Δίκη Μαρί: “Σαν καρπούζι το ένα εμπορευματοκιβώτιο”


Διαβάστε επίσης τι είπε η Σκορδέλη στην απολογία της. Διαβάστε ακόμα τι είπε ο Σιαρλή για τις τροποποιήσεις των νομοσχεδίων.


Αρχικά κατέθεσε ως 75η μάρτυρας η Αναστασία Κωνσταντούρη που εργάζεται στο Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας η οποία σε κατάθεσή της στην Αστυνομία ανέφερε ότι στις 10/1/2011 έλαβε οδηγίες από τον Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου Λεωνίδα Παντελίδη να ετοιμάσει επιστολή- πρόσκληση σε διάφορους αξιωματούχους του κράτους μεταξύ των οποίων ο ΥΠΕΞ, ο ΥΠΑΜ και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς για συνάντηση την επομένη ημέρα, με θέμα συζήτησης το φορτίο του πλοίου Monchegorsk.

Η Ελένη Απέγητου, διπλωμάτης στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στον ΟΗΕ κατέθεσε ως η 76η μάρτυρας και σε κατάθεση της στην Αστυνομία στις 13/4/2012 ανέφερε ότι χειρίστηκε την αλληλογραφία μεταξύ της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Εθνη με το Υπουργείο Εξωτερικών για την επιθυμία καθόδου της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ομάδα που συστάθηκε από την Επιτροπή Κυρώσεων του ΟΗΕ κατά του Ιράν) στην Κύπρο, για επιθεώρηση του φορτίου του πλοίου Monchegorsk.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής, η κ. Απέγητου είπε πως σε συνάντηση που είχε η ίδια με την επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Σαλώμη Ζουραμπισβίλι, της εξηγήθηκαν οι λόγοι της επίσκεψης στην Κύπρο, επίσκεψη που η Επιτροπή ήθελε να πραγματοποιηθεί το Μάρτιο του 2010. Όπως ανέφερε η μάρτυρας η Επιτροπή ήθελε να εξετάσει την υπόθεση του φορτίου, να συναντηθούν με διάφορες αρμόδιες υπηρεσίες και να δουν την πραγματική κατάσταση του φορτίου. Είπε ακόμα ότι ο λόγος που καθιστούσε αυτή την επίσκεψη σημαντική, ήταν επειδή εκκρεμούσε στην Κύπρο, με το θέμα του πλοίου Monchegorsk, παραβίαση  των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για το Ιράν, για πάνω από ένα χρόνο.

Αντεξεταζόμενη από τον Γιώργο Γεωργίου, συνήγορο υπεράσπισης  των Μάρκου Κυπριανού και Σάββα Αργυρού, η μάρτυρας ρωτήθηκε τι θα μπορούσε να συμβουλεύσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων την Κύπρο, εάν ερχόταν στο νησί και επιθεωρούσε το φορτίο, χωρίς να υπάρχουν οι αναλύσεις της πυρίτιδας. «Η επίσκεψη δεν έγινε, οπότε δεν μπορώ να ξέρω τι θα συμβούλευαν, δεν έχω δει το φορτίο για να ξέρω» απάντησε η μάρτυρας επαναλαμβάνοντας ότι ουσιαστικά οι εμπειρογνώμονες που γνωρίζουν από οπλισμούς, εκρηκτικά και πυρίτιδες,  ήθελαν να δουν την πραγματική κατάσταση του φορτίου και να συμβουλεύσουν αναλόγως.

Ο Κυριάκος Ανατολίτης, Πολιτικός Μηχανικός στο Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών του ΥΠΑΜ κατέθεσε ως ο 77ος μάρτυρας και σε κατάθεσή του στην Αστυνομία ημερομηνίας 17/7/2011 είπε ότι τέλη Φεβρουαρίου 2009 μετέβη στη ναυτική βάση στο Μαρί για να επιθεωρήσει συγκεκριμένο χώρο για την κατασκευή τσιμεντένιας βάσης πάνω στην οποία θα τοποθετείτο μεγάλος αριθμός εμπορευματοκιβωτίων. Του ζητήθηκε μάλιστα τα έργα αυτά να γίνονταν όσο το δυνατόν πιο οικονομικά, αφού τα εμπορευματοκιβώτια θα φυλάσσονταν προσωρινά. Του ζητήθηκε επίσης η όλη εργασία να γίνει όσο το δυνατό πιο σύντομα. Ωστόσο λόγω άλλης υποχρέωσης που είχε το γραφείο του, τελικά το ΥΠΑΜ κατέληξε σε συμφωνία με ιδιωτική εταιρεία για την κατασκευή της τσιμεντένιας βάσης.

Ανέφερε ακόμα ότι στις 5/7/2011 ο συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης του ζήτησε να μεταβεί την επομένη στη ναυτική βάση χωρίς όμως να εξηγήσει τους λόγους. Την επομένη μέρα ο μάρτυρας μετέβη στη ναυτική βάση όπου ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε στην ομάδα που είχε συγκεντρωθεί, πως την προηγούμενη ημέρα ένα εμπορευματοκιβώτιο είχε ανοίξει και έπρεπε να μεταβούν στο χώρο για να το εξετάσουν. Όταν πήγαμε εκεί, πρόσθεσε ο κ. Ανατολίτης, είδα ότι τα εμπορευματοκιβώτια που εφάπτονταν το ένα στο άλλο, ήταν στοιβαγμένα σαν μια μικρή πολυκατοικία και ένα από αυτά είχε ανοίξει από όλες τις πλευρές σαν «καρπούζι». Πρόσθεσε πως μετά την επιθεώρηση των εμπορευματοκιβωτίων, η ομάδα μετέβη στο γραφείο της ναυτικής βάσης όπου ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης έκανε αναφορά στο ιστορικό του φορτίου και εκφράστηκαν διάφορες απόψεις για το λόγο της έκρηξης και το τι έπρεπε να γίνει. Μεταξύ άλλων, είπε ο μάρτυρας, συμφωνήθηκε όπως το φουσκωμένο εμπορευματοκιβώτιο κατέβει από τη στοιβάδα για να διαπιστωθεί ο λόγος της έκρηξης στο εσωτερικό του.

Κάποιος, πρόσθεσε ο κ. Ανατολίτης ρώτησε εάν τα εμπορευματοκιβώτια περιείχαν νιτρογλυκερίνη και ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης απάντησε αρνητικά. Συζητήθηκαν επίσης διάφορες απόψεις προκειμένου να πέσει η θερμοκρασία των εμπορευματοκιβωτίων και μεταξύ αυτών ήταν η τοποθέτηση πέκκων για να ραντίζονται με νερό, ενώ είχε αναφέρει στον συνταγματάρχη Γεωργιάδη πως «θα ήταν επικίνδυνο προσωπικό του τμήματος μου να ανέβει στα εμπορευματοκιβώτια για να τοποθετήσουν τα πέκκα. Τότε ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης γύρισε και με ρώτησε: «Τωρά βγήκες πάνω. Είδες κίνδυνο;»

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Κατηγορούσας Αρχής ο μάρτυρας είπε ότι «εμείς από μόνοι μας, ως Τμήμα δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτε. Θέλαμε οδηγίες για να κάνουμε κάτι. Εμείς θα κάναμε εισηγήσεις και εάν αυτές γίνονταν αποδεκτές θα προχωρούσαμε με την εξεύρεση γερανού για να κατέβει το φουσκωμένο εμπορευματοκιβώτιο. Ολοι συμφωνούσαμε πως η κατάσταση με το φουσκωμένο εμπορευματοκιβώτιο ήταν επικίνδυνη» είπε. Σε άλλη ερώτηση ο κ. Ανατολίτης απάντησε χαρακτηριστικά «όχι, όχι, όχι ποτέ δεν μας δόθηκαν οδηγίες για τοποθέτηση του συστήματος κατάβρεξης».  

Αντεξεταζόμενος από τον Ευστάθιο Ευσταθίου συνήγορο υπεράσπισης των Κώστα Παπακώστα, Ανδρέα Νικολάου και Χαράλαμπου Χαραλάμπους, ο μάρτυρας είπε «όχι δεν κληθήκαμε ποτέ να πάμε να δούμε το φουσκωμένο εμπορευματοκιβώτιο όταν θα κατέβαινε, παρά το γεγονός ότι ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης είχε πει πως όταν γινόταν αυτό, ολόκληρη η ομάδα που το επιθεώρησε στη στοιβάδα, θα καλείτο για να το δει». Πρόσθεσε πως «όλοι μας ανησυχήσαμε φοβερά με το φουσκωμένο εμπορευματοκιβώτιο».

Αντεξεταζόμενος από τον Θανάση Κορφιώτη, συνήγορο υπεράσπισης του Διοικητή της ΕΜΑΚ Ανδρέα Λοϊζίδη, ο μάρτυρας είπε πως δεν υπήρχαν ιδιαίτερα μέτρα ασφάλειας στο χώρο των εμπορευματοκιβωτίων. Σε ερώτηση ποιους κινδύνους είχε υπόψη του όταν ανέφερε στον συνταγματάρχη Γεωργιάδη πως θα ήταν επικίνδυνο να ανέβει προσωπικό του τμήματος του στα εμπορευματοκιβώτια για να τοποθετήσει τα πέκκα για το ράντισμα, ο μάρτυρας απάντησε πως «η πυρίτιδα ήταν ένα στοιχείο, εγώ είμαι Πολιτικός Μηχανικός και δεν γνωρίζω για την πυρίτιδα. Το ύψος της στοιβάδας ήταν άλλος ένας κίνδυνος, αφού υπήρχε φόβος να πέσει κάποιος και σύμφωνα με το νόμο περί Ασφάλειας και Υγείας δεν μπορούσα να θέσω σε κίνδυνο τη ζωή του προσωπικού» είπε.  

Ερωτηθείς εάν φεύγοντας από τη σύσκεψη της 6/7/2011 δε θεώρησε ότι υπήρχε άμεσος κίνδυνος για μαζική έκρηξη των εμπορευματοκιβωτίων εντός ολίγων ωρών ή ημερών, ο μάρτυρας είπε «ανησύχησα όπως και οι υπόλοιποι». Κληθείς να αναφέρει εάν αυτή την ανησυχία του την είχε ενισχύσει όσα είπε ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης, ο μάρτυρας πήρε λίγο χρόνο να απαντήσει. «Απάντα πες την αλήθεια» ζήτησε ο συνήγορος και ο μάρτυρας ανέφερε «την αλήθεια λέω. Όταν έφυγα από τη σύσκεψη είχα μια ανησυχία και ανησύχησα και την επόμενη ημέρα. Δεν ξέρω εάν ήταν ένστικτο αλλά ανησύχησα» είπε.

Ο Αρχιλοχίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σπύρος Ιωακείμ κατέθεσε στο Δικαστήριο ως ο 78ος μάρτυρας κατηγορίας και η κατάθεση του έγινε χωρίς να αναγνωστεί στο Δικαστήριο από τους συνηγόρους υπεράσπισης ως παραδεκτό γεγονός.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου (10/12) στις 09.00 το πρωί.

Πηγή: ΚΥΠΕ