Διερεύνηση συνεργασίας Φινλανδίας – Κύπρου για πρωτοποριακή θεραπεία του καρκίνου

Τη έναρξη διερευνητικών συνομιλιών με απώτερο στόχο την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την αποστολή ασθενών στη Φινλανδία για τη λήψη της θεραπείας δέσμευσης νετρονίων βορίου, συζήτησαν, στο Ελσίνκι, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, και ο Υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υπηρεσιών της Φινλανδίας, Aki Lindén.

Ακόμα, κατά τη συνάντησή των δύο Υπουργών, συζητήθηκε η ανάπτυξη διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της Ηλεκτρονικής Υγείας (eHealth).

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπ. Υγείας, ο κ. Χατζηπαντέλα πραγματοποιεί συναντήσεις με υπουργούς διάφορων ευρωπαϊκών χωρών, με σκοπό την ενίσχυση και τη διεύρυνση συνεργασιών στον τομέα της υγείας. Εχθές, Πέμπτη, είχε συνάντηση με τον Υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υπηρεσιών της Φινλανδίας, Aki Lindén.

Οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν πληροφορίες και εμπειρίες για το σύστημα Προσωπικού Ιατρού στην Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, καθώς επίσης και για την Ηλεκτρονική Υγεία (eHealth) και στους τομείς αυτούς αποφασίστηκε η εγκαθίδρυση διμερούς συνεργασίας με τελικό στόχο την υπογραφή μνημονίου συναντίληψης.

Επίσης, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο κ. Χατζηπαντέλα επισκέφθηκε την πρώτη ενδονοσοκομειακή μονάδα ανά το παγκόσμιο που θα προσφέρει θεραπεία δέσμευσης νετρονίων βορίου (Boron Neutron Capture Therapy) της οποίας η λειτουργία αναμένεται περί τα τέλη Μαρτίου του 2023. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη τεχνική θεραπείας του καρκίνου στο στάδιο κλινικών δοκιμών αξιοποιεί πρωτοποριακή τεχνολογία με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στη θεραπεία των καρκίνων κεφαλής και λαιμού.

Συζητήθηκαν, επίσης, η πανδημία COVID-19, οι προσπάθειες που καταβάλλονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της νόσου και η στρατηγική που ακολουθείται για τη συνολική αντιμετώπιση του καρκίνου.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας αναφέρει, επίσης, ότι ο κ. Χατζηπαντέλα πραγματοποίησε επίσκεψη στο HUS Comprehensive Cancer Center, όπου ενημερώθηκε από τη Διευθύντρια και το ερευνητικό προσωπικό για τις πρωτοποριακές μεθόδους που εφαρμόζει η Φινλανδία για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου.

Σήμερα, ο κ. Χατζηπαντέλα, θα επισκεφθεί το Health Incubator Helsinki και το Finnish Institute for Health and Welfare.

πηγή: ΚΥΠΕ