Bρετανία: Διατήρηση των εξετάσεων A Level στην ελληνική γλώσσα

{loadposition ba_textlink}

Αντιπροσωπεία της κυπριακής παροικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε την περασμένη εβδομάδα συνάντηση με τον Υφυπουργό Παιδείας Νικ Γκιμπ, κατά την οποία είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τα επιχειρήματα υπέρ της διατήρησης των εξετάσεων A Level στην ελληνική γλώσσα.

Η ομογένεια έχει δραστηριοποιηθεί από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι τα αρμόδια εξεταστικά συμβούλια στη Βρετανία εξετάζουν την κατάργηση μαθητικών εξετάσεων ξένων γλωσσών.

Για τη συνάντηση με τον Υφυπουργό Παιδείας, μεσολάβησε η βουλευτής βορείου Λονδίνου των Συντηρητικών και επί χρόνια φίλη της Κύπρου Τερέζα Βίλιερς (που κατέχει υπουργικό πόστο στην κυβέρνηση Κάμερον). Τη συνάντηση είχε ζητήσει ο Μιχάλης Έλληνας, Διευθυντής του Ελληνικού Σχολείου Manor Hill. Παρών στη συνάντηση, πλην της κας Βίλιερς, ήταν και ο Συντηρητικός βουλευτής της περιφέρειας Enfield Southgate του βορείου Λονδίνου Ντέιβιντ Μπάροους, που εκπροσωπεί τον μεγαλύτερο αριθμό Κυπρίων σε μία βρετανική εκλογική περιφέρεια.

Η κυπριακή αποστολή απαρτιζόταν από αντιπροσώπους διαφόρων ομάδων που υποστηρίζουν τη διδασκαλία της νέας ελληνικής γλώσσας στα βρετανικά σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Εκτός του κ. Έλληνα παρόντες ήταν οι Παναγιώτης Ττοφή (Συντονιστής του Κεντρικού Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας), Ανδρέας Χειμώνας (Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Συνδέσμων Ελλήνων Κυπρίων Αγγλίας) και Παναγιώτης Γιακουμή (Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Γονέων).

Η κα Βίλιερς χαρακτήρισε τη συνάντηση «ενθαρρυντική». Όπως είπε, «θέσαμε ξεκάθαρα τα επιχειρήματα για τη διατήρηση των ελληνικών A level, εκθέτοντας τη σημασία της εκπαίδευσης της ελληνικής γλώσσας για την κυπριακή κοινότητα και τις πολύτιμες ευκαιρίες που παρέχει στους νέους ανθρώπους. Πολλά ελληνικά σχολεία θα δυσκολεύονταν να προσελκύσουν μαθητές αν δεν υπήρχε η επιλογή των A level στα ελληνικά. Η απώλεια αυτών των σχολείων θα ήταν επιζήμια για τη συνοχή της κοινότητας και θα έκανε πιο δύσκολο για τα παιδιά και τους νέους να μάθουν για την πολιτιστική τους κληρονομιά».

Σε ό,τι αφορά την αντίδραση του Υφυπουργού Παιδείας, η κα Βίλιερς σημείωσε ότι κατέστησε σαφές πως θέλει να βρει έναν τρόπο να σωθούν τα A level στην ελληνική γλώσσα και άλλες γλώσσες. Αφού παρουσίασε ένα περίγραμμα των προσπαθειών που ο ίδιος και οι αξιωματούχοι του υπουργείου καταβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση, διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία ότι η κυβέρνηση λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη και είναι ενήμερη για την ισχύ της υποστήριξης για τη διατήρηση των ελληνικών A level. «Μας είπε ότι εξετάζονται διάφορες ιδέες που ελπίζει ότι μπορούν να οδηγήσουν σε μια επίλυση του προβλήματος και να δούμε τις εξεταστικές αρχές όπως το Edexcel να διατηρούν τα A level στην ελληνική και άλλες γλώσσες υπό απειλή», συμπλήρωσε η κα Βίλιερς.

Σε δικές του δηλώσεις ο κ. Μπάροους είπε: «Χαίρομαι που η κυβέρνησή μας τηρεί την προεκλογική της υπόσχεση να διασφαλίσει το μέλλον των ελληνικών GCSEs και A level. Η διαβούλευση είναι τώρα σε εξέλιξη και ο Υφυπουργός κατέστησε σαφές ότι το μόνο ερώτημα για το Edexcel και την Ofqual (σσ: το αρμόδιο εποπτικό όργανο) είναι πώς θα λειτουργήσουν οι νέες εξετάσεις στην ελληνική το 2018 και όχι αν θα υπάρχουν εξετάσεις στην ελληνική».

Πηγή: KYΠΕ