Δεν έριξε φως η δημοσκόπηση των Οικολόγων-Αρκετοί ψηφίζουν τον… κανένα

Ούτε η εσωτερική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών κατάφερε να δώσει ξεκάθαρη κατεύθυνση προς τα συλλογικά όργανα του κόμματος, αναφορικά με τις αποφάσεις που θα ληφθούν σύντομα για τις Προεδρικές Εκλογές.

Αν και η δημοσκόπηση είχε συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν δεσμεύει το κίνημα με οποιονδήποτε τρόπο, θα μπορούσε να δώσει μια γραμμή, εάν είχε ξεκάθαρο αποτέλεσμα. Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες, κανένας από τους έξι υποψηφίους που έθεσαν υπό αξιολόγηση οι Οικολόγοι (Χριστοδουλίδης, Μαυρογιάννης, Κολοκασίδης, Δημητριάδης, Ηλιάδης και Πρωτοπαπάς) δεν απέκτησε σοβαρό προβάδισμα μέσα από αυτή τη διαδικασία. Εκείνο που διαφάνηκε, ωστόσο, είναι πως οι κύριοι Ηλιάδης και Πρωτοπαπάς είναι αρκετά πιο πίσω από τους άλλους τέσσερις και ενδεχομένως αυτό να οδηγήσει σε απόφαση αποκλεισμού τους, εάν τεθούν ενώπιον της Εκλογικής Συνδιάσκεψης πολλά πρόσωπα.

Το πιο ενδιαφέρον εύρημα, ωστόσο, είναι πως, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου ένα στα τέσσερα μέλη των Οικολόγων που προσήλθαν στις κάλπες, έκριναν πως κανείς εκ των έξι υποψηφίων δεν τους εκφράζει. Δεδομένου ότι ψήφισαν περίπου 200 άτομα, με αρκετούς άλλους να αποφασίζουν να μην προσέλθουν στις κάλπες επειδή δεν τους εκφράζει καμία επιλογή, γίνεται κατανοητό πως ξανανοίγει η συζήτηση περί αυτόνομης καθόδου. Το ζήτημα, ωστόσο, με αυτή την επιλογή είναι πως ο πρόεδρος των Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, έχει προ πολλού ξεκαθαρίσει ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος. Συνεπώς, εάν όντως, κατά τη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής το πρωί της Κυριακής, διαφανεί τάση υπέρ της αυτόνομης καθόδου, τότε θα πρέπει να βρεθεί και το στέλεχος εκείνο που είναι πρόθυμο να αναλάβει το βάρος μιας τέτοιας αποστολής, γνωρίζοντας, μάλιστα, εκ των προτέρων, ότι θα μπει τελευταίο σε ένα προεκλογικό που τρέχει εδώ και πολλούς μήνες και χωρίς να προηγηθεί προετοιμασία.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στις 23 Οκτωβρίου. Στη συνεδρία της Κυριακής, ωστόσο, θα γίνει η αξιολόγηση όλων των δεδομένων και θα αποφασιστεί τι ακριβώς θα τεθεί ενώπιον της Εκλογικής Συνδιάσκεψης. Εάν θα πρόκειται, δηλαδή, για μια επιλογή ή πολλαπλές. Στα χέρια των μελών της Κεντρικής Επιτροπής βρίσκονται εδώ και καιρό οι απαντήσεις που έδωσαν οι έξι υποψήφιοι στο ερωτηματολόγιο που τους υποβλήθηκε και θα ολοκληρωθεί η συζήτηση, λαμβάνοντας υπόψη και τις απαντήσεις στη δημοσκόπηση, οι οποίες ενείχαν επίσης το στοιχείο της αξιολόγησης και όχι απλώς της προτίμησης.

Υπενθυμίζεται ότι για να υποστηρίξει κάποιο υποψήφιο το κίνημα, θα πρέπει να δώσει τη σύμφωνο γνώμη του το 60% των μελών της διευρυμένης Κεντρικής Επιτροπής, η οποία αποτελεί το σώμα της Εκλογικής Συνδιάσκεψης. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, αρκετοί εκτιμούσαν εδώ και καιρό πως είναι σχεδόν αδύνατον, δεδομένων των παράλληλων τάσεων που αναπτύσσονταν στους Οικολόγους και οι οποίες αποτυπώθηκαν εκ νέου στη δημοσκόπηση. Κοινό έχουν τόσο οι Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης όσο και οι Αχιλλέας Δημητριάδης και Γιώργος Κολοκασίδης, όπως επιβεβαιώθηκε και από τη δημοσκόπηση. Η αδυναμία κάποιας πρότασης να συγκεντρώσει το απαιτούμενο από το Καταστατικό ποσοστό, εκ των πραγμάτων οδηγεί στη ψήφο κατά βούληση.

Εάν, όμως, επανέλθει στο τραπέζι η ιδέα για αυτόνομη κάθοδο, αυτός ο δρόμος σταματά να καθίσταται μονόδρομος, καθώς θα αποτελέσει διέξοδο γι’ αυτούς που δεν ικανοποιούνται από καμία από τις έξι επιλογές. Το πλέον σημαντικό είναι πως άτομα που δηλώνουν σήμερα προτίμηση για κάποιον εξ’ αυτών, μπορούν εύκολα να αλλάξουν γνώμη, εάν έχουν ως επιλογή μια αμιγώς δική τους υποψηφιότητα και, ως εκ τούτου, να αλλάξουν οι ισορροπίες. Το ερώτημα είναι κατά πόσον θα θεωρηθεί όντως ορθή κίνηση η αυτόνομη κάθοδος, δεδομένου ότι είναι εκ των προτέρων καταδικασμένη και θα γίνει απλώς για την τιμή των όπλων και για να βγάλει το κόμμα από το αδιέξοδο, χωρίς οποιαδήποτε άλλη προοπτική και ενέχει και το ρίσκο να συγκεντρώσει ποσοστά χαμηλότερα από τα κομματικά, λόγω του υπερπληθυσμού υποψηφίων.

πηγή: Reporter