Διαφωνία για την αποκρατικοποίηση της Cyta

{loadposition ba_textlink}

Διατηρώντας τη βασική τους διαφωνία επί της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της Cyta, συντεχνίες και Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφώνησαν να συνεχίσουν το διάλογο για επίλυση των ασαφειών, που διαπιστώνουν οι συντεχνίες σε σχέση με τη διασφάλιση των εργαζομένων.

Παράλληλα, οι συντεχνίες θα συνεχίσουν τις επαφές τους με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τα οποία καλούν να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους αναφορικά με το θέμα της αποκρατικοποίησης της Cyta, διατηρώντας στο τραπέζι το ενδεχόμενο δυναμικών κινητοποιήσεων.

Στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις πέντε συντεχνίες της Cyta συμμετείχε και ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

«Η βασική διαφορά η οποία υπήρχε προηγουμένως όσον αφορά την αποκρατικοποίηση, μετοχοποίηση ιδιωτικοποίηση της Cyta παραμένει», ανέφερε σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο ΓΓ της ΕΠΟΕΤ ΟΗΟ-ΣΕΚ Ηλίας Δημητρίου, σημειώνοντας ότι η θέση της Κυβέρνησης επί του θέματος είναι τελεσίδικη.

Διευκρίνισε όμως ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους ενημέρωσε ότι μετά την δημιουργία της ιδιωτικής εταιρείας με μοναδικό μέτοχο το κράτος και αν θα προκύψει στρατηγικός επενδυτής ή όχι η συναλλαγή και το ποσοστό που θα του δοθεί θα καθοριστεί ύστερα από διαβούλευση και συζήτηση με τη Βουλή, προσθέτοντας ότι η προηγούμενη θέση αφορούσε σε πλήρη ιδιωτικοποίηση.

Οι συντεχνίες έθεσαν εκ νέου το θέμα της αφαίρεσης του προααπαιτουμένου για ιδιωτικοποίηση της Cyta, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποσαφηνίζει ότι τα τέσσερα προαπαιτούμενα παραμένουν, περιλαμβανομένου και αυτού για το διαχωρισμό της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου.

«Μας έχει πει ότι δεν έχει φύγει κανένα προαπαιτούμενο και ούτε μπορεί να φύγει κανένα προαπαιτούμενο όπως συμπλήρωσε ο Υπουργός Οικονομικών γιατί ακριβώς είναι μέσα στη διαδικασία της Τρόικας όπου πέραν από τους Τροϊκανούς υπάρχει ενημέρωση όλων των ευρωπαϊκών κρατών-μελών και αυτό το σχέδιο δεν μπορεί να το αλλάξει κανένας», είπε ο κ. Δημητρίου.

Συνεχίζεται ο διάλογος για τα εργασιακά

Ο κ. Δημητρίου είπε πως έθεσαν κάποια ζητήματα που απορρέουν από τα νομοσχέδια για τα οποία πρέπει να υπάρξει συζήτηση με τον Υπουργό Οικονομικών.

«Ο Υπουργός απάντησε ότι παίρνει τις οδηγίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα μας καλέσει σύντομα να συζητήσουμε τα θέματα τα οποία εμείς αναφέραμε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας που δείχνουν ότι δεν έχουν καλυφθεί τα δικαιώματα μας σαν εργαζόμενοι, γιατί στο τέλος της ημέρας δεν είναι υπό διαπραγμάτευση», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, οι ανησυχίες των συντεχνιών αφορούν σε τέσσερα σημεία.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι δεν δίνεται το δικαίωμα μετάταξης στο δημόσιο τομέα, περιορίζεται η διαδικασία και το εύρος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας όσον αφορά στη νέα εταιρεία, αν και εφόσον γίνει αποκρατικοποίηση, οι υπηρεσίες (από την κρατική ΑΤΗΚ) δεν πρέπει να παραχωρούνται αλλά να εκχωρούνται στη νέα εταιρεία και, τέλος, σε περίπτωση αποκρατικοποίησης και ανεξαρτήτως της ποια επιλογής επιλέξουν οι υπάλληλοι, θα πρέπει να θεωρούνται ως εργαζόμενοι και όχι ως εργοδοτούμενοι.

«Για μας αυτά τα τέσσερα σημεία είναι σημαντικά, σημεία για τα οποία έδωσε οδηγίες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να τα ξανασυζητήσουμε», είπε.

Σε σχέση με το νομοσχέδιο για την ίδρυση της ιδιωτικής εταιρείας, ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι υπάρχουν σημεία τα οποία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μας ανέφερε ότι είναι έτοιμος μέσω του Υπουργού του, να τα καταθέσουμε για να μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα τα οποία αφορούν τα εργασιακά.

Τα κόμματα να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους
————————————————

Σε σχέση με τα επόμενα βήματα, ο κ. Δημητρίου είπε πως οι συντεχνίες θα ολοκληρώσουν το διάλογο με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων.

«Δεν μπορεί κανένας να αποκλείσει αυτά τα ενδεχόμενα, είναι θέματα, τα οποία μαζί όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα καθίσουμε κάτω να αξιολογήσουμε την πορεία, την στρατηγική για να σταματήσουμε ακριβώς την αποκρατικοποίηση», συμπλήρωσε.

Κάλεσε εξάλλου τα κόμματα να διατυπώσουν ξεκάθαρα τη θέση τους για το θέμα της αποκρατικοποίησης της Cyta «χωρίς εποικοδομητικές ασάφειες, χωρίς ερμηνείες με τις οποίες στο τέλος να μην αντιλαμβανόμαστε αν συμφωνούν ή αν διαφωνούν στις θέσεις μας».

Σε παρατήρηση ότι κλειδί παραμένει η θέση του ΔΗΚΟ,ο κ. Δημητρίου απάντησε λέγοντας ότι «για μας κλειδί είναι τα κοινοβουλευτικά κόμματα τα οποία δεν έχουμε δει ακόμα» και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να διαχωρίζονται τα κόμματα. «Θέλουμε ξεκάθαρες θέσεις, όπως έδωσε ο ΔΗΣΥ όπως έδωσε το ΑΚΕΛ», είπε.

Εξάλλου, απαντώντας σε παρατήρηση ότι ο ΔΗΚΟ έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην έγκριση των μνημονιακών νομοσχεδίων, ο ΓΓ της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι «το ΔΗΚΟ αλλά και τα άλλα κόμματα πρέπει να πάρουν καθαρή θέση και να μην έχει ούτε με υπεκφυγές ούτε με παραλλαγές», προσθέτοντας ότι το ΔΗΚΟ από τη συγκέντρωση που είχε την περασμένη βδομάδα είχε καθαρή θέση ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, καταψήφιση των νομοσχεδίων των ιδιωτικοποιήσεων και θα εργαστεί για τις προτάσεις του εκσυγχρονισμού που του κατέθεσαν οι συντεχνίες.

«Άρα«, είπε, «οι οποιεσδήποτε παλινδρομήσεις ή παραλλαγές από οποιαδήποτε στελέχη τους καλώ να πάψουν να τις λένε γιατί ήταν σαφέστατη η θέση του Προέδρου του κόμματος και των βουλευτών γιατί δίνουν την εντύπωση ότι εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα».

Σε ερώτηση αν υπάρχουν στο ΔΗΚΟ στελέχη που είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης και άλλοι όχι, ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι «ήταν καθαρό το μήνυμα και όποιος νομίζει ότι πρέπει να το πάρει να το πάρει, διαφορετικά έχει την οδό εξόδου από το ΔΗΚΟ και αυτό ισχύει και για τα άλλα κόμματα που λένε ότι είναι εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων αλλά στη συνέχεια βάζουν παραλλαγές, προσθήκες και ούτω το καθεξής».

Πηγή: KYΠΕ