήσεων που σε περίοδο 2-3 ετών θα υπάρχει σημαντικό όφελος από αυτές. Για το ενδεχόμενο ανώτερου πλαφόν στο κρατικό μισθολόγιο, ο υπουργός εξέφρασε επιφύλαξη. Η αμοιβή πρέπει να αντανακλά την ευθύνη του καθενός, πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο Πανίκος Δημητριάδης σημείωσε πως όσο το τραπεζικό σύστημα εισέρχεται σε τροχιά σταθεροποίησης, υπάρχουν ευκαιρίες για νέες τράπεζες. Υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τραπεζικό τομέα από πολύ σοβαρούς επενδυτικούς οίκους του εξωτερικού, προσθέτοντας σε σχέση με νέο δανεισμό, πως όσο πιο καλά μπορούν οι τράπεζες να διαχειριστούν υφιστάμενα δάνεια, τόσο πιο εύκολα θα μπορούν οι τράπεζες να δανείσουν. Υπενθύμισε πως εξέδωσαν και οδηγία χειρισμού των προβληματικών δανείων. Αναμένουμε πως τα επιτόκια πρέπει να πηγαίνουν προς τα κάτω και αυτό επισημαίνουμε και στις τράπεζες, πρόσθεσε.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο επενδυτικού ενδιαφέροντος, ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε πως η πρώτη ερώτηση που θέτουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές είναι ένα η Κύπρος θα εφαρμόσει το το μνημονικό πρόγραμμα καθώς επίσης για νέες μεταβολές στο φορολογικό σύστημα. «Και στα δύο δίνω καθαρές απαντήσεις. Θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα. Θα διαφυλαχθεί το φορολογικό καθεστώς», είπε.

Μαξιλάρι 700 εκατ. στην ΤΚ
Από την πλευρά του π Κεντρικός Τραπεζίτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως στην Τράπεζα Κύπρου υπάρχει μαξιλάρι 700 εκατ. πέραν από το 9% κεφαλαίων Core Tier 1 με βάση τις εκτιμήσεις Pimco και KPMG προσθέτοντας πως υπάρχει επίσης μαξιλάρι στο σύστημα 1δις ευρώ εφόσον δεν χρειαστεί κρατική στήριξη η Ελληνική κάτι που είναι και η εκτίμησή του.
Σε σχέση με το θέμα ρευστότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να την προσφέρει σε τράπεζες που είναι αντισυμβαλλόμενες. Η Τράπεζα Κύπρου απέκτησε αυτό το καθεστώς και ήδη έχει λάβει μέρος σε τέτοιες πράξεις. Γίνεται προσπάθεια για αύξηση των εξασφαλίσεων που μπορεί να χρησιμοποιήσει.

Και γα το Συνεργατισμό
Αναφορικά με το θέμα του Συνεργατισμού ο κ. Δημητριάδης, ανέφερε πως από τη στιγμή που έλαβε ομόλογα του ESM μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για άντληση ρευστότητας με κόστος 0.5%. Πάντως, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως η ζήτηση δανείων είναι περιορισμένη. Αναφερόμενος στη νομοθετική ρύθμιση των δανειστικών επιτοκίων ανέφερε πως θα είναι ένα δύσκολο εγχείρημα για να συνάδει με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ο κ. Δημητριάδης διερωτήθηκε αν μία ακόμα ρύθμιση αυτού του είδους θα βελτιώσει την κατάσταση.
Απαντώντας σε ερωτήματα που τέθηκαν από την πλευρά των βουλευτών του ΑΚΕΛ ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε «μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα να αυξάναμε τις δαπάνες», σπεύδοντας να προσθέσει πως αυτό το περιθώριο χάθηκε τα προηγούμενα χρόνια και σε αχρείαστες περιόδους.
Αναφερόμενος στο 1δις ευρώ χρέους προς τις τράπεζες που μετακυλίστηκε, διερωτήθηκε αν η απαίτηση είναι να εξοφληθεί φέτος το ποσό που δανείστηκε το κράτος πριν μερικά χρόνια για να μην λάβει άλλα μέτρα. Τον περασμένο Ιούλιο αποπληρώθηκε μισό δις προς τον Συνεργατισμό το οποίο αντικαταστήθηκε με δανεισμό από τον ESM.
Για θέμα απολύσεων στο δημόσιο είπε ότι θα αποφευχθούν αν γίνουν όλα τα άλλα που πρέπει. Αν συγκρατήσουμε δημόσιες δαπάνες δεν θα τεθεί ανάλογο ζήτημα με αυτό που τέθηκε στην Ελλάδα. Μέχρι και το 2011 το μέγεθος της δημόσιας υπηρεσίας μεγάλωνε. Τώρα πρέπει να το μειώσουμε και αυτό θα γίνει με μηδενικές προσλήψεις.

Σχετικά τώρα με το θέμα των εσόδων του κράτους, ο υπουργός ανέφερε πως τα έσοδα του 2014 υπολογίζονται στα ίδια επίπεδα με το 2013 παρά τους νέους φόρους λόγω ύφεσης της οικονομίας κάνοντας παράλληλα λόγω για τις φορολογήσεις που θα τεθούν σε ισχύει την 1/1 του 2014.

Ο Πανίκος Δημητριάδης σε σχέση με τον ELA ανέφερε πως μπορεί να μειωθεί πολύ εύκολα με την επάνοδο της εμπιστοσύνης. Στην Ελλάδα είχε φτάσει στα 130δις ευρώ και σήμερα είναι κάτω των 9δις ευρώ, σημείωσε. Έχουμε παρατηρήσει ότι αρκετές καταθέσεις μεταφέρονται σε θυρίδες ή σε μετρητά. Θεωρούμε πως με την επιστροφή της εμπιστοσύνης θα επιστρέψουν και καταθέσεις. Απέκλεισε παράλληλα νέο κούρεμα καταθέσεων επικαλούμενος  το αναθεωρημένο μνημόνιο.