ΔΝΤ: ”Δύο Έλληνες δημοσιογράφοι κλήθηκαν με υποτροφία”

Ο υφυπουργός Επικρατείας της Ελλάδας Τέρενς Κουίκ έλαβε απαντητική επιστολή από το ΔΝΤ και τη δίνει στη δημοσιότητα

Ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ έλαβε απαντητική επιστολή από το ΔΝΤ σχετικά με την εκπαίδευση Ελλήνων δημοσιογράφων από το Διεθνές Ταμείο.

Η επιστολή φέρει την υπογραφή του εκπροσώπου Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις.

Σχετικά με το θέμα, ο Τέρενς Κουίκ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Ευχαριστώ τον κ. Gerry Rice, που έδωσε άμεση απάντηση στην επιστολή μου για το γνωστό θέμα που προέκυψε με τη δήλωση Ρουμελιώτη στη Βουλή.
Με μία προσεκτική ανάγνωση του περιεχομένου της, διαπιστώνεται ότι η απαντητική επιστολή έχει πολύ ενδιαφέροντα σημεία. Στην μετάφραση που έχω κάνει, οι υπογραμμίσεις είναι δικές μου, αλλά τα συμπεράσματα καλό είναι να εξαχθούν κατά τη κρίση του καθενός ξεχωριστά.
Πάντως γίνεται η παραδοχή ότι δύο Έλληνες δημοσιογράφοι μετείχαν του ΔΝΤ προγράμματος υποτροφιών που φαίνεται ότι κανείς μας δεν ήξερε. Περιμένω από την ΕΣΗΕΑ ή την ΠΟΕΣΥ ή οποιονδήποτε άλλο φορέα να γνωστοποιήσει αν υπήρξε πρόσκληση ενδιαφέροντος από το ΔΝΤ για αυτά τα ταξίδια «υποτροφίας» με ανοικτή συμμετοχή για όλους τους δημοσιογράφους ή, τελικά, έγινε ΕΠΙΛΟΓΗ με άλλες διαδικασίες.

Σε ότι αφορά την μη γνωστοποίηση των ονομάτων των δύο δημοσιογράφων, έχω να κάνω το εξής σχόλιο:
Κατά την άποψή μου, δεν συντρέχει λόγος μυστικότητας. Προτρέπω οι ίδιοι οι δύο δημοσιογράφοι να δώσουν το όνομά τους, για να τελειώσει η συνολική λάσπη. Αν δεν το πράξουν, θα πρέπει πάλι να απευθυνθώ στο ΔΝΤ. Και αν το ΔΝΤ αρνηθεί να βοηθήσει, τότε ενοχοποιεί μία διαδικασία την οποία το ίδιο το Ταμείο παρουσιάζει ως θετική πρωτοβουλία του”.

Η ελληνική μετάφραση της επιστολής του κ. Rice, έχει ως εξής:

“Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,
Σας ευχαριστώ για την από 18 Ιουνίου επιστολή σας. Σε απάντηση του άμεσου ερωτήματός σας μπορώ να σας πω ότι το ΔΝΤ δεν έχει ποτέ διοργανώσει εκπαιδευτικά σεμινάρια για Έλληνες δημοσιογράφους. Επί της ευκαιρίας του ερωτήματός σας όμως, θα ήθελα να σας δώσω μια πιο διευρυμένη απάντηση:
Από το 2006, το ΔΝΤ έχει υποστηρίξει ένα πρόγραμμα υποτροφιών που προσφέρει σε μικρές ομάδες δημοσιογράφων που προέρχονται κυρίως από χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και από χώρες με αναδυόμενη οικονομία, την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις Εαρινές και Ετήσιες Συναντήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το πρόγραμμα παρέχει μια ευκαιρία για τους δημοσιογράφους – που κατά κανόνα δεν είναι σε θέση να ταξιδέψουν και να παρακολουθήσουν αυτές τις συναντήσεις – να καλύψουν αυτές τις σημαντικές οικονομικές συζητήσεις και να συναντήσουν τους ηγετικούς διαμορφωτές της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής παγκοσμίως. Σε μερικές περιπτώσεις, το πρόγραμμα έχει επεκταθεί έτσι, ώστε να συμπεριλαμβάνει συμμετέχοντες από χώρες υψηλότερου εισοδήματος, που μπορεί όμως να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες ή να έχουν δεχθεί τη στήριξη του Προγράμματος του ΔΝΤ.

Από το 2006, περίπου 300 δημοσιογράφοι από 90 χώρες έχουν προσκληθεί και έχουν παρακολουθήσει τις Ετήσιες και Εαρινές Συναντήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ κατά τη διάρκεια αυτής της σχεδόν 10ετούς περιόδου, υπήρξαν μόνο 2 δημοσιογράφοι από την Ελλάδα.

Οι συμμετέχοντες με την ανωτέρω υποτροφία έχουν ακριβώς το ίδιο καθεστώς με οποιοδήποτε άλλο μέλος του Τύπου που καλύπτει τις Συναντήσεις, την ίδια πρόσβαση, περιορισμούς και εργασία στο Κέντρο Πολυμέσων.

Ελπίζω ότι αυτή η πληροφορία να είναι χρήσιμη.
Ειλικρινά δικός σας,
Gerry Rice
Διευθυντής Τμήματος Επικοινωνίας, ΔΝΤ”.

Η πληροφορία για τους Έλληνες δημοσιογράφους που “εκπαιδεύτηκαν” από το Ταμείο έγινε από τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη που ήταν εκπρόσωπος της χώρας μας στο ΔΝΤ.

Από τα παραπάνω προκύπτει πως έχουμε να κάνουμε με πληρωμένα έξοδα για παρακολούθηση των συναντήσεων. Αν είναι όμως έτσι, προκαλεί απορία το γεγονός ότι τα ονόματα δεν δίνονται στη δημοσιότητα.

Ο κ. Ρουμελιώτης έκανε αρχικά την αποκάλυψη στην Επιτροπή της Βουλής για το χρέος, για να πει μια μέρα μετά στο MEGA πως “δεν θυμάται” ποιους είχε συναντήσει στην Ουάσινγκτον.

Η πρόεδρος της Βουλής κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου υιοθέτησε την πρόταση και ανέθεσε σε μέλος της επιτροπής να συντάξει το σχετικό αίτημα προκειμένου να γνωστοποιηθούν τα ονόματα εκείνων που κλήθηκαν και παρακολούθησαν την ανάπτυξη των θέσεων του ΔΝΤ.

Δημοσίευμα που κυκλοφόρησε με μια φερόμενη “λίστα” ήταν τελικά αναληθές, ενώ οι δημοσιογράφοι που εμπλέκονται σε αυτό, απειλούν με μηνύσεις.

Ανάμεσα τους και η Όλγα Τρέμη, η οποία βέβαια είχε φροντίσει την ίδια μέρα να κόψει στον “αέρα” της εκπομπής της τον Μανώλη Γλέζο, όταν εκείνος “τόλμησε” να μιλήσει για “τραπεζίτες”.

Πηγή: News247.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.