ΔΗΣΥ – Να θεσπιστεί ως αδίκημα η συμμετοχή κουκουλοφόρων σε διαδηλώσεις

Σε περίπτωση καταδίκης του ατόμου, να υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δύο έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €4.000 ή και τις δύο ποινές

Πρόταση νόμου για τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα ώστε να θεσπιστεί ως αδίκημα η συμμετοχή σε διαδήλωση με εσκεμμένη κάλυψη προσώπου, θα καταθέσει στην Ολομέλεια την Πέμπτη ο ΔΗΣΥ, ανέφερε ο Βουλευτής του κόμματος, Νίκος Τορναρίτης.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι ενημέρωσαν την Επιτροπή Νομικών ότι ο ΔΗΣΥ αύριο στην Ολομέλεια, καταθέτει πρόταση νόμου μέσα από την οποία θεσπίζεται ως αδίκημα η συμμετοχή προσώπου σε διαδήλωση ή συνάθροιση με εσκεμμένη κάλυψη του προσώπου και με σκοπό τη διάπραξη αδικήματος. Ειδικότερα, σημείωσε, σκοπός της πρότασης νόμου είναι η προστασία και η διασφάλιση του δικαιώματος της ειρηνικής συνάθροισης το οποίο, όπως ανέφερε, κατοχυρώνεται από το άρθρο 21 του Συντάγματος όσο και από το άρθρο 12 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ καθώς και το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι σκοπός της πρότασης Νόμου είναι η εναρμόνιση με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σύμφωνα με την οποία, όπως είπε, το Κράτος έχει την υποχρέωση να προστατεύσει την ομαλή διεξαγωγή των διαδηλώσεων των πολιτών του από ταραχοποιά στοιχεία που επιχειρούν να την παρακωλύσουν «και κάθε πολίτης πρέπει να μπορεί να διαδηλώνει ελεύθερα χωρίς φόβο και να μην απειλείται, ότι, ανά πάσα στιγμή μπορεί να μετατραπεί σε θύμα κάποιου, ο οποίος με καλυμμένο το πρόσωπο προσπαθεί να μετέλθει συγκεκριμένου πλέον, ποινικού αδικήματος όταν και εφόσον ψηφιστεί η συγκεκριμένη νομοθεσία».

Σημείωσε ότι θα κατατεθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια και θα τη συζητήσει η Επιτροπή Νομικών με την ελπίδα, «ότι πολύ σύντομα, θα γίνει και Νόμος της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί δεν μπορεί οι ολίγοι με τις κουκούλες να επαναλάβουν επεισόδια τα οποία ντρόπιασαν την Κυπριακή Δημοκρατία, τον πολιτισμό αλλά και την ανθρωπιά μας».

Η πρόταση νόμου προβλέπει ότι πρόσωπο το οποίο μετέχει σε διαδήλωση η συνάθροιση και με σκοπό την παρεμπόδιση της εξακρίβωσης της ταυτότητάς του, καλύπτει η αλλοιώνει ηθελημένα το πρόσωπό του με οποιονδήποτε τρόπο η με τη χρήση οποιωνδήποτε αντικειμένων χωρίς εύλογη αιτία υπό συνθήκες που δημιουργούν εύλογη υποψία για την τέλεση οποιουδήποτε αδικήματος από αυτό είναι ένοχο αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δύο έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €4.000 ή και τις δύο ποινές.

Ερωτηθείς για το αν η πρόταση νόμου θα επεκτείνεται και στα γήπεδα ο κ. Τορναρίτης είπε ότι αναφέρεται σε συναθροίσεις και διαδηλώσεις, σημειώνοντας ότι υπάρχει μια αυστηρότατη νομοθεσία για το θέμα των αθλητικών διοργανώσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση για την απαγόρευση της μαντίλας όπως σε άλλες χώρες, ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι δεν έχει καμία σχέση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο με το δικαίωμα του οποιουδήποτε να εκφράζει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις ειρηνικά, όπως αυτός θα ήθελε.