Διοικητής ΚΤ: Η ανάπτυξη είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός

 

Σε ομιλία του σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε μεταξύ άλλων , ότι «μπορεί να ακούγεται κάπως περίεργο να μιλάς για τον δρόμο προς την ανάπτυξη όταν ένα μεγάλο μέρος της δημόσιας συζήτησης στην Ευρώπη αυτές τις μέρες, αφορά τη διαχείριση της σημερινής κρίσης στη ζώνη του ευρώ”.

« Μια κρίση», πρόσθεσε, « που έχει πλήξει ιδιαίτερα άσχημα την Κύπρο υπό το φως των ζημιών που υπέστησαν οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες του νησιού, ως αποτέλεσμα του κουρέματος του ελληνικού χρέους, (που ανέρχονται πέραν του 25% του ΑΕΠ της Κύπρου) και των αλυσιδωτών επιπτώσεων από την ελληνική κρίση (μέσω της έκθεσης του τραπεζικού μας συστήματος στην Ελλάδα που ανέρχεται στο 145% του ΑΕΠ της Κύπρου)».

«Και τα δύο – η έξοδος από τη σημερινή κρίση και  η επιστροφή της Ευρώπης σε υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης – είναι βέβαια αλληλένδετα. Χωρίς την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους θα συνεχίσουν να υπάρχουν και μπορεί και να ενταθούν ακόμη και αν επιτύχουμε τη μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων», είπε.

Σημείωσε ότι «η απλή δυναμική του χρέους δείχνει ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα συνεχίσει να αυξάνεται, ακόμη και αν μια κυβέρνηση καταφέρει να μετατρέψει τα δημοσιονομικά ελλείμματα σε πρωτογενή πλεονάσματα – που είναι εξαιρετικά δύσκολο σε περιόδους ύφεσης, κυρίως επειδή συνεπάγεται σοβαρό κοινωνικό κόστος – ακόμα και αν αυτά είναι επαρκή για την  κάλυψη των τόκων επί υφιστάμενου χρέους».

Όπως είπε ο Διοικητής, «εφ `όσον το ΑΕΠ συνεχίζει να μειώνεται, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα συνεχίσει να αυξάνεται, ακόμη και αν το επίπεδο του δημόσιου χρέους παραμένει σταθερό».

Επιπλέον,  τόνισε, «χωρίς την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η τραπεζική κρίση θα συνεχίσει να βαθαίνει και ο αριθμός των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, θα συνεχίσει να αυξάνεται».

«Αυτό θα οδηγήσει σε αυξημένες ελλείψεις κεφαλαίων και απομόχλευση, μειώνοντας περαιτέρω την ικανότητα των τραπεζών να στηρίξουν νέες ιδιωτικές επενδύσεις και την ανάπτυξη», είπε.

Εξέφρασε τη θέση ότι ο δρόμος προς την ανάπτυξη είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός.

Ο κ. Δημητριάδης αναφερομένος ειδικότερα στο δρόμο προς την οικονομική ανάπτυξη, είπε ότι η Κύπρος πρέπει πρώτα να διασφαλίσει συνθήκες μακροοικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Όπως είναι γνωστό, ανέφερε, η κυπριακή Κυβέρνηση έχει υποβάλει αίτηση στο Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ/ΔΝΤ για ένα πρόγραμμα σταθερότητας, κυρίως λόγω της επιτακτικής ανάγκης για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Ανέφερε ότι η Κύπρος είναι τώρα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, με στόχο να τεθεί σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την υποστήριξη του τραπεζικού συστήματος και των δημόσιων οικονομικών.

Το πρόγραμμα σταθερότητας της Κύπρου, είπε ο Διοικητής, έχει ως στόχο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και την τοποθέτηση των δημοσίων οικονομικών σε μια πιο βιώσιμη βάση.

Η Κεντρική Τράπεζα, σημείωσε, θεωρεί ότι αυτό το πρόγραμμα ανοίγει το δρόμο προκειμένου η Κύπρος να επιστρέψει στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης στο εγγύς μέλλον.

Το πρόγραμμα, είπε, είναι το κλειδί για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην οικονομία της Κύπρου γενικά και στο τραπεζικό της σύστημα ειδικότερα.

«Κατανοούμε και αναγνωρίζουμε ότι βραχυπρόθεσμα θα υπάρξουν θυσίες από το λαό της Κύπρου», είπε ο κ. Δημητριάδης, προσθέτοντας ότι  «εντούτοις, θεωρούμε ότι χρειάζονται να γίνουν αυτές οι θυσίες για να διασφαλίσουμε μεγαλύτερη και πιο βιώσιμη οικονομική ευημερία».

Οι προοπτικές της οικονομίας της Κύπρου, μετά την ολοκλήρωση της προσαρμογής, είναι πράγματι πολύ καλές, σημείωσε.

«Με τα δημόσια οικονομικά σε μια πιο βιώσιμη βάση,  με αυξημένη την παραγωγικότητα της εργασίας και με ένα πιο ανθεκτικό και πιο ανταγωνιστικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς και με ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό και μια αναπτυσσόμενη βάση φυσικών πόρων, λόγω της ανακάλυψης πολύ σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, οι προοπτικές για την ανάπτυξη θα ενισχυθούν σημαντικά», επεσήμανε.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είπε εξάλλου ότι  «η απόφαση για τη δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού στην ΕΕ, με τελικό στόχο ένα ολοκληρωμένο χρηματοοικονομικό πλαίσιο ή μια τραπεζική ένωση, είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι ο δρόμος προς μια πραγματική τραπεζική ένωση στην ΕΕ είναι μακρύς.

Πηγή: ΚΥΠΕ