Π. Δημητριάδης: “Οι πολιτικοί περίμεναν κάποιον από μηχανής Θεό”

Σε συνέχεια της χθεσινής συνέντευξής του στον “Πολίτη”, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας μιλά για τον ELA, την Κυβέρνηση Χριστόφια, το μνημόνιο, το κούρεμα, τις εκροές καταθέσεων και το μηδενισμό των παλιών μετοχών της Τράπεζας Κύπρου.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη “αν σταματούσε η παροχή του ELA, α κατάρρεε όχι μόνο η Λαϊκή Τράπεζα, αλλά όλο το τρπεζικό σύστημα και η χώρα θα οδηγείτο σε άτακτη χρεοκοπία”.

Παράλληλα, σχολίασε τη θέση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας στο όλο ζήτημα λέγοντας ότι “όταν είχε πει πάλι ο κ. Χριστόφιας ότι δεν θα συμφωνούσε με την τρόικα, άρχισε πάλι η εκροή καταθέσεων“. Πρόσθεσε δε πως “μίλησα με τον κ. Χριστόφια, και αφού του εξήγησα τους κινδύνους, τόσο για την τράπεζα όσο και για όλο το σύστημα και την οικονομία, άλλαξε στάση. Έτσι αποφύγαμε τον Νοέμβριο την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Σε μερικές ώρες είπε το ναι και αμέσως σταμάτησαν οι εκροές”.

Σε σχετική ερώτηση αν γνώριζε για το κούρεμα καταθέσεων, ο Διοικητής της ΚΤ, ανέφερε πως “μιλήσαμε μαζί τους (βλ. Κομισιόν) και μας είπαν ότι ήταν ένα προσχέδιο συζήτησης. Τότε πιστεύαμε ότι δε θα γινόταν κούρεμα“.


Διαβάστε επίσης: “Π. Δημητριάδης: “Καθήκον προς τη χώρα να μην παραιτηθώ”

                       “Διοικητής: “Δεν παραιτούμαι! Τείνω χείρα συνεργασίας προς τον Πρόεδρο” (vids)”


Αναφορικά με το μνημόνιο, ο κ. Δημητριάδης, είπε ότι “τον Μάρτιο, αν δεν καταλήγαμε σε πρόγραμμα, θα ήμασταν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα παίρναμε 30 ευρώ ο καθένας την εβδομάδα. Αυτό ήταν το εναλλακτικό σχέδιο. Αυτό αποφύγαμε με την υπογραφή του μνημονίου”.

Εντύπωση προκαλεί η άποψή του για τη στάση της Κυβέρνησης Χριστόφια λέγοντας χαρακτηριστικά “οι πολιτικοί της χώρας μας δεν αντιλαμβάνονταν την κρισιμότητα της κατάστασης και περίμεναν κάποιον από μηχανής θεό. Από τη Ρωσία, από κάπου αλλού, δεν ξέρω από πού, για να λύσει το πρόβλημα”.

Σχετικά με το “κούρεμα”, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως “αν δεν γινόταν θα είχαμε περισσότερα μέτρα λιτότητας. Περισσότερες περικοπές επιδομάτων, συντάξεων και απολύσεις. Στην Ευρώπη κουράστηκαν με τη διάσωση των τραπεζών με τα λεφτά των φορολογουμένων. Είπαν να το πληρώσουν οι πλούσιοι επενδυτές-καταθέτες”.   

Τέλος, τόνισε πως ορθά μηδενίστηκαν οι παλιές μετοχές της Τράπεζας Κύπρου και εξηγησε ότι “σύμφωνα με τον περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων Νόμο, οι συσσωρευμένες ζημιές τράπεζας από εξυγίανση διαγράφονται πρώτα με την απομείωση του μετοχικού κεφαλαίου, των αξιογράφων και των χρεογράφων και, ακολούθως, εάν τα πιο πάνω δεν αρκούν, με την απομείωση των άλλων υποχρεώσεων, περιλαμβανομένων και ανασφάλιστων καταθέσεων”.