Δεν τα βρήκαν ΕΔΕΚ -Συμμαχία Πολιτών για την προεδρία της Βουλής

{loadposition ba_textlink}

Χωρίς να ληφθεί τελική απόφαση για ενδεχόμενη συνεργασία τους στην εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων έληξε η συνάντηση μεταξύ του Πρόεδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα και του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, στα κεντρικά γραφεία της Συμμαχίας Πολιτών, στη Λευκωσία.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας έκανε λόγο για μια ανοικτή και ειλικρινή συζήτηση και ένα παραγωγικό διάλογο με τον Πρόεδρο και την αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ αναφορικά με το ζήτημα της Προεδρίας της Βουλής.

Ως Συμμαχία Πολιτών, είπε, “ενημερώσαμε για την όλη συζήτηση που αναπτύχθηκε στα σώματα της Συμμαχίας Πολιτών και για τη μόνη απόφαση που έχουμε πάρει μέχρι σήμερα, να απορριφθεί η υποψηφιότητα του Προέδρου του κυβερνώντος κόμματος”.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, “ως Συμμαχία Πολιτών εκφράσαμε την πολιτική μας θέση ότι θα έπρεπε να προηγηθεί και επιβάλλεται να υπάρξει μια διαβούλευση για το όλο ζήτημα με όλα τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου”.

“Θεωρούμε ότι στις μέρες μας για να αποκατασταθεί και η αξιοπιστία της Βουλής που έχει πληγεί, επιβάλλεται να υπάρχει διαφάνεια και επιβάλλεται η όποια απόφαση – εάν υπάρξει απόφαση, που ελπίζουμε να υπάρξει – για υποψηφιότητα του ενδιάμεσου χώρου – που είναι και ο δικός μας ο προσανατολισμός – θα πρέπει να στηρίζεται και πάνω σε ένα πρόγραμμα που αφορά τον εκσυγχρονισμό της ίδιας της Βουλής για να καταστεί πιο αξιόπιστη, να αποκαταστήσει την εικόνα της, αλλά θα έλεγα και πιο παραγωγική, ιδιαίτερα όσον αφορά τις κοινοβουλευτικές επιτροπές”, είπε.

“Αυτές οι προτάσεις”, συνέχισε, “θα πρέπει να κατατεθούν από όλες τις πολιτικές δυνάμεις μέσα στο πλαίσιο αυτής της διαβούλευσης, έτσι ώστε να αποταθούμε στην κοινωνία καταθέτοντας την υποψηφιότητα, η οποία θα στηρίζεται πάνω σε ένα πολιτικό πρόγραμμα και όχι πάνω σε μικροκομματικές σκοπιμότητες”.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών για τη συνάντηση, προσθέτοντας ότι “κινήθηκε σε παραγωγικό και ειλικρινές περιβάλλον και έγινε μια πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων για το πώς θα μπορούσαν ακριβώς κάποιες δυνάμεις να συνεργαστούν στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Βουλής”.

“Μια συνεργασία η οποία αναμφίβολα δεν θα παραμείνει μόνο στην εκλογική διαδικασία, αλλά κυρίως μια συνεργασία η οποία μπορεί να συνεχίσει και στη συνέχεια, με βασικούς άξονες την καλύτερη λειτουργία του κοινοβουλευτικού σώματος, την αναβάθμιση της λειτουργίας του και κυρίως το να υπάρχει μια, όσο το δυνατόν αποκατάσταση της αξιοπιστίας ενός θεσμικού οργάνου έναντι των πολιτών και γενικά της κοινής γνώμης”, ανέφερε.

Θεωρούμε, είπε ο κ. Σιζόπουλος, “ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να συνεχίσει. Δεν έχουμε καταλήξει σε τελικές αποφάσεις και εκτιμώ ότι οι δυνάμεις που θα ήθελαν αυτή την προοπτική, αυτή τη συνεργασία και κυρίως δυνάμεις, οι οποίες έχουν σύγκλιση απόψεων τόσο στο εθνικό θέμα όσο και σε θέματα ευρύτερα οικονομικής – κοινωνικής πολιτικής, μπορούν να προχωρήσουν σε μια εποικοδομητική και αγαστή συνεργασία προς όφελος κυρίως και των θεσμών, αλλά κυρίως των πολιτών”.

Ερωτηθείς ποια κόμματα εννοεί ως κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι “εννοούμε, αντιλαμβάνομαι όλοι, όλα τα κόμματα πέραν του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ”, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν περιλαμβάνει το ΕΛΑΜ στα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι θα πρέπει να γίνει μια ειλικρινής διαβούλευση μακρυά από τακτικισμούς και μικροκομματικές σκοπιμότητες, προσθέτοντας ότι “εν μέρει, ο κατακερματισμός οφείλεται στο ότι δεν υπήρξε διαβούλευση και αυτό δεν βοηθά μια υποψηφιότητα του ενδιάμεσου χώρου. Διότι για να έχει προοπτικές επιτυχίας θα πρέπει να έχει τη στήριξη όλων των δυνάμεων”.

Σε παρατήρηση ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για να γίνει αυτή η διαβούλευση, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι “θα κάνουμε σήμερα τις πρωτοβουλίες μας, τις κινήσεις μας, την επικοινωνία μας και θα κρίνουμε”.

Σχολιάζοντας την ίδια παρατήρηση, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι “οι διαβουλεύσεις μπορούν να συνεχίζονται μέχρι και τη στιγμή που θα αρχίσει η Ολομέλεια της Βουλής για την εκλογή Προέδρου”.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο η Συμμαχία Πολιτών να υποστηρίξει υποψηφιότητα προερχόμενη από το ΑΚΕΛ, ο κ. Λιλλήκας είπε “Όχι, είπα ότι ο προσανατολισμός μας είναι η υποψηφιότητα του ενδιάμεσου χώρου”.

Ερωτηθείς πότε θα πρέπει να αναμένονται οι αποφάσεις της Συμμαχίας Πολιτών, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι όπως φαίνεται όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα λάβουν τις αποφάσεις τους την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι σήμερα “θα έχουμε τηλεφωνική επικοινωνία και με το ΔΗΚΟ και με τα υπόλοιπα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου”.

Σε ερώτηση εάν μπορεί να υπάρξει κάποια άλλη υποψηφιότητα του ενδιάμεσου χώρου, πλην της υποψηφιότητας του Προέδρου της ΕΔΕΚ, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε ότι “εμείς δεν αποκλείσαμε την υποψηφιότητα του Μαρίνου Σιζόπουλου, αλλά ταυτόχρονα όταν δεν έχουμε αποφάσεις από τα σώματα μας δεν μπορούμε να τα υποσκελίσουμε”.

Ερωτηθείς κατά πόσο αυτή η συνεργασία που επιδιώκεται με τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου θα έχει προοπτική τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι “αν καταλήξουμε σε μια συνεργασία η οποία θα στηρίζεται πάνω σε ένα πολιτικό πρόγραμμα, έστω στο κοινοβουλευτικό έργο και πλαίσιο, νομίζω ότι δημιουργούνται στέρεες βάσεις για την ανάπτυξη συνεργασιών και πάρα πέρα. Διαφορετικά δεν θα είναι πολιτική συνεργασία”.

Σε ερώτηση και προς τους δύο εάν ήρθησαν οι παρεξηγήσεις που είχαν δημιουργηθεί μεταξύ τους κατά την προεκλογική περίοδο, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι “για να βρισκόμαστε εδώ και να συζητούμε σημαίνει ότι υπάρχει και από τις δύο πλευρές πρόθεση και ενδιαφέρον τα ρήγματα και οι όποιες ενδεχόμενες αντιπαραθέσεις, μέσα σε ένα πλαίσιο ειλικρινούς διαλόγου, να ξεπεραστούν”.
Από την πλευρά του, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι “θεωρώ ότι δεν πρέπει να παίρνουμε προσωπικά κάποια ζητήματα, έστω και αν έχουν παρεκτραπεί λόγω της έντασης των εκλογών, αν μας έχουν φύγει ή ξεφύγει όλους είτε όροι είτε χαρακτηρισμοί”.

Σε ερώτηση εάν θα διεκδικήσουν τις προεδρίες κάποιων κοινοβουλευτικών επιτροπών, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι “αυτό είναι θέμα που θα συζητηθεί με τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα. Δεν είναι της ώρας να το συζητήσουμε. Αυτό που προέχει τώρα είναι η εκλογή Προέδρου της Βουλής”.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι το σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής δεν προβλέπει ότι προεδρίες των επιτροπών έχουν μόνο οι κοινοβουλευτικές ομάδες.

Πηγή: KYΠΕ