Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: “Λαμβάνοντας υπόψη την ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρόκειται για μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα Σύνοδο, αφού ανάμεσα σε άλλα θέματα, τους Αρχηγούς θα απασχολήσει το μεταναστευτικό και σε αυτό το πλαίσιο θα συζητηθεί και το θέμα της φιλελευθεροποίησης θεωρήσεων εισόδου για την Τουρκία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προβάλει την ανάγκη όπως, από πλευράς Τουρκίας εκπληρωθούν όλες οι σχετικές με το θέμα υποχρεώσεις. Θα πρέπει, δηλαδή, να υπάρξει αποτελεσματική και χωρίς διακρίσεις συνεργασία με όλα τα κράτη μέλη στους τομείς που αναφέρονται, έτσι ώστε να μπορεί να συζητηθεί η εν λόγω προοπτική. Την ίδια στιγμή υπάρχει η συζήτηση για τις εξωτερικές σχέσεις που αφορά τη Συρία και τη Ρωσία, ενώ θα γίνει, κατά τη διάρκεια του δείπνου, μια πρώτη ενημέρωση από πλευράς της Βρετανίδας Πρωθυπουργού για το πώς πρόκειται να προχωρήσει σε σχέση με το αίτημα της χώρας για έξοδο από την ΕΕ. Τα αποτελέσματα της Συνόδου θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το πώς θα προχωρήσει η ΕΕ σε αυτά τα πολύ σημαντικά θέματα.

Να αναφέρουμε ότι στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Προέδρος της Δημοκρατίας, όπως και προηγουμένως κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Μάαστριχτ, είχε συζητήσεις για το Κυπριακό με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Jean-Claude Juncker, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel, την Ύπατη Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων Federica Mogherini, καθώς και τον Φιλανδό πρωθυπουργό Juha Sipilä. Το θέμα που κυριάρχησε των συζητήσεων, πέραν από τις γενικότερες εξελίξεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ήταν το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Να εκφράσω την ικανοποίηση από πλευράς του Προέδρου για το γεγονός ότι η πρότασή του που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προσεγγίζεται θετικά από τους συνομιλητές του, ότι, δηλαδή, απαντά στις όποιες ανησυχίες υπάρχουν για το συγκεκριμένο θέμα. Χθες βράδυ, ο Πρόεδρος είχε μια μακρά, πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Έγινε συντονισμός σε σχέση με τις διεθνείς επαφές για το Κυπριακό ενώ συζητήθηκε σε έκταση το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Είναι κοινή πεποίθηση ότι σε μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού, το θέμα της ασφάλειας θα πρέπει να αντιμετωπισθεί μέσα στο πλαίσιο της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας”.

Ερώτηση: Σε σχέση με το ζήτημα των κριτηρίων για τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων εισόδου (για την Τουρκία), σάς ικανοποιεί η διευκρίνιση της Επιτροπής ότι πρέπει να είναι έναντι όλων των κρατών μελών η εφαρμογή των κριτηρίων;

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: “Είναι σημαντικό ότι η δημόσια δήλωση που έγινε από πλευράς της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Επαναλαμβάνω ότι, κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εξηγήσει πιο συγκεκριμένα τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέσεις οι οποίες, οφείλω να αναφέρω, γίνονται κατανοητές από τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών. Συμμερίζονται, δηλαδή, την ανάγκη όπως η Τουρκία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι όλων των κρατών μελών χωρίς διακρίσεις. Πρέπει να υπάρχει αποτελεσματική συνεργασία στα θέματα που άπτονται της φιλελευθεροποίησης των θεωρήσεων εισόδου, έτσι ώστε να μπορεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εξετάσει την εν λόγω προοπτική”.