Διοικητής ΚΤ: “Δύσκολο η Κύπρος να επωφεληθεί από πρόγραμμα ΕΚΤ”

 

Είναι δύσκολο, αυτή τη στιγμή, για την Κύπρο να επωφεληθεί από το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για αγορά ομολόγων κρατών – μελών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης από τις αγορές κεφαλαίων, γιατί βρίσκεται εκτός αγορών, ενώ δεν έχει ακόμη ενταχθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), που αποτελεί μια εκ των προϋποθέσεων για χρήση του προγράμματος, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης.

“Όταν η Κύπρος αρχίσει να έχει πρόσβαση στις αγορές, τότε σίγουρα θα είναι πιο εύκολο η ΕΚΤ να εξετάσει και την περίπτωση της Κύπρου”, είπε ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος αναφέρθηκε σε μια σειρά προϋποθέσεων που τίθενται για να επωφεληθεί ένα κράτος – μέλος της Ευρωζώνης του νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ με την ονομασία “Άμεσες Νομισματικές Συναλλαγές” (Outright Monetary Transactions, OMT) .

Αναφορικά με τη χρήση του νέου προγράμματος από πλευράς Κύπρου, μετά την υπογραφή μνημονίου, ο κ. Δημητριάδης είπε: “Πρέπει πρώτα από όλα να υπογραφεί το μνημόνιο, προτού εξεταστεί το ενδεχόμενο κατά πόσον η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί από αυτό το πρόγραμμα. Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο, γιατί η Κύπρος είναι εκτός αγορών”, πρόσθεσε.

Ο Διοικητής της ΚΤ, ο οποίος μιλούσε στο ΚΥΠΕ μετά τη συμμετοχή του την Πέμπτη στη συνεδρία του ΔΣ της ΕΚΤ, στην Φρανκφούρτη, όπου αποφασίστηκε η λειτουργία του νέου προγράμματος, χαρακτήρισε πολύ σημαντική την απόφαση της ΕΚΤ, η οποία σηματοδοτεί, όπως είπε, “την υιοθέτηση μιας πολύ πιο αποφασιστικής επεμβατικής πολιτικής για να αντιμετωπιστεί η σημερινή κρίση”.  

Πρόσθεσε, όμως, ότι “θα υπάρχουν προϋποθέσεις για το νέο πρόγραμμα της ΕΚΤ για επέμβαση στις αγορές οι οποίες πρέπει να τηρηθούν από τις Κυβερνήσεις για να επωφεληθούν του νέου  προγράμματος”.

Εξήγησε ότι μια χώρα για να μπορέσει να κάνει χρήση του νέου προγράμματος πρέπει να βρίσκεται στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) – να έχει υπογράψει μνημόνιο δηλαδή – και να τηρεί τους όρους, οι οποίοι επιβάλλονται από τον Μηχανισμό, “πριν παρέμβει η ΕΚΤ για να εκμηδενίσει, ουσιαστικά, τον κίνδυνο που εκτιμούν οι αγορές για διάλυση της Ευρωζώνης”.

Πρέπει επίσης, είπε ο κ. Δημητριάδης, οι δείκτες στις αγορές να δείχνουν ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων είναι πιο ψηλές από ότι θα ανέμενε κάποιος υπό κανονικές συνθήκες.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι μια χώρα που βρίσκεται εκτός αγορών θα δυσκολευτεί να χρησιμοποιήσει το νέο πρόγραμμα της ΕΚΤ, έστω και αν έχει υπογράψει μνημόνιο.

“Αν όλα αυτά γίνονται, τότε η ΕΚΤ θα παρεμβαίνει, θα αγοράζει κρατικά ομόλογα, ούτως ώστε να μειώνονται οι αποδόσεις τους στα επίπεδα τα οποία θεωρούνται λογικά για τον κίνδυνο χώρας”, σημείωσε.

Στόχος, συνέχισε, είναι να απομακρυνθεί ο κίνδυνος (convertibility risk) που εκτιμούν οι αγορές για γεγονότα τα οποία η ΕΚΤ θεωρεί απαράδεκτα.

Ο κ. Δημητριάδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πρόγραμμα της ΕΚΤ θα τεθεί σε λειτουργία προς το τέλος του έτους και άρα καμιά χώρα, όπως είπε, δεν πρόκειται να επωφεληθεί άμεσα από αυτό το πρόγραμμα.

“Το πρόγραμμα δεν είναι ακόμη έτοιμο προς υλοποίηση γιατί υπάρχουν πολλές τεχνικές λεπτομέρειες οι οποίες πρέπει να αποσαφηνιστούν”, πρόσθεσε.  

Ο Διοικητής της ΚΤ είπε ότι από το πρόγραμμα θα επωφεληθούν σίγουρα Ισπανία και Ιταλία και ενδεχομένως η Ιρλανδία που έχει κάποια πρόσβαση στις αγορές και το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της πηγαίνει καλά.  

Πηγή ΚΥΠΕ