Διάγγελμα Χριστόφια: Oικονομία, Ανθρωπιά, Αισιοδοξία (video)


Διαβάστε επίσης, “Το 2013 έφτασε στο Κιριμπάτι” και Η Νέα Ζηλανδία υποδέχθηκε το 2013 (vid)


Στο πρωτοχρονιάτικό του μήνυμα, ο Πρόεδρος τόνισε ότι το Κυπριακό, παρά τα οικονομικά προβλήματα στη χώρα, παραμένει το μείζον ζήτημα για το λαό και εξέφρασε την ευχή όπως το επόμενο χρονικό διάστημα «αποφευχθούν επικίνδυνοι ακροβατισμοί” στο εθνικό θέμα της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «τούτες τις γιορτινές ώρες η σκέψη μας βρίσκεται μαζί με τους εγκλωβισμένους μας, τους παθόντες του πραξικοπήματος και της εισβολής, η σκέψη μας βρίσκεται ιδιαίτερα με τους άνεργους συμπατριώτες μας, τους συμπατριώτες μας με αναπηρίες, τους συνανθρώπους μας που δυστυχούν ή δοκιμάζονται στο κρεβάτι του πόνου».

«Εκφράζουμε την αισιοδοξία, αλλά και την πίστη ότι αξιοποιώντας τα όσα έχουμε επιτύχει κατά τη διάρκεια της 52χρονης ύπαρξης της Δημοκρατίας μας, ο κυπριακός λαός θα καταφέρει και πάλι να σταθεί όρθιος παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες», συνέχισε.  

Πρόσθεσε ότι «μπορούμε να απελευθερώσουμε και να επανενώσουμε την πατρίδα και το λαό μας, μπορούμε να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση και να μπούμε σύντομα σε τροχιά οικονομικής ανάκαμψης, μπορούμε να αξιοποιήσουμε το φυσικό μας πλούτο και να καταστήσουμε τη Κύπρο ένα χώρο ευημερίας και ευτυχίας» και κάλεσε όλους, πολιτική ηγεσία, κοινωνικούς εταίρους και το λαό να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

«Μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε», τόνισε.

Αναφερόμενος στη χρονιά που πέρασε, είπε ότι το 2012 χαρακτηρίζεται, δυστυχώς, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη και παγκόσμια, από την εκτράχυνση σημαντικών οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων. 

«Η σημερινή εικόνα την οποία παρουσιάζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν τιμά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης δεν μπορεί να είναι η φτώχεια, η ανέχεια, η ανεργία και οι άστεγοι. Οι μονόπλευρες πολιτικές της λιτότητας και της ύφεσης οδήγησαν, ήδη, σε αδιέξοδο», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, επισημαίνοντας την ανάγκη για μια διαφορετική προσέγγιση η οποία να δίνει έμφαση στην ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την πραγματική αλληλεγγύη εντός της Ένωσης.

«Είναι με θλίψη που παρατηρούμε ότι αυτή η πολιτική προσέγγιση ακόμα απουσιάζει», συνέχισε.  

Ωστόσο, αναφέρθηκε και στα θετικά της χρονιάς που πέρασε, λέγοντας ότι οι θετικές εξελίξεις που σημειώθηκαν δημιουργούν συγκεκριμένες προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον. 

Αναφέρθηκε στην «καθόλα επιτυχημένη» προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία, τονίζοντας ότι έχει δημιουργήσει ένα αξιόλογο πολιτικό αποθεματικό το οποίο αναμένεται να βοηθήσει αισθητά την Κύπρο στο σύντομο μέλλον. 

«Έχει ενισχύσει το κύρος της Κύπρου στον ευρωπαϊκό χώρο. Η άριστη, κατά γενική ομολογία, προεδρία πρόβαλε τον καλό εαυτό του λαού μας, της πολιτικής ηγεσίας και του κράτους μας προς τα έξω. Η ενότητα, η εργατικότητα και η αφοσίωση όσων εργάστηκαν για την επιτυχία της προεδρίας, ο σωστός σχεδιασμός και υλοποίηση είναι μερικά μόνο χαρακτηριστικά στοιχεία που εάν τα αξιοποιήσουμε στο σύντομο μέλλον μπορούμε να επιτύχουμε πολλά», υπογράμμισε.  

Άλλωστε, συνέχισε, «ο λαός μας έχει αποδείξει στο πρόσφατο παρελθόν ότι με ενότητα και σοβαρότητα μπορεί να αντιμετωπίσει πολύ πιο δύσκολες και σοβαρές καταστάσεις, όπως μετά το προδοτικό, φασιστικό πραξικόπημα της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄ και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα του φυσικού αερίου λέγοντας ότι μέσα στο 2012 «προχωρήσαμε αποφασιστικά, παρά τις τουρκικές αντιδράσεις και απειλές, στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης για τα οικόπεδα στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» και ότι  ήδη, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ξεκινήσει απευθείας διαπραγμάτευση με συγκεκριμένες εταιρείες για την εκμετάλλευση πέντε οικοπέδων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. 

«Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί τις αποφασιστικές ενέργειες για οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, την εξεύρεση του φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 και το στρατηγικό σχεδιασμό για να καταστεί η Κύπρος Περιφερειακό Κέντρο Ενέργειας. Η εξεύρεση φυσικού αερίου δημιουργεί για την Κύπρο και το λαό μας τη σημαντικότερη οικονομική, πολιτική και κοινωνική προοπτική μετά την Ανεξαρτησία», επεσήμανε.  

Δήλωσε παράλληλα βέβαιος ότι η πενταετία αυτή θα παραμείνει στην ιστορία ως η πενταετία που έδωσε σάρκα και οστά στην προοπτική του φυσικού αερίου και δημιούργησε ελπίδα και συγκεκριμένη προοπτική.

Στο μήνυμά του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι η αύξηση του τουριστικού ρεύματος, η οποία οφείλεται σε σημαντικό βαθμό σε δράσεις και σχεδιασμούς της Κυβέρνησης προσελκύοντας νέες αγορές τα τελευταία χρόνια αποτελεί σήμερα ένα από τους πνεύμονες της κυπριακής οικονομίας.

«Αισιόδοξα δεδομένα υπάρχουν και από την αύξηση του κυπριακού εμπορίου», πρόσθεσε.  

Σημείωσε ακόμη ότι μέσα σε αυτές τις πολύ δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες το κοινωνικό κράτος έχει σε σημαντικό βαθμό περιφρουρηθεί, προσθέτοντας ότι «είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμη και μετά τις περικοπές που υποχρεωθήκαμε να εφαρμόσουμε λόγω Τρόικα, σημαντικές κοινωνικές παροχές παραμένουν αισθητά αυξημένες σε σχέση με το 2008 όταν αναλάμβανε η παρούσα Κυβέρνηση».

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ