«Δεν μπορούν να παίζουν με την οικονομία»

 

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, απευθυνόμενος με δηλώσεις του σήμερα στον Υπουργό Οικονομικών, στην Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ, είπε ότι δεν μπορούν να παίζουν με το μέλλον της οικονομίας της Κύπρου και ότι το πολιτικό σύστημα κρατείται στο σκότος, παραμένοντας ανενημέρωτο στα θέματα της οικονομίας.

Η Κυβέρνηση, είπε, «έχει αποδοθεί σε ένα crash test της υπομονής των αγορών, των οίκων αξιολόγησης και των πολιτικών δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τους τακτικισμούς της στο πιο κρίσιμο θέμα που απασχολεί, όχι μόνο τον Κύπριο πολίτη, αλλά και την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία».

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, σε δηλώσεις του στη Βουλή, και απευθυνόμενος στον Υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή, δήλωσε: «μπορεί να έχεις επιλογές για δανεισμό, δεν έχεις χρόνο και δεν δικαιούστε να παίζετε με το μέλλον της οικονομίας του τόπου».

Συνεχίζοντας είπε ότι «η αστάθεια που δημιουργείτε όλες αυτές τις βδομάδες με το να μην παίρνετε αποφάσεις για να θωρακίσετε την κυπριακή οικονομία, είστε οι μοναδικοί πολιτικοί υπεύθυνοι για οποιεσδήποτε αρνητικότατες παρενέργειες θα προξενηθούν από αυτή τη μη υπεύθυνη αντιμετώπιση της δεδομένης οικονομικής κρίσης» και πρόσθεσε ότι «είστε μεν Κυβέρνηση, αλλά ο τόπος πρέπει να έχει μέλλον και μετά το Φεβράρη του 2013».

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι αναγκάζεται να μιλήσει με σκληρή γλώσσα «γιατί η οικονομία δεν αφορά μόνο τον κ. Σιαρλή, την Κυβέρνηση Χριστόφια ή το ΑΚΕΛ, αφορά όλους μας», προσθέτοντας πως «είναι παγκόσμιο φαινόμενο σε αυτές τις κρίσιμες ώρες για την οικονομία να κρατάτε στο σκότος ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, Βουλή και πολιτικά κόμματα». 

«Εύχομαι ο τελευταίος οίκος αξιολόγησης Fitch, ο μοναδικός που δεν έχει τοποθετήσει μέχρι σήμερα την κυπριακή οικονομία στην κατηγορία των σκουπιδιών, να μας διατηρήσει στην κατηγορία πάνω από τα σκουπίδια», ανέφερε, «διαφορετικά τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο ζοφερά».

Ο κ. Νεοφύτου επικαλέστηκε τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του Γιούρογκρουπ, ο οποίος διέλυσε, κατά τον κ. Νεοφύτου, τις κυβερνητικές και κομματικές προπαγάνδες, επαναδιατυπώνοντας πως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος αφορούν τόσο τον χρηματοπιστωτικό τομέα, όσο και την κυπριακή οικονομία στο σύνολό της.

Είπε, συνεχίζοντας, ότι ο Πρόεδρος θα έπρεπε να είχε θέσει θέμα στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για αντιμετώπιση των συνεπειών από το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Πρόσθεσε πως ο κ. Γιούνκερ «υπέδειξε αυτό που ζούμε στην Κύπρο: Έχασε η Κύπρος την ανταγωνιστικότητα της, δεν παράγουμε, είμαστε χώρα κυρίως εισαγωγική».

«Εάν δεν επανακτήσουμε την ανταγωνιστικότητα μας και δεν γίνουμε χώρα παραγωγής θα μας καταριούνται τα παιδιά μας και οι επόμενες γενεές», είπε.

«Αναφέρομαι ονομαστικά στον Υπουργό: Ναι μεν υπηρετείς μια Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ, αλλά οι αποφάσεις σου θα επηρεάσουν, όχι μόνο τα παιδιά τα δικά σου αλλά και τις επόμενες γενεές, όλους τους Κύπριους και δεν μπορεί να κρατείται στο σκότος η πολιτική ηγεσία του τόπου», κατέληξε.