Διάσταση απόψεων Αθήνας-δανειστών για τα “κόκκινα” στεγαστικά δάνεια

{loadposition ba_textlink}

Διάσταση απόψεων υπάρχει μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» και την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό.

«Το μεγαλύτερο αγκάθι είναι το θέμα του νόμου Κατσέλη. Υπάρχει πρόοδος για ένα δύο θέματα π.χ. να είναι πιο μεγάλο το κόστος αν μπεις στη ρύθμιση χωρίς να το δικαιούσαι. Ακόμα πρέπει να συμφωνήσουμε για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύσει το νέο νομοσχέδιο – σ` αυτό μπορούμε να είμαστε πιο ευέλικτοι. Στα κριτήρια όμως υπάρχει μεγάλη διαφορά. Είτε στα οικονομικά, είτε στην αξία του σπιτιού. Εκεί ακόμη υπάρχει διαφορά» δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου χθες με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τονίζοντας εμφατικά ότι «η Ελλάδα δεν θα γίνει αρένα κατασχέσεων». Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε να συζητηθεί στο Eurogroup, δηλωτικό ότι μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση για το θέμα.

Ειδικότερα, οι δανειστές προτείνουν να τεθεί ως όριο αντικειμενικής αξίας για προστασία από τον πλειστηριασμό κατά ανώτατο όριο οι 120.000 ευρώ, να θεσπιστεί εισοδηματικό κριτήριο έως 8.180 ευρώ για άγαμο, 13.197 ευρώ για ζευγάρι και επιπλέον 3.350 ευρώ για κάθε τέκνο έως τρία τέκνα και το συνολικό χρέος του δανειολήπτη να μην ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.

Η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει η αντικειμενική αξία του ακινήτου να φθάνει τις 200.00 ευρώ για άγαμο, τις 250.000 για ζευγάρι και 25.000 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά, δηλαδή πλαφόν για οικογένεια με τρία παιδιά της 325.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια, προτείνει να φθάνει τις 35.000 ευρώ (οικογενειακό) και οι συνολικές οφειλές του δανειολήπτη να μην ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ.

Πηγή: KYΠΕ