Διπλό δικαστικό «όχι» για να πάρουν μάρτυρα τον Κωνσταντίνο Πετρίδη σε υπόθεση πολιτογράφησης

Τόσο το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας όσο και το Ανώτατο Δικαστήριο είπαν «όχι» στην προσθήκη του πρώην υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, ως νέου μάρτυρα σε υπόθεση που αφορά πολιτογραφήσεις.

Κατηγορούμενοι είναι εφτά νομικά και φυσικά πρόσωπα, τα οποία αντιμετωπίζουν κατηγορίες για αδικήματα τα οποία φέρονται να έχουν διαπραχθεί μεταξύ των ετών 2017 και 2019, και τα οποία αφορούν και συνδέονται με αιτήσεις πολιτογράφησης βάσει του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Συγκεκριμένα, αφορούν την πολιτογράφηση τριών Αιγυπτίων μέσω κατασκευαστικής εταιρείας.

Η Κατηγορούσα Αρχή αιτήθηκε την προσθήκη ως μάρτυρα κατηγορίας του κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη ο οποίος, τη χρονική περίοδο Μαΐου 2017 και Δεκεμβρίου 2019, ήταν Υπουργός Εσωτερικών και μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου. Το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα ως αδικαιολόγητο.

Ο Γενικός Εισαγγελέας καταχώρησε μονομερή αίτηση με την οποία αξιώνει την ακύρωση της απόφασης Κακουργιοδικείου και να σταματήσει η εκδίκαση της υπόθεσης μέχρι έκδοσης της απόφασης επί της αίτησής του.

Η πλευρά των κατηγορουμένων στη δίκη είχε εγείρει ένσταση αφού «είδαν σκοπιμότητα στην υποβολή του συγκεκριμένου αιτήματος αφού υποστήριξαν, ανάμεσα σε άλλα, πως «Αν ο υπουργός ήταν τόσο σημαντικός μάρτυρας όφειλαν να του λάβουν κατάθεση τότε. Ο λόγος που η Κατηγορούσα Αρχή επιθυμεί να τον κλητεύσει τώρα είναι για να καλύψει κενά των μαρτύρων που κατέθεσαν και αφού αποκαλύφθηκε η γραμμή της υπεράσπισης.»

Στην απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο σημείωσε πως ο αιτητής αυτό που ουσιαστικά επιδιώκει με την υπό εκδίκαση αίτηση, είναι να ελεγχθεί η ορθότητα της ενδιάμεσης απόφασης για να υποδειχθεί στο Κακουργιοδικείο ο τρόπος με τον οποίο αυτό θα πρέπει να αποφασίσει εκ νέου το αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής.

«Το Κακουργιοδικείο στάθμισε δεδομένα και αποφάσισε να ασκήσει τη διακριτική του ευχέρεια υπέρ της απόρριψης του αιτήματος, θέμα για το οποίο αδιαμφισβήτητα είχε δικαιοδοσία. Εάν, ενδεχομένως, ερμήνευσε εσφαλμένα τις πρόνοιες του Νόμου ή προέβη σε λανθασμένη εκτίμηση της βαρύτητας των δεδομένων, αυτό δεν δικαιολογεί τον έλεγχο της ενδιάμεσης απόφασης του με τα επιδιωκόμενα προνομιακά εντάλματα», παρατήρησε το Ανώτατο.

Ως προς την αναφορά της εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας πως η μη προσθήκη του εν λόγω μάρτυρα «θα λειτουργήσει καταλυτικά εν όψει της εξέλιξης της ακροαματικής διαδικασίας με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να μην μπορεί να απονεμηθεί πλήρης δικαιοσύνη», το Ανώτατο έκρινε ότι οι όποιες επιπτώσεις από μία λανθασμένη απόφαση ή προσέγγιση ενός κατώτερου Δικαστηρίου, για θέμα για το οποίο έχει εξουσία ή αρμοδιότητα, δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη χορήγηση των συγκεκριμένων προνομιακών ενταλμάτων.

philenews