Διαβούλευση κυβέρνησης- κομμάτων για την οικονομία

 

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, η ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου  ανέφερε πως “ως Κίνημα Οικολόγων προτείνουμε ανακωχή στη δημόσια αντιπαράθεση γύρω από το μνημόνιο και τη σύγκληση σύσκεψης των αρχηγών των κομμάτων και ενημέρωσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να μπορέσει ο Πρόεδρος να καταθέσει κοινές αντιπροτάσεις προς την Τρόικα”.

Οι προτάσεις αυτές, συνέχισε, θα πρέπει να προκύψουν από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Ανέφερε ότι “μέχρι στιγμής δεν έχουμε τύχει ενημέρωσης, ούτε όσον αφορά την πορεία του διαλόγου με την Τρόικα και το μνημόνιο, ούτε και για το ρωσικό δάνειο”.

Όσον αφορά την πορεία του Κινήματος προς τις Προεδρικές Εκλογές και την επιλογή υποψηφίου, η κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι οι Οικολόγοι αρχίζουν επαρχιακές γενικές συνελεύσεις, με την πρώτη να πραγματοποιείται αύριο, Δεύτερα, στη Λευκωσία.

“Στις επαρχιακές γενικές συνελεύσεις, που ολοκληρώνονται στις 30 Σεπτεμβρίου, τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος, μέσα από μια ανοιχτή διαδικασία διαλόγου και αφού ενημερωθούν ενδελεχώς – προφορικά αλλά και στη βάση εγγράφων- από την πολιτική επιτροπή ,θα συζητήσουν επί των τεσσάρων πυλώνων που θα κρίνουν και την τελική επιλογή υποψηφίου”, ανέφερε.

Είπε ότι οι τέσσερις πυλώνες αφορούν το πλαίσιο των αρχών λύσης του Κυπριακού, το πλαίσιο διασφάλισης της συναπόφασης και της συναντίληψης όσον αφορά τη διαχείριση των μεγάλων θεμάτων, ειδικά της οικονομίας και του Κυπριακού, τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης και του μνημονίου κατά τρόπο κοινωνικά ευαίσθητο και οικολογικά βιώσιμο και  το πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής προόδου”.

Κάλεσε τους υποψηφίους για την προεδρία “στις προγραμματικές τους θέσεις να μην υπάρχουν λευκές σελίδες και εποικοδομητική ασάφεια αλλά θέσεις σαφείς και ξεκάθαρες”, ενώ υποστήριξε ότι “η αξιοπιστία των υποψηφίων και γενικότερα των πολιτικών βρίσκεται στο ναδίρ και μόνο με ξεκάθαρες και αποτελεσματικές δικλείδες ασφαλείας μπορεί να υπάρξει ελπίδα για ανοικοδόμηση της αξιοπιστίας”.

Μετά την ολοκλήρωση των Επαρχιακών συνελεύσεων, συνέχισε, θα πραγματοποιηθεί στις 7 Οκτωβρίου Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο, στο οποίο αφού κατατεθούν απόψεις και διεξαχθεί διάλογος, τα μέλη του Κινήματος θα κληθούν να τοποθετηθούν επί συγκεκριμένων θεμάτων με τη μορφή εσωτερικής δημοσκόπησης.

Στο ερωτηματολόγιο της εσωτερικής δημοσκόπησης, η οποία θα έχει ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά, εκτός από τα ονόματα των υποψηφίων που έχουν ζητήσει τη στήριξη του κινήματος , θα τίθεται και η πρόταση για αλλαγή της βάσης του Κυπριακού ξεκινώντας από μηδενική βάση καθώς και η πρόταση για συμμετοχή του Κινήματος σε μια πολυκομματική κυβέρνηση η οποία θα αναλάβει την ευθύνη για την εφαρμογή των εισηγήσεων της Τρόικα.

“Η Εκλογική Συνδιάσκεψη, η οποία θα ακολουθήσει του Έκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου, με σεβασμό στην άποψη της πλειοψηφίας των μελών του Κινήματος, όπως αυτή θα έχει εκφρασθεί από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, θα πάρει και την τελική απόφαση σε χρόνο που θα αποφασίσουν τα αρμόδια όργανα του Κινήματος”, είπε η ΓΓ των Οικολόγων.

Ανέφερε, επίσης, ότι στο διάλογο που γίνεται αυτή τη στιγμή με τους υποψηφίους, συζητούνται θέματα που έχουν να κάνουν με την οικονομική διαχείριση της κρίσης και το μνημόνιο, τα διαφορετικά πλαίσια όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού, αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με το θεσμό του Επιτρόπου Περιβάλλοντος  και τη στήριξη του θεσμού του Φορέα Περιβάλλοντος και το θέμα της δημιουργίας του Πράσινου Ταμείου, “που είναι αυτό που θα στηρίξει και τη βιώσιμη ανάπτυξη και θα δώσει και μια κοινωνική συνοχή, μέσα από τις δυσκολίες του μνημονίου που αναμένονται”.

Ερωτηθείσα κατά πόσο ο Σταύρος Μαλάς έχει ζητήσει διάλογο με το Κίνημα, καθώς μόλις πρόσφατα εξήγγειλε επίσημα την υποψηφιότητα του, η κ.Παναγιώτου ανέφερε ότι “τα περιθώρια του χρόνου είναι περιορισμένα γιατί μπαίνουμε πολύ σύντομα σε μια σειρά επαρχιακών συνελεύσεων και πλησιάζει και το Παγκύπριο Συνέδριο. Βέβαια, αν ζητηθεί σύντομα, θα μπορέσει να γίνει αυτή η συνάντηση”.