Δήλωση του Βουλευτή Αμμοχώστου ΔΗΠΑ – Συνεργασία κου Μιχάλη Γιακουμή αναφορικά με την ανέγερση πυρηνικού εργοστασίου στο Άκκιουγιου στην Τουρκία

Αυτούσια η δήλωση του κου Μιχάλη Γιακουμή

Σήμερα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής συζητήσαμε για τις μέχρι τώρα ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με την ανέγερση πυρηνικού εργοστασίου στο Άκκιουγιου στην Τουρκία και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις για την Κύπρο.

Το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακκιουγιου λειτουργεί με ρωσικά κεφάλαια και αυτό είναι κάτι που αντανακλάται στις διεθνείς εξελίξεις και τις σχέσεις των δύο χωρών.

Δυστυχώς, η Τουρκία αγνοεί τις διεθνείς συμβάσεις, δεν ενημερώνει γειτνιάζοντα κράτη και κατ’ επέκταση την ΚΔ για την εξέλιξη των εργασιών στο εργοστάσιο.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η πυρηνική βιομηχανία τυγχάνει ευαίσθητων πληροφοριών γι’ αυτό και δεν υπάρχει αρκετή πληροφόρηση. Ιδιαίτερα για το εργοστάσιο στην Τουρκία υπάρχει ξεκάθαρη απόκρυψη πληροφοριών.

Θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας να ζητήσουν πλήρη στοιχεία από την Τουρκία, τόσο για την εξέλιξη του έργου, όσο και για το αν υπάρχουν καταστροφές στο εργοστάσιο από τους φονικούς σεισμούς.

Επίσης, θα πρέπει το πρόγραμμα Ηλέκτρα να ενισχυθεί, το οποίο είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείο Εργασίας, έτσι ώστε στην ακραία περίπτωση εκδήλωσης περιστατικών να είμαστε όσο πιο καλά προετοιμασμένοι γίνεται.

Αυτό που εμάς ενδιαφέρει είναι η προστασία και η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος.

Θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν το θέμα και οι διεθνείς οργανισμοί να αναγκάσουν την Τουρκία να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανονισμούς.

Είναι ζήτημα δημόσιας ασφάλειας.

Καλούμε την εκτελεστική εξουσία σε ανώτερο ή ανώτατο επίπεδο να ζητήσει ενημέρωση και να πιέσει τους διεθνείς οργανισμούς, έτσι ώστε να εξασκήσουν τις απαραίτητες πιέσεις στην Τουρκία.