Της Αλεξίας Καφετζή
Μπορεί το Στρατιωτικό Δικαστήριο να μη βρήκε ενόχους για τον θάνατο της συμβασιούχου οπλίτη Νάταλης Νεοφύτου, αλλά οι παρατηρήσεις του Δικαστηρίου αφήνουν ανοικτές σοβαρότατες υποθέσεις που αγγίζουν μεγάλο αριθμό στελεχών της Εθνικής Φρουράς.
Όπως είναι γνωστό η 27χρονη Νάταλη σκοτώθηκε σε τροχαίο εντός του προαύλιου χώρου του στρατοπέδου όπου υπηρετούσε. Από τα πορίσματα του Δικαστηρίου ενώπιον του οποίου εξετάστηκε το θέμα προκύπτουν θέματα εναντίον εν ενεργεία στρατιωτικών οι οποίοι κατέθεσαν κατά τη δίκη και κρίθηκαν αναξιόπιστοι. Έτσι μέχρι το τέλος του μήνα πιθανόν να ξεκαθαριστεί κατά πόσο θα δρομολογηθούν πειθαρχικές διαδικασίες σε βάρος των εν ενεργεία στρατιωτικών.
Μέχρι τις 22 Μαρτίου, οπότε λήγει η καθορισμένη από το Νόμο χρονική διορία, θα φανεί κατά πόσο η Νομική Υπηρεσία θα εφεσιβάλει τη δικαστική απόφαση της περασμένης Παρασκευής. Αν όχι, τότε ανοίγει ο δρόμος προκειμένου η Εθνική Φρουρά να εξετάσει το θέμα ενδεχόμενων πειθαρχικών διώξεων σε βάρος μελών της.
Ο πρόεδρος του Στρατιωτικού Δικαστηρίου Λευκωσίας, Ξενοφών Ευσταθίου, την περασμένη Παρασκευή έκρινε αναξιόπιστα και τα 12 στελέχη της Εθνικής Φρουράς που κατέθεσαν ενόρκως ως μάρτυρες κατηγορίας και αθώωσε τον κατηγορούμενο συμβασιούχο υπαξιωματικό που κατηγορείτο (46χρονος επιλοχίας – ΣΥΠ). Μάλιστα, ο κ. Ευσταθίου ήταν κατηγορηματικός, αφού τους καταλόγισε ότι πήγαν στο Δικαστήριο για να αποκρύψουν την αλήθεια.
Όπως γράφει ο «Φιλελεύερος» η Νομική Υπηρεσία, μετά απ΄ αυτή την απόφαση εξετάζει στο πλαίσιο του περί ποινικής δικονομίας Νόμου (άρθρο 137) το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση. Πληροφορίες μας, προερχόμενες από νομικούς κύκλους, αναφέρουν ότι αυτό δεν μπορεί να θεωρείται τόσο απλό, καθώς θα πρέπει να βρεθεί νομικό σημείο που να εμπίπτει στις καθορισμένες από την κείμενη νομοθεσία προϋποθέσεις, ώστε να έχει τύχη η Έφεση.
Αν, λοιπόν, δεν καταχωρισθεί η Έφεση στις 14 ημέρες που μεσολαβούν από την ημερομηνία έκδοσης της ετυμηγορίας, θα σηματοδοτηθεί η έναρξη διαδικασίας για εξέταση του ενδεχομένου πειθαρχικών διαδικασιών σε βάρος των στρατιωτικών που κρίθηκαν αναξιόπιστοι και πήγαν στη δίκη με σκοπό να αποκρύψουν την αλήθεια, όπως επεσήμανε ο Δικαστής.
Άλλωστε, ο υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, ξεκαθάρισε και με δημόσιες τοποθετήσεις του ότι ανάλογα με την απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας σε σχέση με την έφεση, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο απόδοσης πειθαρχικών ευθυνών. Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι θεωρείται δεδομένο πως το στράτευμα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα κινήσει διαδικασία σε βάρος των στρατιωτικών.
Από τους 12 στρατιωτικούς που κρίθηκαν αναξιόπιστοι πρωτοδίκως, μόνο οι έξι υπηρετούν στην Εθνική Φρουρά αυτή τη στιγμή. Τέσσερις κληρωτοί υπηρέτησαν τη θητεία τους και έχουν ήδη πάρει χαρτί απόλυσης. Οι δυο εξ αυτών, είχαν άμεση εμπλοκή με τη μοιραία εκπαιδευτική μηχανοδήγηση. Η αναφορά για τον στρατιώτη, ο οποίος οδηγούσε το ανατραπέν όχημα (12/5/2022) και τον δόκιμο αξιωματικό που ήταν συνοδηγός του στρατιωτικού τζιπ. Όσο για τους άλλους δυο, οι οποίοι δεν υπηρετούν πλέον, πρόκειται για έναν συμβασιούχο υπαξιωματικό (έχει ολοκληρώσει τη θητεία του) και έναν συμβασιούχο οπλίτη (παραιτήθηκε).
Απομένουν έξι εν ενεργεία μέλη του στρατεύματος. Ένας αξιωματικός (ίλαρχος), ένας μόνιμος υπαξιωματικός και τέσσερις συμβασιούχοι οπλίτες.