Δεν ενημερώνονται οι Κύπριοι πολίτες (pic)

Ο διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τη Βρετανία συνέταξε τη λίστα ενόψει του διεθνούς συνεδρίου για την ανοιχτή διακυβέρνηση που φιλοξενείται στο Λονδίνο στα τέλη της εβδομάδας.

Η Κύπρος συγκεντρώνει μόλις 30 βαθμούς στην αξιολόγηση, που επικεντρώνεται στην ευκολία και ποιότητα των πληροφοριών που παρέχονται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Οι πληροφορίες που εξετάζονται καλύπτουν δέκα κατηγορίες.

Στην πρώτη κατηγορία, τις πληροφορίες για τα δρομολόγια των μέσων δημόσιας συγκοινωνίας, αναφέρεται ότι στην Κύπρο στην ουσία δεν υπάρχουν συγκοινωνίες και ότι για τα υπεραστικά λεωφορεία που λειτουργούν οι πληροφορίες παρέχονται μέσω ιδιωτικών και όχι κυβερνητικών ιστοσελίδων.

Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες για τον κυβερνητικό προϋπολογισμό, η έρευνα αναφέρει πως ορισμένες πληροφορίες παρέχονται σε εκθέσεις και σε μορφή Excel χωρίς να είναι σαφείς. Σημειώνεται ότι δεν παρέχονται ξεκάθαρες πληροφορίες ανά Υπουργείο.

Αναφορικά με τις κρατικές δαπάνες οι ερευνητές του Ιδρύματος σημειώνουν ότι δεν μπόρεσαν να βρουν προσβάσιμες πληροφορίες. Στα στοιχεία για τις εκλογές, αναφέρεται πως υπάρχουν λεπτομέρειες μόνο για τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές του 2013.

Η πέμπτη κατηγορία αφορά στοιχεία για τις εγγεγραμμένες εταιρείες που λειτουργούν σε κάθε χώρα. Στην περίπτωση της Κύπρου αναφέρεται ότι ενώ μπορεί κάποιος να ζητήσει στοιχεία για μια συγκεκριμένη εταιρεία, δε φαίνεται να υπάρχει κάπου εύκολα προσβάσιμος ο συνολικός κατάλογος των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο νησί.

Αναφέρεται ότι για να χρησιμοποιηθεί ο συναφής κυβερνητικός ιστότοπος , ο χρήστης πρέπει πρώτα να κατεβάσει τον Internet Explorer 10.

Στη συνέχεια εξετάζεται κατά πόσο υπάρχει διαθέσιμος σε κυβερνητική ιστοσελίδα ο χάρτης της Κύπρου. Το συμπέρασμα των ειδικών του Ιδρύματος Ανοιχτής Γνώσης είναι ότι υπάρχουν τουριστικοί και τοπικοί χάρτες, αλλά όχι σε αρχείο που να επιδέχεται ψηφιακή αναζήτηση.

Σημειώνεται πάντως ότι σχεδιάζεται η βελτίωση του σχετικού κυβερνητικού υλικού στο διαδίκτυο από το 2015.

Στην κατηγορία των στατιστικών στοιχείων που διαθέτει στον πολίτη η κυβέρνηση, διαπιστώνεται ότι αρκετές πληροφορίες είναι προσιτές δωρεάν, αν και υπάρχει χρέωση για ορισμένες εκθέσεις.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες τρεις κατηγορίες, τη νομοθεσία, τους ταχυδρομικούς κώδικες και τα ποσοστά εκπομπής επικίνδυνων ρύπων, το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι δεν υπάρχουν επαρκείς διαθέσιμες πληροφορίες για το κοινό. Στην πρώτη περίπτωση μπορεί κανείς να βρει μόνο το Σύνταγμα, αλλά όχι νόμους, στη δεύτερη υπάρχουν στοιχεία μόνο σε μορφή αρχείου pdf και στην τρίτη δε βρέθηκαν στοιχεία σε κυβερνητικές ιστοσελίδες.

Λίγο πάνω από την Κύπρο στη σχετική λίστα είναι τα Νησιά Άγιος Χριστόφορος και Νέβις με 85 βαθμούς και οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι με 125 βαθμούς. Στην πρώτη θέση των χωρών με τις πιο προσιτές πληροφορίες για τον πολίτη είναι η Μεγάλη Βρετανία με 940 βαθμούς, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ (870) και τη Δανία (835).

Δείτε εδώ ολοκληρωμένο τον πίνακα με τα αποτελέσματα.