Ο υπερπληθυσμός στις Κεντρικές Φυλακές έχει πλέον διογκωθεί σε υπέρμετρο βαθμό, διαπιστώνει η Επίτροπος Διοίκησης σε έκθεσή της και τονίζει πως ό,τι λιγότερο από 3 τ.μ για κάθε κατάδικο, δύναται να εκληφθεί ότι ισοδυναμεί με συνθήκες απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης, κατά παράβαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Σε εκτενή έκθεσή της για τα προβλήματα και τις συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές, η Επίτροπος Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, τονίζει ότι παρότι είναι αντιληπτό ότι ο αριθμός των κρατουμένων στις Κεντρικές Φυλακές δεν αφορά ζήτημα που να αναφύεται στη Διεύθυνσή τους για να επιλυθεί, ζητεί από τις Αρχές να εξεύρουν σύντομους και ουσιαστικούς τρόπους επίλυσής του.
Όπως σημειώνει, στις 27 Σεπτεμβρίου 2022, στις Φυλακές κρατούνταν συνολικά 978 άτομα (894 άντρες και 84 γυναίκες) ενώ η χωρητικότητα των Φυλακών (κλειστή) ανέρχεται στα 424 άτομα. Τονίζεται επίσης στην έκθεση ότι ο αριθμός των κρατουμένων ξεπερνά κατά πολύ τον προβλεπόμενο, ενώ ο υπερπληθυσμός στο σωφρονιστικό ίδρυμα παρουσιάζει σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια, όπως έχει σημειώσει και σε σχετικές εκθέσεις της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Πρόληψης των Βασανιστηρίων (CPT). Εκτενής αναφορά στην Έκθεση γίνεται για την τακτική της απομόνωσης των κρατουμένων εντός των κελιών τους σε περίπτωση διάπραξης πειθαρχικού παραπτώματος. «Είναι θέση του Γραφείου μου ότι η τόσο συχνή χρήση του μέτρου αυτού, κατά το δοκούν και χωρίς εξατομίκευση της κάθε περίπτωσης είναι προβληματική και χρήζει αναθεώρησης από το Τμήμα Φυλακών», αναφέρει η κ. Λοττίδη.
Ακόμη σημειώνει πως «έχει διαπιστωθεί/παρατηρηθεί καθυστέρηση τόσο στην ενημέρωση των κρατουμένων για τις εναντίον τους κατηγορίες, όσο και για την εκδίκαση της υπόθεσης, με επακόλουθο οι υπό κατηγορίαν κρατούμενοι να στερούνται για όσο διάστημα εκκρεμεί η πειθαρχική διαδικασία προνομίων και σε ορισμένες περιπτώσεις να επηρεάζονται/περιορίζονται κάποια εκ των δικαιωμάτων τους, όπως επισκέψεις, άδειες εξόδου, υποβολή αίτησης για ένταξη στην Ανοικτή Φυλακή και/ή στο Συμβούλιο Αποφυλακίσεως επ’ Αδεία». Μεταξύ άλλων, συστήνονται ο τερματισμός του συγχρωτισμού υπόδικων με κατάδικους κρατούμενους, όπως συμβαίνει στην πτέρυγα γυναικών, ενώ ζητείται όπως τα κουτιά παραπόνων προς την Επίτροπο, να μην παρακολουθούνται από κάμερες και να είναι προσβάσιμα από τους κατάδικους.
Η έκθεση υποβλήθηκε στην υπουργό Δικαιοσύνης για μελέτη και λήψη μέτρων για αποσυμφόρηση των Φυλακών.
πηγή: Philenews