Δεν έχει νόημα το άνοιγμα νέων κεφαλαίων για Τουρκία, λέει αξιωματούχος του ΕΚ και του ΕΛΚ

Το άνοιγμα επιπρόσθετων ενταξιακών κεφαλαίων δεν έχει κανένα νόημα όσο η κατάσταση στην Τουρκία συνεχίζει να επιδεινώνεται, λέει ο David McAllister, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Ο Γερμανός Ευρωβουλευτής και στενός συνεργάτης της Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ εκφράζει ανησυχία για τις εξελίξεις στην Τουρκία, λέει όμως ότι ο διάλογος με την Άγκυρα πρέπει να διατηρηθεί.

Ο κ. McAllister επισκέφτηκε πρόσφατα την Κύπρο, όπου είχε σειρά σημαντικών επαφών. Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων πρέπει να οικοδομήσουν πάνω στην πρόοδο που επιτεύχθηκε τα τελευταία δύο χρόνια και να εργαστούν σε όλα τα εναπομείναντα ζητήματα, καθώς προσπαθούν να βρουν μια συνολική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

Ερωτηθείς για το μήνυμα που μεταφέρει στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες μετά τις επαφές του στην Κύπρο, λέει ότι καθώς οι διαπραγματεύσεις εισέρχονται σε μια κρίσιμη φάση, η διεθνής και Ευρωπαϊκή στήριξη προς τη διαδικασία «είναι ευπρόσδεκτη».

Ο Ευρωβουλετής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας διαδέχτηκε πριν από τρεις μήνες έναν άλλο Γερμανό συνάδελφό του στην προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Elmar Brok.

Ερωτηθείς για τις συνομιλίες στην Κύπρο, ο κ. McAllister χαιρέτισε την επανέναρξη του διαλόγου και σημείωσε ότι πρέπει να διατηρηθεί η ώθηση.

Σε άλλη ερώτηση, για το τουρκικό αίτημα να επεκταθούν οι τέσσερεις ελευθερίες της ΕΕ σε Τούρκους υπηκόους, ανέφερε ότι αυτό θα πρέπει να απαντηθεί μόλις γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες.

Πιο ξεκάθαρος ήταν σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα της Κύπρου στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη. Κληθείς να σχολιάσει την προειδοποίηση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών προς τις εταιρίες με τις οποίες η Κύπρος υπέγραψε πρόσφατα συμβόλαια, στο πλαίσιο του γ’ γύρου αδειοδότησης στην ΑΟΖ – περιλαμβανομένης της ExxonMobil, Total και ΕNI – o κ. McAllister σημείωσε ότι «είναι αναγκαίος ο σεβασμός της κυριαρχίας των κρατών μελών επί του εδάφους, της θαλάσσιας και εναέριας περιοχής τους».

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΕΚ και του ΕΛΚ, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν κυρίαρχα δικαιώματα, περιλαμβανομένου του δικαιώματος να συνάπτουν διμερείς συμφωνίες, να ερευνούν και να εκμεταλλεύονται τον φυσικό τους πλούτο, στη βάση του Ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου, μέρος του οποίου είναι και η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Προσθέτει ότι η Κύπρος αποτελεί «ευρωπαϊκό πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο» και έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής του ΕΚ και Αντιπρόεδρος του ΕΛΚ δεν εκφράζεται το ίδιο αισιόδοξα όταν μιλάει για την Τουρκία, ιδιαίτερα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου έτους. «Ανησυχώ για την επιδεινούμενη κατάσταση σε σχέση με το κράτος δικαίου, τα δικαιώματα της αντιπολίτευσης και την ελευθερία του Τύπου» στην χώρα, λέει.

Προσθέτει ότι κατά το περασμένο έτος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα. «Όσον αφορά την επιδείνωση της κατάστασης στην Τουρκία, δεν έχει νόημα να ανοίξουμε επιπρόσθετα κεφάλαια» λέει. Σημειώνει, ωστόσο, ότι αυτό επαφίεται στα κράτη μέλη να το αποφασίσουν και όχι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μιλώντας για την ένταση που ξέσπασε στις σχέσεις της Άγκυρας με χώρες της Δυτικής Ευρώπης ενόψει του τουρκικού δημοψηφίσματος και τα σχόλια περί «ναζισμού» εναντίον της Γερμανίας και της Ολλανδίας, ο κ. McAllister λέει ότι «ήταν εντελώς απαράδεκτα» και έχουν σαφέστατα απορριφθεί.

Ο Γερμανός πολιτικός πιστεύει, ωστόσο, ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος σε όλα τα επίπεδα, καθώς η Τουρκία παραμένει γείτονας της ΕΕ και εμπορικός της εταίρος. Παρόλα αυτά, λέει, «πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σε σχέση με τις Ευρωπαϊκές μας αρχές, όπως τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την ελευθερία του λόγου».

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το μέλλον την Ευρώπης, ο κ. McAllister λέει ότι ενώ οι κανόνες της ενιαίας αγοράς πρέπει να ισχύουν για όλους, το σενάριο πολλών ταχυτήτων – που περιλαμβάνεται στη Λευκή Βίβλο που παρουσίασε τον περασμένο μήνα ο Πρόεδρος της Κομισιόν, ενόψει της επετείου των Συνθηκών της Ρώμης – θα πρέπει να είναι στη διάθεση των κρατών μελών που επιθυμούν στενότερη συνεργασία σε κάποιους τομείς.

Απορρίπτει παράλληλα την ιδέα ότι η ΕΕ είναι φτιαγμένη σύμφωνα με γερμανικούς κανόνες και ότι στο μέλλον θα υπάρξει λιγότερη αλληλεγγύη προς τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. «Πιστεύω ακράδαντα σε μια ευρωπαϊκή Γερμανία και όχι σε μια γερμανική Ευρώπη» ανέφερε.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις Αθήνας-δανειστών για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ο κ. McAllister λέει πως η διαδικασία βρίσκεται στο σωστό δρόμο, όμως απομένει να γίνει ακόμη δουλειά. Η Ελλάδα πρέπει να επανακτήσει πρόσβαση στις αγορές, για να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις χρηματοδοτικές της ανάγκες και για τον λόγο αυτό η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε να παραμείνει σε βιώσιμη πορεία, λέει ο Γερμανός Ευρωβουλευτής.

Τέλος, σε ερώτηση για τις επικείμενες εκλογές στη Γερμανία, τον Σεπτέμβριο, ο κ. McAllister εμφανίζεται βέβαιος για την εξασφάλιση μιας τέταρτης θητείας από την Άνγκελα Μέρκελ. «Η Καγκελάριος είναι σπουδαία ηγέτιδα με διεθνή εμπειρία» λέει και προσθέτει ότι η Γερμανία χρειάζεται μια σταθερή και δραστήρια Κυβέρνηση που θα κατευθύνει τη χώρα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Η επίσκεψη του κ. McAllister στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια ενός προγράμματος διαλόγου του Ιδρύματος Konrad Adenauer. Μεταξύ άλλων, συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε και τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.
Πηγή:ΚΥΠΕ