Διάσκεψη για Μέλλον της Ευρώπης:Πολίτες συζητούν για την μετανάστευση

Τις συστάσεις τους όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας και εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ, αλλά και διεύρυνσης και μετανάστευσης, θα οριστικοποιήσουν οι περίπου 200 πολίτες της σχετικής Ομάδας Ευρωπαίων Πολιτών στις 11 με 13 Φεβρουαρίου, σε συνάντηση στο Μάαστριχτ των Κάτω Χωρών, στο πλαίσιο της εν εξελίξει Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

 

Οι συστάσεις αναμένεται πως θα επικεντρωθούν στις στρατηγικές της ΕΕ στην ασφάλεια, την άμυνα, την εξωτερική και την εμπορική πολιτική, την ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια, την διεύρυνση και την μετανάστευση.

Οι συστάσεις αυτές θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν στην ολομέλεια της Διάσκεψης στις 11 με 12 Μαρτίου 2022, στο Στρασβούργο της Γαλλίας.

Πρόκειται για την τρίτη συνεδρίαση της Ομάδας Πολιτών για την Ευρώπη στον Κόσμο και την Μετανάστευση, όπως είναι γνωστή, και θα φιλοξενηθεί από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης και το Studio Europa Maastricht. Οι συνεδριάσεις στην έναρξη και στο τέλος της συνάντησης θα μεταδοθούν ζωντανά στην ψηφιακή πλατφόρμα της Διάσκεψης (στην ιστοσελίδα https://futureu.europa.eu/).

Υπενθυμίζεται πως η ομάδα αυτή είχε ακόμα δύο συναντήσεις, στο Στρασβούργο στις 15 με 17 Οκτωβρίου και διαδικτυακά στις 26 με 28 Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης έχουν δημιουργηθεί ακόμα τρεις Ομάδες Πολιτών, με θεματικές «Ευρωπαϊκή δημοκρατία / αξίες και δικαιώματα, κράτος δικαίου, ασφάλεια», «Κλιματική αλλαγή, περιβάλλον/υγεία» και «Ισχυρότερη οικονομία, κοινωνική δικαιοσύνη και θέσεις εργασίας / εκπαίδευση, πολιτισμός, νεολαία και αθλητισμός / ψηφιακός μετασχηματισμός».

Η ομάδα πολιτών με θέμα συζήτησης την ευρωπαϊκή δημοκρατία ενέκρινε τις συστάσεις της στην Φλωρεντία τον Δεκέμβριο, ενώ η ομάδα με θέμα την κλιματική αλλαγή ολοκλήρωσε τις εργασίες της στην Βαρσοβία τον Ιανουάριο. Οι συστάσεις των δύο αυτών ομάδων παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν στην ολομέλεια της Διάσκεψης τον Ιανουάριο.

Η τελευταία ομάδα, με θέμα την ισχυρότερη οικονομία, θα ολοκληρώσει τις εργασίες της στο Δουβλίνο στις 25 με 27 Φεβρουαρίου 2022.

Στις Ολομέλειες της Διάσκεψης συμμετέχουν 80 εκπρόσωποι από κάθε ομάδα, εκ των οποίων τουλάχιστον το ένα τρίτο ηλικίας 16 με 25 ετών, όπως σημειώνεται, για να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των συζητήσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ