Δημητριάδης: Πιστή εφαρμογή στις πρόνοιες που καθορίζει η Τρόικα (vid)

Στη δήλωση του αναφέρθηκε στην ανάγκη “ότι οι όποιες αποφάσεις οικονομικής πολιτικής λαμβάνονται σε ότι αφορά ευρύτερα τη μακροοικονομία, τα δημόσια οικονομικά αλλά και τον τραπεζικό τομέα της χώρας θα πρέπει να εξακολουθήσουν να λαμβάνονται μέσα στο πλαίσιο της πιστής εφαρμογής του Μνημονίου”

Όπως τόνισε το ΔΝΤ καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχουν στην οικονομία τη χρηματοδότηση που χρειάζεται για να ορθοποδήσει.

Πρωταρχικός στόχος για την Κεντρική είναι η πλήρης αποκατάσταση της αξιοπιστίας και σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα όπως δήλωσε.

Αναφέρθηκε επίσης στους λόγους που οδήγησαν τη Κύπρο στη σημερινή κατάσταση που ήρθε ώς αποτέλσμα της “κρίσης χρέους στη ζώνη του ευρώ, της μεγάλης έκθεσης του τραπεζικού μας συστήματος στην Ελληνική οικονομία αλλά και της χειροτέρευσης της δημοσιονομικής κατάστασης στην ίδια τη χώρα μας”

Για τις προοπτικές του τραπεζικού τομέα για το 2014 ανάφερε ότι θα παρουσιάσει επιδείνωση αφού θα υποστεί περαιτέρω ζημίες λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και τα κοινωνικά φαινόμενα όπως η αύξηση της ανεργίας και η μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών.

Για τα δημοσιονομικά οικονομικά όπως δήλωσε θα πρέπει  να γίνει αποφασιστική εφαρμογή του μνημονίου.

Τελειώνοντας την ομιλία ανέφερε την προσήλωση της Κεντρικής Τράπεζας για τουλάχιστον από τη μεριά της για απόλυτη προσήλωση της ΚΤΚ προς την υλοποίηση του μνημονίου συναντίληψης.


Διαβάστε επίσης

Αναγκαστικό τετ α τετ Υπ. Οικονομικών-Διοικητή ΚΤ-Παραδίδεται ο Προϋπολογισμός

Δημητριάδης στους Financial Times: “Δεν παραιτούμαι!”


 

Διαβάστε ολόκληρη τη Δήλωση Δημητριάδη στην Επιτροπή Οικονομικών.

Θέλω να ευχαριστήσω την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού που μου δίνει την ευκαιρία να καταθέσω τις απόψεις μου με την ευκαιρία της συζήτησης του Προϋπολογισμού του κράτους για το έτος 2014, ενός έτους εξαιρετικά δύσκολου για την οικονομία της χώρας και το σύνολο των πολιτών της.

Θα ήθελα καταρχήν να σημειώσω ότι οι όποιες αποφάσεις οικονομικής πολιτικής λαμβάνονται σε ότι αφορά ευρύτερα τη μακροοικονομία, τα δημόσια οικονομικά αλλά και τον τραπεζικό τομέα της χώρας θα πρέπει να εξακολουθήσουν να λαμβάνονται μέσα στο πλαίσιο της πιστής εφαρμογής του Μνημονίου Συναντίληψης με την Τρόικα. Με βάση το πρόγραμμα αυτό και την πορεία υλοποίησης του, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρέχουν στην οικονομία μας τη χρηματοδότηση που χρειάζεται για να μπορέσει να ορθοποδήσει.  Το ίδιο δε πρόγραμμα, αν και αυστηρό και επώδυνο, προσφέρει την ευκαιρία για διόρθωση πολλών κακώς εχόντων στην οικονομία και για δημιουργία των προϋποθέσεων ανάκαμψης και επιστροφής σε συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης και πλήρους απασχόλησης.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά τον τραπεζικό τομέα, είναι πεποίθησή μου ότι η πιστή εφαρμογή της συμφωνίας αυτής αποτελεί την ισχυρή βάση για σταδιακή ανατροπή των αρνητικών εξελίξεων που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια ως απότοκο της κρίσης χρέους στη ζώνη του ευρώ, της μεγάλης έκθεσης του τραπεζικού μας συστήματος στην Ελληνική οικονομία αλλά και της χειροτέρευσης της δημοσιονομικής κατάστασης στην ίδια τη χώρα μας.  Πρωταρχικός στόχος της Κεντρικής Τράπεζας είναι η πλήρης αποκατάσταση της αξιοπιστίας και σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα, έτσι ώστε η πραγματική οικονομία να μπορέσει να ανακάμψει.  Πιστεύω ότι η προσπάθεια που έγινε εκ μέρους μας μέχρι στιγμής είναι αξιοσημείωτη και θα ήθελα να διαβεβαιώσω, με την ευκαιρία αυτή, πως η ΚΤΚ θα εξακολουθήσει με συνέπεια να δεσμεύεται χωρίς ταλαντεύσεις και παλινδρομήσεις προς την επίτευξη του πιο πάνω στόχου.

Κατά το 2013 ο τραπεζικός τομέας παρουσιάζει επιδείνωση λόγω κυρίως αναμενόμενων αυξημένων προβλέψεων στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών.  Οι αυξημένες προβλέψεις οφείλονται στην αδυναμία αποπληρωμής από πλευράς οφειλετών και στη χειροτέρευση της πραγματικής οικονομίας, το κλείσιμο επιχειρήσεων και την αύξηση της  ανεργίας.  Η επιδείνωση του τραπεζικού τομέα αντανακλάται στις αυξημένες ζημιές και στα αυξημένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σημειώνεται όμως η συνεχής πορεία ανακεφαλαιοποίησης και αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα κατά το τρέχον έτος.  Η Τράπεζα Κύπρου έχει εξέλθει του καθεστώτος εξυγίανσης και μετά την ανακεφαλαιοποίησή της με  ίδια μέσα διαθέτει μια ισχυρή κεφαλαιακή βάση.  Επίσης, ο Συνεργατισμός βρίσκεται σε διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και του έχουν ήδη  κατανεμηθεί €1,5 δις από το μνημονιακό πρόγραμμα.  Περαιτέρω, με βάση τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών, ο τομέας αναμένεται να μειώσει τα λειτουργικά του έξοδα, το προσωπικό του και τον αριθμό των καταστημάτων, έτσι ώστε να καταστεί στο μέλλον πιο αποτελεσματικός και κερδοφόρος.

Ως αποτέλεσμα της ανακεφαλαιοποίησης, ο τραπεζικός τομέας αναμένεται να διαθέτει κατά το τέλος του 2013 αξιόλογου ύψους κεφάλαια που δύναται να χρησιμοποιηθούν για να απορροφήσουν τυχόν περαιτέρω κλυδωνισμούς κατά το 2013 και ενδεχομένως το 2014.

Όσον αφορά τις προοπτικές του τραπεζικού τομέα κατά το 2014, εξ’ αιτίας της αναμενόμενης περαιτέρω επιδείνωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, προβλέπεται ότι ο τομέας θα υποστεί περαιτέρω ζημιές λόγω αυξημένων προβλέψεων, αυξημένων μη εξυπηρετούμενων δανείων, αύξησης της ανεργίας, μείωσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών, περιορισμού των πωλήσεων και μείωσης των κερδών των επιχειρήσεων.  Παρά ταύτα, λόγω της ισχυρής κεφαλαιακής του βάσης, οι αναμενόμενες ζημιές προβλέπεται ότι θα καλυφθούν επαρκώς και ο τομέας θα προχωρήσει σε σταθεροποίηση και σταδιακή ανάκαμψη.  Η ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα θα συντελέσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, την πλήρη κατάργηση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων και την επιστροφή της οικονομίας σε βιώσιμη ανάπτυξη, όπως είναι και ο στόχος του Μνημονίου.

Σε ότι αφορά τα δημόσια οικονομικά, θεωρώ ότι γνώμονας των όποιων εξελίξεων και αποφάσεων θα πρέπει να είναι επίσης η αποφασιστική εφαρμογή του μνημονίου.  Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης που στοχεύουν στην επαναφορά των δημοσίων οικονομικών σε βιώσιμα επίπεδα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ιδιαίτερα θα ήθελα να σημειώσω τη θετική απόκλιση του δημοσιονομικού ελλείμματος για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2013 σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, απότοκο του σημαντικού περιορισμού των κρατικών δαπανών αλλά και άλλων παραγόντων.  Τέτοιες θετικές αποκλίσεις, δίνουν στη χώρα μας την ευχέρεια να αντιμετωπίσει καλύτερα τυχόν αρνητικές εξελίξεις που μπορεί κατά καιρούς να εμφανίζονται από απρόβλεπτους παράγοντες και εξωγενείς επιδράσεις.   Ενισχύουν επίσης την αξιοπιστία μας έναντι των εταίρων μας και μας δίνουν ερείσματα για όποιες αναπροσαρμογές ενδεχόμενα επιδιώξουμε για αντιμετώπιση τέτοιων απρόβλεπτων εξελίξεων.

Είναι με βάση τις πιο πάνω εξελίξεις τόσο στα χρηματοοικονομικά όσο και στα δημοσιονομικά, που και η πρώτη αξιολόγηση από την Τρόικα σε ότι αφορά την υλοποίηση του προγράμματος στήριξης, ήταν θετική. Και επειδή η αξιολόγηση αυτή θα πρέπει απαραίτητα να παραμείνει θετική και στο μέλλον, κρίνω πως με τον ίδιο ζήλο οφείλουμε ως χώρα να συνεχίσουμε και μέσα στο 2014. Ο προϋπολογισμός για τον οποίο συζητούμε σήμερα θα πρέπει να συνάδει  και να ενισχύει το Μνημόνιο Συναντίληψης, τόσο στον καταρτισμό του όσο και στην υλοποίησή του.

Σε ότι αφορά τις ευρύτερες μακροοικονομικές εξελίξεις, αναμένουμε πως η μείωση του ΑΕΠ  για το 2013 θα περιοριστεί κάτω από το 8,7%, που αρχικά προβλεπόταν στο Πρόγραμμα Συναντίληψης. Εντούτοις οι επιπτώσεις στην οικονομία και στους πολίτες παραμένουν πρωτόγνωρες.  Η συνεχιζόμενη μείωση της παραγωγής οδήγησε σε μια συνεχή και σημαντική αύξηση του ποσοστού ανεργίας, σε πρωτοφανή για την Κύπρο επίπεδα, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους.  Οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις για την οικονομική δραστηριότητα για το 2014, όπως παρουσιάζονται στον κατατεθειμένο προϋπολογισμό, αντανακλούν την επίδραση των μέτρων που έχουν περιληφθεί με βάση το Μνημόνιο, ωστόσο είναι σημαντικό να υποδειχθεί ότι η περίοδος που διανύουμε αλλά και οι επόμενοι μήνες χαρακτηρίζονται από σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας.  Αν και θα πρέπει να σημειώσουμε ότι γίνονται σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και την εξομάλυνση της κατάστασης, οι κίνδυνοι παραμένουν και πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και χειρότερα από τα αναμενόμενα ενδεχόμενα.

Προτού καταλήξω, θα ήθελα και πάλι να τονίσω ότι η πλήρης εξυγίανση και αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για επιστροφή της οικονομίας σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης και μείωσης του ποσοστού ανεργίας.  Σημαντικό ρόλο βέβαια στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς την κυπριακή οικονομία αλλά και στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας μας έναντι των δανειστών και εταίρων μας, διαδραματίζει και η συναίνεση και συναντίληψη που επιδεικνύεται μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών. Είναι συνεπώς πολύ σημαντικό η εικόνα που εκπέμπουμε ως προς τη σωστή λειτουργία των θεσμών της χώρας μας να είναι θετική.  Είναι ευρέως αποδεκτά τα ευρήματα της βιβλιογραφίας της οικονομικής επιστήμης που αναφέρονται στο σημαντικό ρόλο των θεσμών του κράτους, συμπεριλαμβανομένης της ανεξάρτητης κεντρικής τράπεζας, στην οικονομική ανάπτυξη. Εμείς, από την πλευρά μας είμαστε πάντοτε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την εκάστοτε κυβέρνηση για το καλό του τόπου.    

Τελειώνοντας, επιτρέψετε μου να εκφράσω για άλλη μια φορά την απόλυτη προσήλωση της ΚΤΚ προς την υλοποίηση του μνημονίου συναντίληψης αλλά και ευρύτερα των οικονομικών στόχων που ως χώρα έχουμε θέσει. Είμαι σίγουρος ότι η εργατικότητα και η συναντίληψη που μέχρι τώρα επιδεικνύεται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και από τον κάθε πολίτη ξεχωριστά, θα μπορέσει σύντομα να δικαιώσει τις θυσίες που αυτός ο λαός έχει με αξιοπρέπεια αποδεχτεί να υποστεί για ένα καλύτερο ελπιδοφόρο αύριο.