Δόντια: Μήπως κάνετε κι εσείς αυτό το λάθος στο βούρτσισμα;

Yooung woman brushing her teeth at mirror

Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε νήμα και στοματικό διάλυμα. Αλλά αυτές οι δυο κινήσεις πάνε χαμένες αν δεν βουρτσίζουμε τα δόντια μας σωστά….

Πρέπει να ξεπλένουμε τα δόντια μας με νερό αμέσως μετά το βούρτσισμα; Το ξέπλυμα με στοματικό διάλυμα θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης τερηδόνας;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.

Όλοι μας πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας με φθοριούχο οδοντόκρεμα δύο φορές την ημέρα για περίπου δύο λεπτά. Το τακτικό βούρτσισμα βοηθά στην πρόληψη της νόσου των ούλων και της τερηδόνας αφού προστατεύει τη στοματική κοιλότητα από τη συσσώρευση πλάκας.

Το ξέπλυμα όμως του στόματος με νερό αμέσως μετά το βούρτσισμα, «ξεπλένει» και το συμπυκνωμένο φθόριο από την οδοντόκρεμα προτού αυτό προλάβει να δράσει πλήρως.

Το φθόριο βοηθά στην ενίσχυση του σκληρού εξωτερικού προστατευτικού στρώματος των δοντιών που ονομάζεται σμάλτο, το οποίο με τη σειρά του προστατεύει τα δόντια από τη φθορά. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να παραμένει στα δόντια.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) προτρέπει να μην ξεπλένουμε τα δόντια μας αφού τα βουρτσίσουμε ή τουλάχιστον να το κάνουμε 30 λεπτά μετά. Αν και το ξέβγαλμα της οδοντόκρεμας δεν θα προκαλέσει άμεσα τερηδόνα, το επανειλημμένο ξέπλυμα του στόματος με νερό μετά το βούρτσισμα θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας με την πάροδο του χρόνου. Αντίθετα, είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια της ημέρας, αφού καταναλώσουμε κάτι και δεν τα βουρτσίσουμε, να κάνουμε κάποιες πλύσεις με νερό.

Και τι γίνεται με το στοματικό διάλυμα;

Η χρήση στοματικού διαλύματος για να φρεσκάρετε την αναπνοή σας μετά το βούρτσισμα μπορεί επίσης να μειώσει τις επιδράσεις του φθορίου της οδοντόκρεμας που ενισχύει το σμάλτο.

Ίσως λοιπόν θα ήταν προτιμότερο να το χρησιμοποιήσετε σε διαφορετική ώρα της ημέρας από αυτήν του βουρτσίσματος, σύμφωνα με τους ειδικούς του NHS.

Ένα στοματικό διάλυμα που περιέχει φθόριο θα μπορούσε να προσφέρει επιπλέον προστασία στο σμάλτο από την τερηδόνα και τη διάβρωση.

Πώς να βουρτσίζετε τα δόντια σας σωστά

Είτε χρησιμοποιείτε ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είτε την κλασική, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Βρέξτε την κεφαλή της βούρτσας με μια μικρή ποσότητα νερού.
Προσθέστε λίγη οδοντόκρεμα στο μέγεθος ενός μπιζελιού.
Βουρτσίστε για 2 λεπτά, διασφαλίζοντας ότι καθαρίζετε καλά και δυσπρόσιτα σημεία.
Κάντε σωστό καθαρισμό μετά το βούρτσισμα με μεσοδόντια βουρτσάκια ή νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα για να αφαιρείτε τα υπολείμματα των τροφών.
Μην παραλείπετε να βουρτσίζετε τη γλώσσα σας με την απλή οδοντόβουρτσα ή ιδανικά με μια ξύστρα γλώσσας. Το ειδικό αυτό εξάρτημα στοματικής υγιεινής απομακρύνει μεγάλο ποσοστό βακτηρίων.
Ξεπλένετε καλά την οδοντόβουρτσα μετΆ το βούρτσισμα και φροντίστε να την αντικαθιστάτε κάθε 2 με 3 μήνες.
*Extra tip

Κάντε τακτικό καθαρισμό στον οδοντίατρο και προμηθευτείτε τα προϊόντα που θα σας συστήσει (καλή οδοντόκρεμα, στοματικό διάλυμα κ.λπ.).
Από τι άλλο μας προστατεύει το βούρτσισμα

Το τακτικό βούρτσισμα μπορεί να ενισχύσει την υγεία του εγκεφάλου και να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Neurology».

Επιστήμονες στην Ιαπωνία αποκάλυψαν ότι τα άτομα που εφάρμοζαν σωστή οδοντική υγιεινή, όπως καθαρισμό με οδοντικό νήμα, είχαν περισσότερους νευρώνες στον ιππόκαμπο, ένα τμήμα του εγκεφάλου, απαραίτητο για τη μνήμη αλλά άλλες σημαντικές λειτουργίες.

Η καλή στοματική υγιεινή μας χαρίζει λοιπόν πολλά περισσότερα από ένα λαμπερό χαμόγελο…

Πηγή Vita.gr/in.gr