Δεν πάει σε διαπραγματεύσεις χωρίς κυριαρχική ισότητα ο Τατάρ

Της Αλεξίας Καφετζή

Οι Τ/κ δεν θα ξαναπαίξουν σε ένα παιχνίδι τύπου Ανάν για το οποίο τους ξεγέλασε η Ευρωπαϊκή Ένωση

Από δω και στο εξής δεν θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για οποιαδήποτε συμφωνία που δεν προβλέπει την κυρίαρχη ισότητα του τουρκοκυπριακού «λαού», ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ σε συνέντευξή του στην τουρκική διαδικτυακή εκπομπή «Yetkin Report».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η τ/κ ιστοσελίδα Χαμπέρ Κίπρις έγραψε χθες ότι κληθείς να πει τους λόγους που αντιδρά σε μια ενδεχόμενη νέα διαπραγμάτευση για τη λύση του Κυπριακού, ο Τ/κ ηγέτης απάντησε ότι δεν υπάρχει καμία σύγκρουση στην Κύπρο από το 1974, εκτός από ορισμένα μεμονωμένα περιστατικά, για να προσθέσει ότι με την εισβολή η Τουρκία προστάτευσε τους Τουρκοκυπρίους.

Σύμφωνα με τον διάλογο, ερωτηθείς για το σχέδιο Ανάν και αν επιθυμία είναι να αναβιώσει ένα τέτοιο «πείραμα», ο κ. Τατάρ είπε ότι υπήρξε μια δυνατότητα για συμφωνία τότε και υποστήριξε ότι η ΕΕ ξεγέλασε τότε τους Τ/κ και την Τουρκία. Πρόσθεσε ότι δεν θέλουν να ξαναπαίξουν το παιχνίδι αυτό και ότι δεν θα συμμετάσχουν «σε καμιά συμφωνία που δεν προβλέπει την κυριαρχική ισότητα του τουρκοκυπριακού λαού».

Κληθείς να πει πώς ορίζει τη διαφορά μεταξύ της κυριαρχικής και της πολιτικής ισότητας, ο Ερσίν Τατάρ απάντησε ότι η πολιτική ισότητα είναι ένα αίτημα που μπορεί να υλοποιηθεί στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής δομής, ενώ η κυριαρχική ισότητα σημαίνει λύση δύο κρατών