«Δεν με καλούν ούτε στα γενέθλια τους» -Η τραγική ιστορία μάνας που ζει μακριά από τα παιδία της στην Κύπρο

Το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα της γονεϊκής αποξένωσης ήταν στο επίκεντρο της σημερινής εκπομπής του OMEGA ΑΙΧΜΕΣ.

Στο πλαίσιο της εκπομπής συγκλονισμό προκάλεσε η συνέντευξη μία μάνας. Ανώνυμης μάνας. Με την πλάτη γυρισμένη στο φακό, με αλλοιωμένη, για ευνόητους λόγους τη φωνή σε μία πόλη της ελεύθερης Κύπρου.  Όμως η ανθρώπινη πτυχή του Γολγοθά που βιώνει, δεν μπορεί, είναι συγκλονιστική.

Ουσιαστική επικοινωνία με τα παιδιά της έχε όπως λέει να έχει εδώ και δύο χρόνια. Προσπαθώ εδώ και δύο χρόνια να κλέψω χρόνο για τα απιδιά μου. Πήγαινα στο σχολείο να τα δω όταν πηγαίνουν ή όταν φεύγουν. Για μήνες αυτό γινόταν.

Είναι μια κατάσταση, όπως τονίζει που δεν πιστεύεις ούτε ο ίδιος που βιώνεις. Να καταγράφεις το πόσες φορές την ημέρα τους παίρνεις τηλέφωνο γιατί πιστεύεις πως κάποτε θα τους τα δείξεις. Να τους στείλεις ένα σημείωμα. Να αφήνεις το δώρο των γενεθλίων του παιδιού σου στο πεζοδρόμιο. Να μην είσαι καν καλεσμένος στα γενέθλια τους και να σου λένε σε κάποια γραφεία ότι δεν μπορούν να το επιβάλουν

Όπως αναφέρει στην κάμερα της εκπομπή των ΑΙΧΜΩΝ λόγω μη συνεργασίας του πατέρα να συμμορφωθεί με το διάταγμα του δικαστηρίου μετά τον χωρισμό,  εδώ και  πάρα πολύ καιρό δεν μπορεί να δει τα παιδιά της γιατί η άλλη πλευρά δεν συνεργάζεται. Και το χειρότερο όπως λέει, δεν μπορεί να κάνει τίποτε για αυτό.

«Αυτό που ζω εδώ και πάνω από δύο χρόνια είναι ένας Γολγοθάς που εύχομαι να μη το ζήσει κανένας γονιός.

Όταν κάποιος χωρίζει είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει προβλήματα.  Όμως δεν είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει αυτό που ζω εγώ.

Μια ατέλειωτή διαδικασία κα μια προσπάθεια να κτίσεις σχέση με τα παιδιά σου και να βλέπεις απέναντι σου απλά μια προσπάθεια να τα καταστρέψει ο άλλος αυτά και να νιώθεις αδύνατος να προστατεύσεις αυτό που έχεις δημιουργήσει. Να νιώθεις ότι δεν έχει βοήθεια, την προστασία και τα όπλα και να αγωνιστείς για τα παιδία σου.

Να προσπαθείς να ανατρέψεις μία κατάσταση παράλογη και αφύσικη. Να μεγαλώνουν παιδιά χωρίς τον ένα γονιό. Δεν τους  λείπει ο ένας γονιός. Τους λείπει ο μισός τους εαυτός.

Όταν χώρισε έγινε συμφωνία στο πλαίσιο του δικαστηρίου και βγήκε διάταγμα ο γονιός με τον οποίο δεν μένουν τα παιδία να βλέπει τα παιδιά του. Όταν όμως η άλλη πλευρά δεν τηρεί το διάταγμα, δημιουργούνται προβλήματα που οδηγούν σε αδιέξοδο. Ο άλλος δεν επιστρέφει τα παιδιά την ώρα που πρέπει  και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις νιώθω πως ότι και να γίνει είναι μάταιο εάν ο άλλος δεν θέλει να συνεργαστεί. Ο κυριότερος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ο χρόνος. Όταν μειώνεται η επικοινωνία ενός γονιού μες τα παιδιά του είναι ένας άνισος πόλεμος που δεν έχει τέλος.

Πήγα πάνω από 100 φορές στην αστυνομία. Πρέπει να πεις τι έγινες, να προσκομίσεις τα διατάγματα και θα καταγράψει τι θα της πει και η άλλη πλευρά. Η δικαιολογία που λέγεται είναι δεν θέλουν τα παιδιά. Αλλά δεν θα ψάξουν να δουν τι συμβαίνει πραγματικά.  Και μετά η αστυνομία σου λέει δεν μπορώ να κάνω κάτι.

Όταν το δικαστήριο εκδικάσει αυτή την υπόθεση  θα περάσουν πάρα πολλές μήνες.

Οι υπηρεσίες είναι ενήμερες για την υπόθεση μου. Καθ’ ολη αυτή την διάρκεια κάνει κάποιες συναντήσεις με τις πλευρές και ο ρόλος του περιορίζεται σε συμβουλευτικό ρόλο.

Όταν η μόνη δικαιολογία είναι δεν θέλουν τα παιδιά μπορείτε να φανταστείτε πόση πίεση ασκείται στα παιδιά δεν θέλουν.

Δείτε τη συγκλονιστική μαρτυρίας της μητέρας στις ΑΙΧΜΕΣ: