Δωρεάν σεμινάριο: Η συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών και ο ρόλος των γονέων

Δωρεάν σεμινάριο με θέμα την συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών μέσα από τους γονείς, υπό τον τίτλο: «για χαρούμενα, ευτυχισμένα παιδιά του σήμερα και χαρούμενοι ευτυχισμένοι γονείς του αύριο», πραγματοποιείται αύριο στις 18.30 το απόγευμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Μέσα Γειτονιάς.

Το σεμινάριο παραχωρείται κατόπιν πρωτοβουλίας και υπό την αιγίδα του Αντιδημάρχου Μέσα Γειτονιάς κ. Μάριου Πρωτοπαπά, σε χώρο που παραχωρεί ο Δήμος της περιοχής, από τις δύο ταλαντούχες κυρίες Σμαρώ Βεζυρογιάννη (Ψυχοθεραπεύτρια- Σωματοθεραπεύτρια) και Χρύση Μιχαηλίδου (Νομικός) και είναι δωρεάν για όλους τους γονείς και εκπαιδευτικούς.

Οι δύο κυρίες αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της οικογένειας στην πρόληψη, επένδυση και επιμόρφωση έχουν υλοποιήσει εδώ και λίγο καιρό, προγράμματα που απευθύνονται στους γονείς και στην οικογένεια όπως: «ομάδες γονέων», «σεμινάριο για ζευγάρια», «σεμινάρια για εξέλιξη αντρών και γυναικών» «ανοιχτές συζητήσεις & εργαστήρια για γονείς για άνθιση και δημιουργία υγειών σχέσεων».

Έτσι λοιπόν αποφάσισαν να κάνουν ένα σεμινάριο δώρο σε όλους τους γονείς, εκπαιδευτικούς, και για όλους όσοι ασχολούνται με παιδιά προσφέροντας την ευκαιρία να το παρακολουθήσουν και να φύγουν αποκτώντας μια ανεπανάληπτη εμπειρία.

Παρόντες στο σεμινάριο θα είναι μεταξύ άλλων, Κοινωνικοί Λειτουργοί Σχολείων, μέλη της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Λεμεσού και φυσικά οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.

Ο χώρος της οικογένειας αποτελεί διαχρονικά έναν από τους βασικούς τομείς της πρόληψης και όχι άδικα, αν σκεφτούμε ότι είναι ο χώρος που υποδέχεται τα παιδιά στην ζωή και τα συντροφεύει στα πιο σημαντικά χρόνια της αναπτυξιακής τους πορείας. Μια σειρά από ερευνητικά δεδομένα επιβεβαιώνουν τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η οικογένεια τόσο στην πρόληψη και διαπαιδαγώγηση όσο και στην προαγωγή της παιδείας. Γνωρίζουμε πως μια ζεστή και ασφαλής σχέση μεταξύ γονέων και παιδιών είναι ένας από τους βασικούς προστατευτικούς παράγοντες απέναντι στις συμπεριφορές και τραύματα ψυχής. Επιπλέον το κλίμα και η ποιότητα των σχέσεων στην οικογένεια συνδέεται άμεσα με την πίστη στον εαυτό και την προσωπική αξία, με την ανάπτυξη σχέσεων σεβασμού και συνεργασίας, με την αναζήτηση υποστήριξης και βοήθειας στις αναπόφευκτες δυσκολίες της ζωής, αλλά και με την προσωπική ευθύνη και την αίσθηση της ικανοποίησης από την ζωή.

Γιατί να παρακολουθήσει κάποιος το σεμινάριο;

Ίσως κάποιος αναρωτηθεί: «Άραγε χρειάζομαι εκπαίδευση για να είμαι γονιός; Και γιατί δεν χρειάστηκαν εκπαίδευση οι γονείς μου;». Ο ρόλος του γονέα ήταν πάντοτε ένας απαιτητικός ρόλος που συνοδεύονταν από συναισθήματα κούρασης αλλά και αγωνίας και ανασφάλειας για το «σωστό» μεγάλωμα των παιδιών.

Ωστόσο ο θεσμός της οικογένειας, καθώς η οικογένεια αλλά και η κοινωνία έχει βιώσει πολύ σημαντικές αλλαγές τις τελευταίες δεκαετίες. Στην παραδοσιακή μορφή της αγροτικής εκτεταμένης οικογένειας, ο βασικός σκοπός ήταν η επιβίωση, ενώ οι ρόλοι όλων των μελών της οικογένειας (άντρας, γυναίκα, παιδί) αλλά και της κοινότητας (δάσκαλος, παπάς κ.λπ.) ήταν ξεκάθαροι. Θα μπορούσαμε μάλιστα να αναφέρουμε ότι στο «σωστό» μεγάλωμα των παιδιών συνέβαλλε όχι μόνο όλη η εκτεταμένη οικογένεια (γονείς, παππούς, γιαγιά, θείοι) αλλά και η γειτονιά και η κοινότητα. Αντίθετα σήμερα η ευθύνη του μεγαλώματος ανήκει αποκλειστικά στους γονείς, οι οποίοι καλούνται να διαμορφώσουν τους μεταξύ τους ρόλους, τις αξίες του μεγαλώματος των παιδιών αλλά και το υποστηρικτικό δίκτυο που θα υπάρχει γύρω τους. Για να συμβούν όλα αυτά χρειάζεται χρόνος, κατανόηση, συζήτηση με τον εαυτό και τον / την άλλο γονέα. Οι απαιτήσεις όμως του σύγχρονου τρόπου ζωής, η επαγγελματική πίεση, τα οικονομικά άγχη, η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στους γονείς, αλλά αντίθετα εντείνουν το συναίσθημα της δυσφορίας και της ανασφάλειας. Στο σημείο αυτό οι ομάδες γονέων έρχονται να αποτελέσουν ένα ενδιάμεσο υποστηρικτικό πλαίσιο όπου οι γονείς θα μπορέσουν να πάρουν υποστήριξη και ενθάρρυνση στον γονεϊκό τους ρόλο. Παράλληλα οι γονείς στις ομάδες έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν νέες γνώσεις και να αναπτύξουν νέες δεξιότητες ως γονείς αλλά και ως άνθρωποι.

Την εκδήλωση παρουσιάζει η δημοσιογράφος Άννα-Μαρία Ευτυχίου, και στο τέλος του σεμιναρίου θα δοθεί δεξίωση.

Αξίζει να αναφερθεί πως στην εκδήλωση θα δοθεί και διαφωτιστικό υλικό από το ΚΥΦΑ (Κέντρο Υποστήριξης Φορέων του AIDS/HIV), το οποίο στηρίζει την όλη εκδήλωση.