Διεργασίες για την αγορά πλοίων στη Βουλή με έντονη δόση παρασκηνίου

Του Παναγιώτη Χατζηαποστόλου

Θέμα το οποίο πλανάται εδώ και μέρες αφού όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, το υπουργείο Άμυνας προσανατολίζετε τόσο στην αγορά πλοίων ανοικτής θαλάσσης και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όσο και στην αποδέσμευση κονδυλίου ύψους 28,5 εκατ. ευρώ, για τη συντήρηση των μαχητικών ελικοπτέρων της δύναμης. Ωστόσο παρά τις έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που διήρκησαν όλη μέρα χθες και τη συζήτηση που έγινε το απόγευμα στην επιτροπή Άμυνας της Βουλής, εντούτοις καμία απόφαση δεν πάρθηκε ως προς τις μετέπειτα κινήσεις. Χθες νωρίς το πρωί, ο υπουργός Άμυνας, Φώτης Φωτίου, κατέθεσε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου την πρόταση του Υπουργείου Άμυνας για απόκτηση των δύο πλοίων τύπου OPV, (Offshore Patrol Vessel). Τα μέλη του Υπουργικού, ενέκριναν τη σύμβαση με τους Ισραηλινούς για τις δυο πυραυλάκατους και το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στην επιτροπή Άμυνας της Βουλής η οποία συνεδρίασε χθες το απόγευμα, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα.

Τη Δευτέρα ξεκαθαρίζει
Όπως όλα δείχνουν, το σκηνικό θα ξεκαθαρίσει πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα όπου θα συνεδριάσει εκτάκτως η επιτροπή Άμυνας της Βουλής με σκοπό τη συζήτηση του θέματος. Ωστόσο, όλα εξαρτώνται πια από την απόφαση της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, καθώς σε περίπτωση που αποφασίσει διαφορετικά το συμβόλαιο δεν θα ισχύει. Το συμπέρασμα ωστόσο που εξάγεται είναι πως η απόφαση αναμένεται να κριθεί από τη στάση του ΔΗΣΥ καθώς από πλευράς συγκυβέρνησης το ΔΗΚΟ φαίνεται να τοποθετείται θετικά. Πάντως παρά το γεγονός ότι το ΔΗΣΥ ζήτησε επανεξέταση του θέματος με βάση τα οικονομικά δεδομένα του πρώτου τριμήνου του 2014, φαίνεται πως θα ταχθεί υπέρ της υλοποίησης του συμβολαίου. Στην αντίπερα όχθη, στο ΑΚΕΛ φαίνεται να προσανατολίζονται στην αντίθετή κατεύθυνση αφού  επικρατεί η αρνητική άποψη στο  να αποδεσμευτεί το κονδύλι υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες.
Παράλληλα εγείρετε και το θέμα όπως να μεταφερθούν τα ποσά που χρειάζονται στον προϋπολογισμό του 2014 και να γίνει επανεξέταση κατά το πρώτο τρίμηνο τους έτους. Το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, το οποίο κλήθηκε χθες να καταθέσει απόψεις εξέφρασε πως θα πρέπει να υπάρξει αποδέσμευση του σχετικού κονδυλίου μέχρι τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου έτσι ώστε η Κεντρική Τράπεζα να μπορεί να προχωρήσει στην αποδέσμευση η οποία δεν θα είναι σε ευρώ.

Η συμφωνία με το Ισραήλ
Η απόκτηση των δύο πλοίων θα γίνει από εταιρεία του Ισραήλ και θα αφορά καινούργια σκάφη. Το κόστος της αγοράς αναμένεται να ανέλθει στα €50 εκατ. για κάθε πλοίο.
Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας και της καταβολής της προκαταβολής από την Κυπριακή Δημοκρατία, τα πλοία αναμένεται να παραδοθούν εντός 18 μηνών.
Στη συμφωνία για απόκτηση των δύο πλοίων περιλαμβάνεται και η εκπαίδευση προσωπικού από το πολεμικό ναυτικό της Εθνικής Φρουράς. Επιπρόσθετα έχουν συμφωνηθεί τα πάντα και στο οικονομικό, δηλαδή οι λεπτομέρειες που αφορούν τα ποσά για κάθε δόση και την περίοδο αποπληρωμής.  Όπως έχουμε πληροφορηθεί, στο συμβόλαιο που υπογράφηκε, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων δεκαπενταετής συντήρηση των σκαφών, ανταλλακτικά χωρίς κόστος αγοράς, πυροβόλα καθώς και οπλισμός των ανδρών που θα τα επανδρώνει.