Δίνεις μίζες και επιβραβεύεσαι

Της Αλεξίας Καφετζή

Οργισμένος εμφανίστηκε και σήμερα το πρωί στο Τρίτο του ΡΙΚ, ο δήμαρχος Πάφου, Φαίδων Φαίδωνος, καταγγέλλοντας ευθαρσώς και ξεκάθαρα σκόπιμη συγκάλυψη των εργοληπτών εκείνων που με απόφαση δικαστηρίων κατονομάζονταν ότι έδιναν μίζες για να πάρουν δημόσια έργα. Ρητά κατάγγειλε ότι το Συμβούλιο Εργοληπτών και το ΕΤΕΚ, σκόπιμα και μεθοδευμένα ενήργησαν με προφανή τρόπο να απαλλάξουν τους καταγγελλόμενους, παρά την αξιόπιστη μαρτυρία που είχαν με αποφάσεις δικαστηρίων ακόμα και του Εφετείου.

Το σκανδαλώδες δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ενώ ενώπιον δικαστηρίων παραδέχτηκαν ότι έδωσαν μίζες και αθωώθηκαν από τα πειθαρχικά συμβούλια των επαγγελματικών τους συλλόγων. Πιο τραγικό είναι ότι αυτοί που με απόφαση των πιο επίσημων οργάνων της πολιτείας κατονομάζονται σαν μιζαδόροι, που δωροδοκούσαν για να εξασφαλίσουν έργα από δημόσιους φορείς, ένας τουλάχιστον από αυτούς συνεχίζει από το 2015 που υπάρχει η δικαστική απόφαση να εξασφαλίζει, σχεδόν αποκλειστικά, όλα τα δημόσια έργα, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Η γνωστή εταιρεία CYFIELD, είναι η εταιρεία που γέμισε την Κύπρο από τη μια άκρη ως την άλλη με πινακίδες για έργα του δημοσίου που εκτελεί.

Δρόμοι, κτίρια και άλλα έργα, κατακυρώνονται στην εταιρεία. Και δικαίως ο ιδιοκτήτης της κ. Χρυσοχόος, κορδώνει και φωτογραφίζεται δίπλα σε προέδρους της Δημοκρατίας και υπουργούς, οι οποίοι σπεύδουν να ικανοποιήσουν κάθε επιθυμία του ακόμα και για λόγους μάρκετιγκ. Δεν του χαλούν χατίρι. Όλοι γίνονται χαλί να περάσει ο εθνικός εργολάβος της Κύπρου.

Η γνωστή εταιρεία κατάφερε την τελευταία δεκαετία να εξουδετερώσει σχεδόν όλες τις άλλες εργοληπτικές εταιρείες, να εξασφαλίζει όλες τις δημόσιες προσφορές και να φαίνεται η μοναδική που μπορεί να εκτελέσει σημαντικά έργα εκατομμυρίων ευρώ. Τυχαία;

Ας το αφήσουμε στην κρίση του καθενός από εμάς. Απλώς υπενθυμίζουμε εκτός από το σκάνδαλο του ΣΑΠΑ Πάφου και την παραδοχή ότι έδωσε μίζες, ότι και στη Λευκωσία υπήρξαν πληροφορίες και δημοσιεύματα ότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις των σχετικών αδειών στην ανέγερση του γνωστού πύργου της στο κέντρο της Λευκωσίας. Ούτε όμως η με απόφαση δικαστηρίου παρανομία, ούτε τα δημοσιεύματα για τις παραβάσεις για τον πύργο της Λευκωσίας, εμπόδισαν τον πρόεδρο Αναστασιάδη να παραστεί και να φωτογραφηθεί χαμογελαστός με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας κατά τα εγκαίνια του έργου.

Με αυτές τις συμπεριφορές διερωτάται κανείς τι θέλουμε τις αρχές καταπολέμησης της διαφθοράς. Αφού ολοφάνερα η διαφθορά υποθάλπεται και καλύπτεται από τους ανώτατους άρχοντες της χώρας. Και εύκολα καταλήγει στο συμπέρασμα που ο Δήμαρχος Πάφου τόνιζε και ξανατόνιζε το πρωί από το ραδιόφωνο του ΡΙΚ ότι δεν υπάρχει ούτε βούληση, ούτε θέληση να παταχθεί η διαφθορά. Φωτιά να μας κάψει είπε χαρακτηριστικά αγανακτισμένος ο κ. Φαίδωνος