Π.Δημητριάδης: “Όταν είπα στον Πρόεδρο ότι έρχεται κούρεμα μου είπε ότι είναι σε δεξίωση”

Αρχικά ο Πανίκος Δημητριάδης ανέφερε ότι “το 2014 θα είναι δύσκολη χρονιά. Θα υπάρξει συνέχεια στην ύφεση, άλλα όχι τόση όση το 2013. Ακόμη, θα υπάρχει αύξηση της ανεργίας και των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Βάλαμε όμως τις βάσεις ανάκαμψη, η οποία θα έλθει το 2015. Γίνονται οι αλλαγές που έπρεπε να γίνουν”.

H σχέση του με την Κυβέρνηση

“Είναι ένα θέμα το οποίο δεν πρέπει να σχολιάζουμε, όσο αφορά τις έρευνες της Αστυνομίας, αλλά έχω να πω ότι δεν ανησυχώ”, τόνισε.

Πρόσθεσε ότι “Από την πλευρά μου έχω κάνει προσπάθειες για να επικοινωνήσω με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ από την άλλη τον Υπουργό Οικονομικών τον συναντώ συχνά”.

 

Για την Λαϊκή

“Το πρώτο θέμα που ανέλαβα ήταν η Λαϊκή και οι επιλογές ήταν περιορισμένες. Δεν μπορούσε να κλείσει η Λαϊκή, θα ήταν καταστροφικό, θα κατέρρεε όλο το τραπεζικό σύστημα. Όλοι οι καταθέτες θα έχαναν πρόσβαση στη ρευστότητά τους και το κράτος δε θα μπορούσε να τους καλύψει, με ένα ποσό ανερχόταν στα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, θα πτώχευε το κράτος. Θα επηρέαζε η μία τράπεζα την άλλη“, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δημητριάδης δήλωσε πως “Έπρεπε να μπούμε πιο νωρίς στο Μνημόνιο. Προσπαθήσαμε να πείσουμε την Κυβέρνηση Χριστόφια να μπει στο Μνημόνιο. Όταν ανέλαβε ο Νίκος Αναστασιάδης ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, του δώσαμε υπόμνημα εξηγώντας του πάντα για την κατάσταση των τραπεζών”.

Αποκάλυψε δε ότι “Το Νοέμβριο ο κύριος Σόιμπλε έλεγε να περιμένουμε τη νέα Κυβέρνηση για να υπογράψουμε Μνημόνιο, για να έχει “ιδιοκτήτη” το πρόγραμμα. Δεν κρύψαμε κάτω από το χαλί τα προβλήματα”.

“Τον Νοέμβριο γινόταν λόγος για 10 δισ. και bail out και όχι bail in”, πρόσθεσε.

Ο Πανίκος Δημητριάδης είπε πως “Το ενδεχόμενο για κουρέματα καταθέσεων το μάθαμε στις 4 Μαρτίου από την ΕΚΤ. Ο Επικεφαλής του Eurogroup μας διαβεβαίωσε ότι ήταν ένα απίθανο σενάριο. Το ίδιο βράδυ ενημέρωσα πρόεδρο της Δημοκρατίας και μου είπε πως ήταν σε μια δεξίωση στο Προεδρικό”.

“Οι τράπεζές μας επεκτείνονταν και τον κίνδυνο τον αναλαμβάναμε εμείς, κανένας δεν κατάλαβε τους κινδύνους“, είπε.

Η Κύπρος πληρώνει δημοσιοοικονομικά και τραπεζικά λάθη. Τα ελληνικά ομόλογα ήταν ριψοκίνδυνη επένδυση και οι τράπεζές μας έχασαν πολλά λεφτά”, δήλωσε ο Κεντρικός Τραπεζίτης.

PIMCO

Όπως ανέφερε ο κ. Δημητριάδης “Είναι μια διεθνής εταιρεία με άκουσμα. Είναι θεωρίες συνομωσιολογικές ότι φταίει για την όλη κατάσταση που προωθήθηκαν από κάποιους για να προστατέψουν τον εαυτό τους“.

“Γνωρίζουμε ποιοι ευθύνονται για το φαλίρισμα της Λαϊκής”, αναφέροντας τον Ανδρέα Βγενόπουλο.

Ανέφερε πως “η Black Rock αποκλείστηκε γιατί είχε επενδύσεις στην Κύπρο”.

Τράπεζα Κύπρου

“Αν σκεφτούμε που ήταν η Τράπεζα Κύπρου πριν εννιά μήνες, έχει γίνει πραγματική πρόοδος και δίνει την εντύπωση ότι θα πάει πολύ καλά. Η βιωσιμότητά της έγγυται στο πρόγραμμα στήριξης“, δήλωσε.

Ξεκαθάρισε πως “Είμαστε προς έξοδο από τα περιοριστικά μέτρα. Αρχές του νέου έτους είναι το νέο ορόσημο”.

Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια

Εξήγησε ότι “Δώσαμε οδηγίες από το Σεπτέμβριο στις Τράπεζες, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Πρέπει να φτιάξουμε νομοθετικό πλαίσιο για να ξέρουν και οι δανειολήπτες ότι έχουν επιπτώσεις“.

Όπως δήλωσε ο Πανίκος Δημητριάδης “Οι Τράπεζες πρέπει να δείξουν ευαισθησία στην πρώτη κατοικία, έστω και αν πληρώνει κάποιος τη δόση του, το δάνειό του θα περάσει στα εξυπηρετούμενα”.

Παράλληλα, αποκάλυψε πως “Υπήρχαν άτομα στα Συμβούλια Τραπεζών που έπαιρναν δάνεια εκατομμυρίων, ενώ το όριο είναι 500.000 ευρώ”.

 

Αναφορικά με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων ανέφερε ότι “Οι ξένοι επενδυτές έχουν λόγους να εμπιστευτούν την κυπριακή οικονομία. Για παράδειγμα το ανθρώπινο κεφάλαιο που έχουμε στην Κύπρο, οι φυσικοί μας πόροι, οι θεσμοί μας και οι επιχειρηματικότητα των Κυπρίων. Το γεγονός ότι ξένοι επενδυτές κοιτάζουν στην Κύπρο, μας δίνει ελπίδες. Υπάρχουν διεθνείς οργανισμοί που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο, ειδικά μετά τις αξιολογήσεις της Τρόικα“.

“Δεν υπάρχει επιλογή για έξοδο από το Μνημόνιο, η μόνη επιλογή είναι η πιστή εφαρμογή του Μνημονίου. Είναι αστείο να αλλάξουμε νόμισμα και να βγούμε από το Μνημόνιο. Αν μπαίναμε σε bail out θα υπήρχαν πιο επώδυνα μέτρα λιτότητας”, τόνισε.

Για τις πληροφορίες για τις διαφορές που υπάρχουν εντός του ΔΣ της Κεντρικής είπε ότι “Είναι λυπηρό να βγαίνουν προς τα έξω, οι όποιες διαφορές στο ΔΣ. Δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μέσα στο Συμβούλιο”.

Δήλωσε δε ότι “Έχουμε πετύχει πάρα πολλά τους τελευταίους έξι μήνες και αυτό οφείλεται στην εργατικότητα του προσωπικού της Κεντρικής Τράπεζας και τους είμαι ευγνώμον“.

“Αν δεν μπαίναμε στο Μνημόνιο θα βγαίναμε από την Ευρωζώνη, ίσως και το ευρώ”, όπως υπογράμμισε.

Τελειώνοντας είπε πως είναι συγκρατημένα αισιόδοξος γιατί η προσήλωση της Κεντρικής Τράπεζας και της Κυβέρνησης στο Μνημόνιο, βάζει γερές βάσεις για ανάκαμψη