Διπλά αμειβόμενοι, όχι πολυσυνταξιούχοι

{loadposition ba_textlink}

Πολυσυνταξιούχοι… Λανθασμένα χρησιμοποιούμε αυτό τον όρο την δεδομένη χρονική στιγμή. Δεν υπάρχουν τέτοιοι σήμερα. Βέβαια μέχρι τον Μάιο του 2011 το φαινόμενο αυτό ήταν… σε έξαρση.

Από το συγκεκριμένο χρονικό σημείο και μετά οι κρατικοί αξιωματούχοι που έπαιρναν συντάξεις από διάφορα πόστα στα οποία είχαν υπηρετήσει, έπαψαν να έχουν αυτό το ξεχωριστό προνόμιο.

Συγκεκριμένα, μετά την ψήφιση του περί Συντάξεων Κρατικών Αξιωματούχων Νόμο του 2011, που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 6/5/2011 (οπότε τέθηκε σε ισχύ), ίσχυαν τα ακόλουθα:

  • Ένας πολυσυνταξιούχος λαμβάνει μόνο μια σύνταξη, αντίστοιχη με τον μισό υψηλότερο μισθό που έπαιρνε. Για να το απλοποιήσουμε, αν κάποιος είχε τρία επαγγέλματα και λάμβανε 2.000, 3.000 και 4.000, αντίστοιχα, τότε ως συνταξιούχος παίρνει 2.000 ευρώ μηνιαίως. Το μισό ποσό του υψηλότερου μισθού που λάμβανε, δηλαδή.
  • Το δεύτερο σημείο του νόμου του 2011 προνοούσε ότι όποιος κατείχε αξίωμα, αλλά ήταν σε ηλικία συνταξιοδότησης, δεν θα λάμβανε αμοιβή και ταυτόχρονα σύνταξη. Ο νόμος είχε σαφή πρόνοια και έτσι όσοι αμείβονταν και για εργασία, αλλά και για σύνταξη, έπαιρναν μόνο τον ένα μισθό από το πόστο που κατείχαν.

Ωστόσο, στις 7/10/2014 το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ως αντισυνταγματική την πιο πάνω πρόνοια του νόμου. Συνολικά 52 άτομα που ήθελαν να παίρνουν σύνταξη ταυτόχρονα με την αμοιβή τους για πόστο που κατείχαν, δικαιώθηκαν μετά από προσφυγή τους και έτσι –όπως δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα- τους διαμοιράστηκε αναδρομικά το ποσό των περίπου 1,7 εκ. ευρώ. Αυτή ήταν η επίσημη ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, μετά από ερώτημα του βουλευτή Γιώργου Περδίκη.

Πλέον ο όρος «πολυσυνταξιούχοι», λοιπόν, χρησιμοποιείται από τον απλό κόσμο γι΄ αυτή την κατηγορία των ατόμων που ταυτόχρονα με την αμοιβή τους για την υπηρεσία τους σε κάποιο αξίωμα, λαμβάνουν και σύνταξη. Για την ακρίβεια είναι διπλά αμειβόμενοι.

Να σημειώσουμε, πάντως, ότι υπάρχουν και άτομα που έχουν ήδη προσφύγει στο ανώτατο για να «ρίξουν» και την πρώτη πρόνοια του νόμου του 2011 και να λαμβάνουν πέραν της μιας σύνταξης. Θέλουν να καταστούν πολυσυνταξιούχοι, την στιγμή που κάποιοι συμπολίτες μας ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας…

Η «24», λοιπόν, ρίχνει άπλετο φως στο όλο θέμα. Πέντε συντάκτες της εφημερίδας μας θέτουν υπό το μικροσκόπιο όλες τις παραμέτρους αυτού του ζητήματος.

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!