Διεκδικητές για το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης στην ΕΕ

Διεκδικητές φέτος είναι οι Λευκορώσοι πολιτικοί κρατούμενοι Ales Bialatski, Eduard Lobau and Mykola Statkevich, οΈντουαρντ Σνόυντεν και η Πακιστανή ηρωίδα Malala Yousafzai επελέγησαν ως τελικοί υποψήφιοι για το φετινό βραβείο Ζαχάρωφ του ΕΚ. 

Η τελική επιλογή του ή των ατόμων που θα τιμηθούν θα κάνουν ο πρόεδρους του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς και οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων στις 10 Οκτωβρίου. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου στο Στρασβούργο.

Τα ονόματα των τριών που επελέγησαν, ανακοινώθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου μετά τη λήξη ειδικής κοινής συνεδρίασης των επιτροπών Εξωτερικών και Ανάπτυξης και της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ales Bialatski, Eduard Lobau, Mykola Statkevich

Στο πρόσωπό τους τιμώνται όλοι οι Λευκορώσοι αντικαθεστωτικοί. Οι τρείς υποψήφιοι κρατούνται φυλακισμένοι από τον Δεκέμβριο του 2010 επειδή επέκριναν την καλπονοθεία με την οποία επανεξελέγη ο Λευκορώσος πρόεδρος Λουκασένκο.

Εντουαρντ Σνόυντεν

Ο άνθρωπος που αποκάλυψε τις λεπτομέρειες της προσπάθειας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών να παρακολουθήσουν κάθε μορφή ηλεκτρονικής τηλεπικοινωνίας. Στις ΗΠΑ απαγγέλθηκαν εναντίον του κατηγορίες για κατασκοπεία και ο ίδιος έχει προσωρινό άσυλο στη Ρωσία.

Malala Yousafzai 

Ήταν μόλις 11 ετών το 2009 όταν άρχισε να γράφει στο ίντερνετ κατά της απόπειρας των Ταλιμπάν να μην επιτρέψουν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο στην πακιστανική κοιλάδα σου Σβατ όπου μένει. Γρήγορα έγινε διάσημη για τον αγώνα της και το 2012 ένοπλοι Ταλιμπάν προσπάθησαν να την δολοφονήσουν.