ΔΗΚΟ: “Τα μέτρα οδηγούν σε εργασιακές συνθήκες Μεσαίωνα”

Κυπριακό

Το ΔΗ.ΚΟ. τονίζει ξανά πως δεν μπορεί να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις αν προηγουμένως δεν ξεκαθαρίσουν η βάση των διαπραγματεύσεων, η μεθοδολογία και το πλαίσιο των συζητήσεων.

Λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με το σωστό περιεχόμενο, με μία κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια όπως καταγράφεται στα Ψηφίσματα και τις Αποφάσεις του ΟΗΕ δεν μπορεί να υπάρξει αν στη βάση των διαπραγματεύσεων εμπεριέχονται εποικοδομητικές ασάφειες και γενικές τοποθετήσεις.

Αυτή τη φορά δεν πρέπει να πέσουμε στην ίδια παγίδα. Το κόστος από μια τέτοια εξέλιξη θα έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις. Το μήνυμα που πρέπει να σταλεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους και ειδικότερα στον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ στην Κύπρο κ. Αλεξάντερ Νταόυνερ είναι πως έχει ευθύνη και καθήκον να λειτουργήσει στη βάση των όρων εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας για την παροχή καλών υπηρεσιών στο κυπριακό.

Εκσυγχρονισμός, όχι ξεπούλημα

Με αφορμή τη συζήτηση από τους εκπροσώπους της τρόικας των προνοιών της δανειακής σύμβασης για τους Ημικρατικούς Οργανισμούς, το ΔΗ.ΚΟ. επαναλαμβάνει ότι οι σχετικοί όροι του μνημονίου δεν εξυπακούν κατ΄ανάγκη ξεπούλημα των Ημικρατικών Οργανισμών. 

Κατά συνέπεια, το ΔΗ.ΚΟ. διαφωνεί με όσους θεωρούν την Κυπριακή Δημοκρατία δεσμευμένη να παραδώσει τους Ημικρατικούς Οργανισμούς ως ορεκτικό στο τραπέζι των όποιων ιδιωτικών συμφερόντων.

Έχουμε την άποψη ότι εκείνο που πρέπει να επιδιωχθεί είναι η εξυγίανση και αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός των Ημικρατικών Οργανισμών και η μερική αποκρατικοποίηση ορισμένων λειτουργιών και δραστηριοτήτων των Ημικρατικών Οργανισμών και όχι η αποξένωση τους από το κράτος.

Πιο αναλυτικά τις θέσεις του ΔΗ.ΚΟ. επί του θέματος των Ημικρατικών Οργανισμών θα παρουσιάσει η ηγεσία του Κόμματος στη συνάντηση που θα έχει αύριο με αντιπροσωπεία της τρόικας.  

Διασφάλιση συνθηκών εργατικής ειρήνης

Το ΔΗ.ΚΟ. επαναλαμβάνει για ακόμα μια φορά την ανάγκη για διασφάλιση συνθηκών εργατικής ειρήνης και κοινωνικής συνοχής.

Θεωρούμε ότι η προσπάθεια κάποιων κύκλων της εργοδοτικής πλευράς και του οικονομικού κατεστημένου για περαιτέρω απορύθμιση της αγοράς εργασίας και καταστρατήγηση βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων ναρκοθετούν τον κοινωνικό διάλογο και τα θεμέλια μιας δίκαιης κοινωνίας που ενδεχομένως να οδηγήσουν τις εργασιακές σχέσεις σε συνθήκες μεσαίωνα.

Το ΔΗ.ΚΟ, ως θεματοφύλακας των αρχών της κοινωνικής δικαιοσύνης και της κοινωνικής συνοχής και υπερασπιστής των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της μεσαίας τάξης, των εργαζομένων και των μη προνομιούχων ομάδων του πληθυσμού, τονίζει ότι θα αποκρούσει κάθε προσπάθεια που τείνει να καταστήσει τους εργαζόμενους παρίες της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας.

Στον Πρόεδρο και τους Υπουργούς η πολιτικοιδεολογική διακήρυξη του ΔΗΚΟ

Ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΚΟ. κ. Μάριος Καρογιάν έχει διαβιβάσει, μαζί με συνοδευτική επιστολή, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου το κείμενο της πολιτικο-ιδεολογικής διακήρυξης που εγκρίθηκε από το πρόσφατο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗ.ΚΟ.

Το ΔΗ.ΚΟ., στα πλαίσια της συνεργασίας του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα μέλη της κυβέρνησης του, επισημαίνει με την διακήρυξη του βασικές πολιτικές προτεραιότητες και στόχους. Μεταξύ άλλων τονίζει:

1. ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος που θα θέτει τέρμα στην κατοχή και τον εποικισμό της Κύπρου και θα διασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα του κυπριακού κράτους και τα ανθρώπινα και τα πολιτικά δικαιώματα του κυπριακού λαού.

2. ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ την ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση τις αρχές του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου,  στις διαδικασίες προώθησης λύσης του κυπριακού προβλήματος. 

3. ΕΧΕΙ ως προτεραιότητα την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης με βάση τις αρχές της οικονομικής και κοινωνικής δικαιοσύνης. 

4. ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ σταθερό στη θέση για παραμονή της Κύπρου στην Ευρωζώνη τόσο για οικονομικούς όσο και για πολιτικούς λόγους.

5. ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ για την κάθαρση και την παραδειγματική τιμωρία όσων με πράξεις ή παραλείψεις ευθύνονται για την οικονομική τραγωδία που έχει πλήξει τον τόπο και το λαό μας. Επιδεικνύει μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς και ταυτίζεται με το παλλαϊκό αίτημα για κάθαρση.

6. ΤΟΝΙΖΕΙ την ανάγκη για προώθηση νομοθεσίας που να αποτρέπει αποξένωση από την πρώτη κατοικία (λογικού κόστους) λόγω χρεών στις τράπεζες. 

7. ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ θέσπιση ειδικής νομοθεσίας που να στοχεύει στη ριζική μείωση των δανειστικών επιτοκίων και σε δικαιότερες κατά το δυνατόν αναδιαρθρώσεις δανείων.

8. ΘΕΩΡΕΙ την πάταξη της φοροδιαφυγής ως επιτακτική ανάγκη και καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να δράσουν αποτελεσματικά και αποφασιστικά.

9. ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ το ξεπούλημα Ημικρατικών Οργανισμών και την αποξένωση από το κράτος της περιουσίας τους. Τάσσεται υπέρ της εξυγίανσης, του εξορθολογισμού και της αναδιάρθρωσης των Ημικρατικών Οργανισμών και της συνεργασίας τους με τον ιδιωτικό τομέα σε τομείς και υπηρεσίες που δεν επηρεάζουν ζωτικά θέματα εθνικής ασφάλειας.

10. ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ προασπιστής των συμφερόντων της μεσαίας εισοδηματικής τάξης και των μη προνομιούχων ομάδων του πληθυσμού υποστηρίζοντας τη δίκαιη κατανομή των οικονομικών βαρών για την αντιμετώπιση της σημερινής οικονομικής κρίσης. 

11. ΚΗΡΥΣΣΕΙ πόλεμο στα μεγάλα ιδιοτελή συμφέροντα της ολιγαρχίας και του κατεστημένου και στέκει ανάχωμα στους σχεδιασμούς και τις μεθοδεύσεις τους να ελέγξουν και πάλι την οικονομία του τόπου σε βάρος των συμφερόντων και των δικαιωμάτων της ευρύτερης κοινωνίας.

12. Τέλος, το ΔΗ.ΚΟ. τονίζει ότι θέλει την Ε.Ε. να διαμορφώνει ένα σύστημα αρχών και αξιών που να την καθιστά ένωση λαών και πολιτισμών και όχι όργανο πολιτικών και οικονομικών κέντρων εξουσίας.

Εντός των ημερών η ηγεσία του ΔΗ.ΚΟ. θα επιδιώξει συνάντηση με την ηγεσία του ΔΗ.ΣΥ. προκειμένου να της επιδώσει την πολιτικοιδεολογική διακήρυξη ως συστατικό στοιχείο της πολιτικής τους συνεργασίας στα πλαίσια της σημερινής διακυβέρνησης.