Διαβούλευση Εθνικού Συμβουλίου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ζητά ο Γ. Ομήρου

Την οικοδόμηση νέας εθνικής στρατηγικής, με την αξιοποίηση των νέων γεωστρατηγικών, γεωπολιτικών και γεωοικονομικών δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή προκρίνει ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος είπε ότι επιβάλλεται η πραγματοποίηση συνάντησης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας με το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου για διαβούλευση.

Παράλληλα, είπε ότι για το θέμα των συναντήσεων των διαπραγματευτών σε Ελλάδα και Τουρκία δεν υπήρξε καμιά συναπόφαση στο Εθνικό Συμβούλιο, ενώ ανέφερε ότι στη σύσκεψη Αρχηγών Κομμάτων για τα θέματα άμυνας, που συνήλθε τον περασμένο Αύγουστο στο Τρόοδος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε αναφέρει ότι «συναντήσεις του Τ/κ διαπραγματευτή με την Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα είχαν κανένα νόημα» και «διερωτήθηκε τι θα μπορούσαν να συζητήσουν».

Εξάλλου, είπε ότι η συνάντηση του Τ/κ διαπραγματευτή με την ελληνική Κυβέρνηση προωθεί την «άτυπη αναγνώριση του ψευδοκράτους ως επικράτειας των Τ/κ». «Εάν η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα να συναντήσει τον Τ/κ εκπρόσωπο, γιατί να έχει οποιαδήποτε άλλη χώρα», διερωτήθηκε.

Ο κ. Ομήρου προέβη σε δηλώσεις το μεσημέρι, στα γραφεία του Κινήματος, αναφορικά με τις αποφάσεις του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ, που ενημερώθηκε χθες για τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Χαρακτήρισε «ολίσθημα» τη συμφωνία για τις συναντήσεις των διαπραγματευτών σε Ελλάδα και Τουρκία και είπε ότι «ενέχει τεράστιους κινδύνους». Παραπέμπει, συμπλήρωσε, σε προπομπό τετραμερούς διάσκεψης, κάτι που ήδη δήλωσε και ο κ. Έρογλου.

«Η τετραμερής ή πενταμερής είναι επιδίωξη της Τουρκίας από τη δεκαετία του 1960» είπε και πρόσθεσε ότι «η διαδικασία που έχει συμφωνηθεί παραπέμπει σε εκ του σύνεγγυς τετραμερή διάσκεψη».

Συνέχισε, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι κατοχική δύναμη στην Κύπρο και δεν έχει καθόλου ευθύνη όπως έχει η Τουρκία.

«Δεν έχει το ίδιο βάρος και την ίδια σημασία η συνάντηση με τον Ε/κ διαπραγματευτή», ο οποίος, πρόσθεσε, έχει πίσω του τη διεθνή νομιμότητα και την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία δεν αναγνωρίζει μόνο η Τουρκία.

Από την άλλη, είπε, ο Τ/κ διαπραγματευτής έχει πίσω του  την τουρκική κατοχή στην Κύπρο και το ψευδοκράτος που επιδιώκει διεθνή αναγνώριση.

Ανέφερε επίσης ότι με την παράλληλη συνάντηση «ακυρώνεται και ανατρέπεται ουσιαστικά ο λόγος για τον οποίο επιδιώκεται η άμεση εμπλοκή της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις», που είναι η ανάδειξη της εισβολής και κατοχής. Αντίθετα, πρόσθεσε, ενισχύεται η παρουσίασή του ως δικοινοτικής διαμάχης, όπως πάγια επιδιώκει η Τουρκία.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι για το κόμμα του δεν υπάρχει κανένας λόγος για την Ελληνική Κυπριακή πλευρά και την Κυπριακή Δημοκρατία, να επισπεύσει συμμετοχή σε συνομιλίες, εάν δεν διασφαλιστεί προηγουμένως η αναγκαία πολιτική βάση, που να μην επιδέχεται αμφισβήτησης.

Συμπλήρωσε ότι επιβάλλεται η πραγματοποίηση συνάντησης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας με το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου για διαβούλευση, ανταλλαγή απόψεων και χάραξη ολοκληρωμένης στρατηγικής με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στο Κυπριακό, ώστε να δοθεί απάντηση και σε όσους επενδύουν στα οικονομικά προβλήματα σε Ελλάδα και Κύπρο για να επιβάλουν απαράδεκτη λύση στο Κυπριακό.

Ως προς τις αποφάσεις του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ, ο κ. Ομήρου είπε ότι επαναβεβαιώθηκαν οι θέσεις του κόμματος, για διαμόρφωση σαφούς διαπραγματευτικής βάσης, καθώς έναρξη συνομιλιών χωρίς αυτή την προϋπόθεση και χωρίς τη γεφύρωση των χασμάτων επί των ουσιωδών πτυχών του Κυπριακού θα αποτελέσει επανάληψη του λάθους που διεπράχθη το 2008.

Αναφέρθηκε εξάλλου στην ανάγκη διαμόρφωσης περιγράμματος λύσης του Κυπριακού στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009 και κατάθεση του ενώπιον της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, όπως και διαχωρισμό της εσωτερικής από τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού.

Η διεθνής πτυχή του Κυπριακού,πρόσθεσε, θα πρέπει να συζητηθεί και να λυθεί σε Διεθνή Διάσκεψη με τη συμμετοχή του ΟΗΕ, της ΕΕ, των τριών εγγυητριών δυνάμεων και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης είπε ότι το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της δεν συνδέεται με όρους και προϋποθέσεις από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ανέφερε ότι θέματα όπως το έγκλημα του εποικισμού, της καταστροφής της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, της αλλοίωσης των τοπωνυμιών, της παραβίασης των δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων και του σφετερισμού των ε/κ περιουσιών, μπορούν και πρέπει να τίθενται ως ξεχωριστά ζητήματα που παραβιάζουν διεθνείς συνθήκες.

Τέλος είπε ότι δεν υπάρχει καμιά διασύνδεση του φυσικού αερίου με τη λύση του Κυπριακού.

«Τόσο η προβολή αυτών των πτυχών όσο και η σωστή προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα για μια καινούργια εθνική στρατηγική με εγκατάλειψη των χρεοκοπημένων χειρισμών του παρελθόντος, συνιστούν προϋποθέσεις για να επανατροχιοδρομηθεί το Κυπριακό στην πραγματική αντικατοχική του βάση» κατέληξε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Πηγή: KYΠΕ