«Διαχειρίσιμες οι δυσκολίες στο τραπεζικό σύστημα»


 

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας σήμερα (22/6) σε γεύμα εργασίας σε Προέδρους, Εκτελεστικούς Συμβούλους και Γενικούς Διευθυντές Τραπεζών στο Χίλτον, αναφέρθηκε στη σημασία του διαλόγου με τους παράγοντες που διαμορφώνουν ή και που μπορεί να ανταποκριθούν θετικά στην προσπάθεια που γενικά καταβάλλουμε για να δούμε πώς αντιμετωπίζεται η οικονομική κρίση.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε, συνέχισε, πως η κυπριακή οικονομία περνά τις πιο δύσκολες συνθήκες από το 1974 και όλοι κατανοούμε και πως το τραπεζικό μας σύστημα αντιμετωπίζει δυσκολίες.

“Θέλω όμως να είμαι ξεκάθαρος. Αυτές οι δυσκολίες που το τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει είναι διαχειρίσιμες, φτάνει όλοι να συμπεριφερθούμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα”, πρόσθεσε.

Ούτε ο λαϊκισμός και η επιβάρυνση ενός τομέα παραγωγικού της οικονομίας ωφελεί τον τόπο, είπε, ούτε και η παραγνώριση των προβλημάτων που το τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει.

“Λάθη βεβαίως έχουν γίνει, σοβαρά λάθη τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν για να μπορέσουν ακριβώς να προβούμε στις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις σε όλα τα επίπεδα με πρώτιστα τα λάθη, το σχεδιασμό και τον προγραμματισμό αυτών που φέρουν την ευθύνη διακυβέρνησης”, είπε.

Αυτό όμως το γεγονός της αναγνώρισης των λαθών, διευκρίνισε, με κανένα τρόπο δεν πρέπει και να αποτελεί μέρος ενός ανεύθυνου πολιτικού παιγνιδιού.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως “δεν θα πρέπει για χάρη των εντυπώσεων ή σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού να υπονομεύσουμε αχρείαστα την αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος ειδικά όταν γνωρίζουμε, και όλοι γνωρίζουν, από τον Διοικητή, τον Υπουργό Οικονομικών, την ίδια την Κυβέρνηση, τους οικονομικούς παράγοντες του τόπου πως ήταν μια σειρά πολιτικών αποφάσεων και παραλείψεων που επιδείνωσε το πρόβλημα και άφησε το τραπεζικό μας σύστημα απροστάτευτο”.

Αναφέρομαι ειδικά, εξήγησε, στην καθοριστική εκείνη περίοδο των αποφάσεων για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.

“Την ίδια ώρα όμως θέλω με τον ίδιο ξεκάθαρο τρόπο να τονίσω πως και οι τράπεζες μας έχουν την ευθύνη να προβούν στη δική τους αυτοκριτική, να διορθώσουν καταστάσεις και να συμβάλουν στην απάμβλυνση κακών εντυπώσεων”, πρόσθεσε.

Οφείλω να ομολογήσω, συνέχισε, ότι είναι με χαρά που παρακολουθώ οι διοικήσεις των τραπεζών να αυτοελέγχονται και να δημιουργούν προϋποθέσεις ή και να στέλλουν μηνύματα σωστής ή μιας διαχείρισης που περιλαμβάνει το στοιχείο μέσα από την αυτορύθμιση του νοικοκυρέματος.

Θέλω να τονίσω, ανέφερε, πως έχουν κυρίως ευθύνη οι τράπεζες να συμβάλουν στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας του τόπου αφού αυτός εξάλλου είναι και ο ρόλος και η αποστολή του τραπεζικού συστήματος.

“Εκείνο που θέλω την ίδια ώρα να πω είναι ότι το κράτος θα πρέπει να προστατεύσει τις κυπριακές τράπεζες όταν αποτείνεται για να το δανειοδοτήσουν με κυπριακά ομόλογα, εν γνώσει του υποβαθμισμένου στοιχείου που εμπεριέχουν και τα κυπριακά ομόλογα όταν βρίσκονται στην κατηγορία των ΒΒΒ και συνεπώς να μην αποδίδουν τις ευθύνες για επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα που ήταν Α3, την ώρα που επενδύονταν όταν οι ίδιοι πιέζουν την ώρα που χρειάζονται την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών τις τράπεζες να συνεισφέρουν”, πρόσθεσε.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην ανάγκη να εξευρεθούν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να αποκατασταθεί η επαρκής χρηματοδότηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με όρους λογικούς και αποδεκτούς.

Είναι καλά γνωστό, είπε, ότι είναι διάχυτη η εικόνα ότι τα επιτόκια στην Κύπρο είναι δυστυχώς από τα υψηλότερα στην ΕΕ.

Θα πρέπει να δούμε πώς είναι δυνατόν να στηρίξουμε τους μικρομεσαίους, τις επιχειρήσεις γενικότερα, είτε μέσα από την ρευστότητα αλλά με αποδεχτά και βιώσιμες επιβαρύνσεις – αν λέγονται επιτόκια είναι άλλο, είπε.

Δεν θα σας κρύψω, συνέχισε, ότι με ανησυχεί ιδιαίτερα η πίεση που υφίστανται οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν άλλους πόρους χρηματοδότησης.

“Εσείς είσαστε ο βασικός πυρήνας που θα δημιουργήσει τις προοπτικές και προϋποθέσεις. Ξέρω την ίδια ώρα πως δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις ή μαγικές συνταγές αλλά πρέπει οπωσδήποτε να προσδιορίσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα δώσουμε ανάσα στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας”, σημείωσε.

Πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, συμπλήρωσε, πρέπει πριν και πάνω απ’ όλα να συνεργαστούμε και πρέπει να μετατρέψουμε τις τράπεζες μας – κι αυτό είναι η πίστη μας – μέρος της λύσης κι όχι μέρος του προβλήματος.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ Τράπεζας Κύπρου Θεόδωρος Αριστοδήμου ανέφερε ότι τα όσα έχει πει ο κ. Αναστασιάδης είναι πολύ ακριβή και αντικατοπτρίζουν την όλη εικόνα της σημερινής πραγματικότητας τόσο όσον αφορά τα οικονομικά μας πράγματα όσον και του τραπεζικού συστήματος.

Χρειάζεται πραγματικά μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους όλων μας, συνέχισε, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που υπάρχουν για να μπορέσει το τραπεζικό μας σύστημα να συνεχίσει την πορεία του απερίσπαστο να πετύχει τους στόχους του.

Υπάρχουν γενικά προβλήματα και ειδικά προβλήματα, σημείωσε, που αφορούν τον τραπεζικό τομέα.

“Γενικά, που μπορεί να απασχολεί όλον τον τραπεζικό τομέα, ειδικά που απασχολούν την κάθε τράπεζα ξεχωριστά. Οσον αφορά τα ειδικά νομίζω θα θέλαμε να είχαμε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση και αναφέρομαι για την Τράπεζα Κύπρου για να αναπτύξουμε τις θέσεις μας”, πρόσθεσε.

Βασικός στόχος, είπε, πρέπει να είναι η εμπιστοσύνη που εμπνέουμε όλοι μας προς την κάθε κατεύθυνση – εσωτερικό και εξωτερικό – για το τραπεζικό μας σύστημα και τα όποια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί είναι διαχειρίσιμα με τις σωστές ενέργειες που μπορεί να γίνουν και γίνονται αρκετές αλλά και του γεγονότος ότι με κατανόηση από πλευράς των κρατικών Αρχών και με συνεργασία του πολιτικού κόσμου μπορούν να δοθούν λύσεις.

Χωρίς να υπάρχει αυτή η κατανόηση και συνεργασία, συνέχισε, όση προσπάθεια και να καταβληθεί από τον τραπεζικό τομέα ή από τράπεζες μεμονωμένα, πιστεύουμε ότι δεν μπορούν να φθάσουν στον επιθυμητό στόχο γρήγορα που οι καιροί απαιτούν να υπάρχει ταχύτητα όσον αφορά την αντιμετώπιση των θεμάτων.

Αυτό το θέμα της εμπιστοσύνης, διευκρίνισε, το θεωρούμε πολύ σημαντικό γιατί από εκείνο εξαρτούνται πάρα πολλά και δεν πρέπει με κανένα τρόπο να το διακυβεύσουμε λόγω χειρισμών, λανθασμένων ή σκόπιμων χειρισμών.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι “δεν θα δεχθούμε το λαϊκισμό, δεν θα δεχθούμε να δαιμονοποιηθεί το τραπεζικό σύστημα και δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι υπάρχουν προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα και πως πρέπει μαζί να το αντιμετωπίσουμε”.

Η επιδίωξή μας, είπε, είναι μέσα από το διάλογο και σωστές μεθοδεύσεις να δούμε πώς αντιμετωπίζεται ένα πρόβλημα που δεν είναι κυπριακό πρόβλημα μόνο αλλά είναι ένα φαινόμενο πανευρωπαϊκό ή ευρύτερα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με σωστές πολιτικές κι όχι με λαϊκισμούς ιδιαίτερα δε με πρόθεση να πληγεί το τραπεζικό σύστημα για άλλους λόγους παραγνωρίζοντας δυστυχώς από όσους το επιχειρούν, ότι μπορεί μέσα από το πλήγμα στο τραπεζικό τομέα να εξουδετερώσουμε ένα από τους παραγωγικότερους τομείς που συμβάλλουν στην ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ Ελληνικής Τράπεζας Ανδρέας Παναγιώτου ανέφερε ότι θα ήταν ευχής έργο αν αυτή η πρόσκληση ανταποκρινόταν πριν ένα χρόνο.

Ίσως αρκετά που λέχθηκαν να μην λέγονταν, σημείωσε, αν πληροφορείτο η κάθε πλευρά, το κάθε κόμμα για τα τεκταινόμενα στο τραπεζικό σύστημα.

Προβλήματα υπήρχαν και υπάρχουν, ανέφερε, αλλά στο μέτρο του δυνατού η κάθε τράπεζα επιχείρησε να τα αντιμετωπίσει και τα αντιμετωπίζει.

“Αν υπάρχουν περιπτώσεις που θέλουν κάποια κρατική βοήθεια νομίζω δεν είμαστε οι μοναδικοί στον κόσμο. Οι μεγαλύτερες χώρες είτε είναι η Γαλλία, Γερμανία και Αγγλία είτε ακόμη και οι ΗΠΑ έχουν επέμβει για γενικότερους σκοπούς να στηρίξουν το τραπεζικό τους σύστημα”, σημείωσε.

“Το τι μας ενοχλεί είναι ότι κατηγορούμαστε καθημερινά από το πρωί μέχρι το βράδυ ότι είμαστε αχόρταγοι, πλεονέκτες και λοιδορούμαστε καθημερινά τη στιγμή που καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δεν είναι μόνο της Κύπρου αλλά της Ευρώπης και πέραν της Ευρώπης”, είπε.

Πρόσθεσε ότι “κατηγορούμαστε για golden boys, silver boys τελευταίως – προστέθηκε κι αυτό κλπ – διότι απλούστατα προσπαθούμε μέσα στα πλαίσια του δυνατού να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και να συνεχίσει το τραπεζικό σύστημα να προσφέρει εκείνα που πρόσφερε”.

Όσον αφορά τα επιτόκια, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι οι τράπεζες με τα δεδομένα σήμερα της οικονομίας καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να εξυπηρετήσουν τους υφιστάμενους πελάτες διότι πάρα πολλοί δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και οι τράπεζες οι ίδιες είναι ένα φαινόμενο που είναι καθημερινό προχωρούν με αναδιαρθρώσεις για να μπορούν να βοηθήσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

“Οι επισφάλειες είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα εκτός από το κούρεμα που έγινε. Δεν είναι ότι δεν θέλουμε να βοηθήσουμε. Βοηθούμε, αλλά είναι και οι περιορισμοί που καλώς έχουν μπει. είναι και τα επιτόκια. Όταν οι δείκτες έχουν ανεβεί και η κάθε τράπεζα προσπαθεί να ενισχύσει τη ρευστότητα, προσπαθεί να ενισχύσει τους δείκτες δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να δεχόμαστε καταθέσεις”, σημείωσε.

Γνωρίζετε, κατέληξε, πόσα υψηλά επιτόκια πληρώνουν οι τράπεζες για να έχουν τη ρευστότητα την απαιτούμενη, άρα αν δεν βοηθήσουμε την οικονομία με αποφάσεις εδώ και τώρα κι όχι αύριο, δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα των επιτοκίων των δανειστικών.